Здравейте, имам следния казус:
На 05.05.2006 баба ми и дядо ми са бити (то направо пребити) от някакъв техен съселянин в едно молко село във Врачанско. Случаят е: баба ми и дядо (70 годишни едва кретат) си връщат овцете от паша по черен селски път към селото по обед. Среща ги съселянин (около 60 годишен) с когото са в лоши отношения - той твърди че някога дядо ми си бил пускал овцете да пасат на неговата ливада. Среща ги на пътя и почва да казва да не си пускат овцете в неговата ливада, отговарят му че такова нещо няма - този обаче сприхав някакъв почва бой с тояга и камъни. Резултата: дядо ми с 4 см. аркада и отток като на боксьор, насинен по ръцете и краката, бабата с разцетена глава 4 см. рана. (описано е в медицинските свидетелства) Шиха ги и двамата после с по два шева.
Добре де, добират се до селото, обаждат ни си в София и след 2 часа сме там с брат ми и съм готов тоя да го убия на място като видях старците на кво приличат. Полиция вече е дошла от Мездра. Качват се в джипката и отиват до гората да го намерат тоя, той си копае градината след като ги пребил. Селския фелдшер ги превръзва, бие тетануси. Баща ми бише жалбата от името на старците. Полицията го взима тоя и си го откарва за 24 часа арест в Мездра. Старците ги караме в Мездра за шевове и превръзки, издават им медицински свидетелства заверени от съдебен лекар.
Дотук добре, на 08.08.2006 баща ми с бабата и дадото отиват до Районна прокуратура Мездра и подават жалба: на 05.08. този ни срещна на пътя и ни би и т.н.
На 30.08.2006 районната прокурорка в Мездра издава постановление с което казва: срещнали са се в ливадата на нападателя и той ги е бил за да "защити собствеността си, макар и по не дотам законосъобразен начин". Телесните повреди са леки по чл. 130 от НК, НК, и "на основание чл. 160 от НК това дейние се преследва по тъжба на пострадалия" (каквото и да значи това). "Прокуратурата не е компентна да образува наказателно производство за причинени телесни повреди", "няма данни за престъплени по чл. 325, ал. 1 от НПК" и "на основание чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК - ОТКАЗВАМ да образувам наказателно производство и ПРЕКРАТЯВАМ преписката"
Може да се обжалва в 7 дневен срок пред Окръжна прокуратура Враца.
Е, прекрасно, обаче бабата и дядото на село получават писмото на 2-3 септември, телефон нямат, кво да правят.. ами нищо. Тоз документ обаче майка ми го донася днес 12.09. след като е ходила да ги види. Т.е. 7 дневния срок вече го няма.
Извинявам се за дългото предисловие, но въпросът ми е:
Може ли все пак това постановление да се обжалва до ОП Враца, въпреки изминалия 7 дневен срок?
Задължително ли е новата жалба да е подписана от потърпевшите (баба ми и дядо ми) или има и друг вариант (може би пиша от тяхно име да се обърне внимание на случая или нещо такова)?
Не съм юрист, но се броя грамотен и прочетох тези членове в НК и НПК. Чл. 130 от НК пише, че леки телесни повреди се наказват със затвор до 6 м. или поправителен труд, освен ако всички замесени не са получили еднакви рани, тогава никой не се наказва. Ама случая не е такъв - нападатела е здрав и прав, не е и одраскан, старците са пребити.
Моля за съвети. До вестниците ли да пиша, до Апелативна прокуратура София ли, що ли? Егати даржавата! Просто останах изумен като го прочетох това постановление - хем ги били (ама здраво ги бил, целите беха в кръв, ревнах като ги видях), хем нямало престъпление.
Благодаря предварително,
Николай
PS: Можете да ми пишете и на nk_penkov@gmx.net
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
хората бити, виновен нямало
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: хората бити, виновен нямало
Ако на Вашите родители е издадено медицинско свидетелство за причинена лека телесна повреда по чл.130 и 131,ал.1,точки 3-5 същите имат право да подадат тъжба до районен съд-Мездра за образуване на дело от частен характер.Като тъжители могат да предявят и граждански иск за вреди.Правото им се погасява в 6 месечен срок от настъпване на събитието.
Свържете се с адвокат за по-точна и конкретна информация.
Свържете се с адвокат за по-точна и конкретна информация.
- gosho72
- Потребител
Благадаря за отговора. Имам копия от всички докумени- жалба до прокуратурата в Мездра и от медицинските свидетелства. В свидетелствата са описани нараняванията, но не е посочено какви са: леки, средни или тежки. Юрист ми обясни, че съдебния лекар нямал право да определи в медицинското свидителство дали нараняването е леко, средно или тежко, а само до опише нараняването, без да го квалифицира. Прокурорът определл дали нараняването е лека, средна или тежка телесна повреда.
Въпрос: Щом прокурора е вече е определил че деянието не е престъпление, какви са шансовете при завеждане на граждански иск в съда той да бъде спечелен?
Благодаря,
Николай
Въпрос: Щом прокурора е вече е определил че деянието не е престъпление, какви са шансовете при завеждане на граждански иск в съда той да бъде спечелен?
Благодаря,
Николай
- nk_penkov
- Нов потребител
Прокурорът от районната прокуратура може би е имал в предвид,че деянието "не представлява престъпление от общ характер".Леката телесна повреда,както и някои други престъпления,визирани в НК се преследват единствено по тъжба на пострадалия.Това са т.нар "Наказателни от частен характер дела",където прокурора не встъпва в съдебното производство /освен при предвидените от закона случаи/,а обвинителния акт е заместен от тъжбата на пострадалия.Гражданският иск по своята същност ще бъде предявен в един наказателен процес,което не бива да Ви смущава-допустимо е.Не е пречка тъжителят /пострадалият/ да притежава едновременно и качество на граждански ищец.
За повече информация и успешно предявяване и разрешаване на НЧХД с предявен граждански иск наистина е необходимо да потърсите адвокатска защита.
За повече информация и успешно предявяване и разрешаване на НЧХД с предявен граждански иск наистина е необходимо да потърсите адвокатска защита.
- gosho72
- Потребител
Благодаря за разяснението. Ако правилно разбирам ситуацията, прокурора не счита случая за извършено престъпление, не може да влезе в съдебно производство, но пострадалите могат да заведат тъжба към съда. В какъв вид следва да се оформи тази тъжба и следва би да се подаде заедно с копия от наличните досега документи (медицински, жалби, постановление)?
Благодаря за съдействието.
- nk_penkov
- Нов потребител
nk_penkov написа:Благодаря за разяснението. Ако правилно разбирам ситуацията, прокурора не счита случая за извършено престъпление, не може да влезе в съдебно производство, но пострадалите могат да заведат тъжба към съда. В какъв вид следва да се оформи тази тъжба и следва би да се подаде заедно с копия от наличните досега документи (медицински, жалби, постановление)?
Господине, престъпление има, но то не е от общ характер, затова прокуратурата не е компетентна!
Пестъплението е от частен характер - т.е. вместо прокурора Вие обвинявате, поддържате обвинението, представяте доказателства и т.н.
Колегата е дал много точно обяснение в предишния постинг... Колкото до тъжбата - доказателствата се прилагат към нея. Самата тъжба се подава не в прокуратурата, а в районния съд (в случая доколкото разбрах компетентен е РС - Мездра).
Успех и е хубаво, че търсите справедливост!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|