- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение при обида
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Обезщетение при обида
Здравейте! Ако се заведе наказателно дело за обида, нанесена публично, как може да се търси обезщетение за пострадалия - в тъжбата или едва в първото по делото заседание под формата на граждански иск? И какъв размер се счита за "нормално среден"? Благодаря
- andronika
- Потребител
Не съм спец по наказателните дела, но оставам с впечатление, че наказателните съдии много - много не искат да се занимават с гражданскоправната страна на деянието. Чести са случаите, когато наказателният съд не допуска за съвместно разследване граждански иск за обезщетение на вредите. Предявете гражданския иск пред наказателния съд и ако не го приемат, нямате избор - предявете го пред гражданския съд. Ако не се лъжа, според последните изм. и доп. на ГПК, ДТ за гражданския иск в тоя случай не се дължи. Що се отнася до размера на присъдените обезщетения - много е субективно. Имал съм доста случаи по подобен род дела. Сега се сещам за един казус: ПТП със загинал и двама тежко ранени. Наказателният съд прие исковете на наследниците на загиналия и ги уважи както следва: на съпругата - 10 000 лв., на децата му - съответно по 5 000 и 6 000 лв., на родителите му - по 1 500 лв. Исковете на тежко ранените не бяха приети за съвместно разглеждане и се гледаха от граждански съд. Първа инстанция присъди по 30 000 лв., апелацията - намали с 5 000 и ВКС - с още толково, т.е. пприсъдиха им по 20 000 лв. обезщетение. Имал съм случай, при който присъдиха обезщетение за неизпълнено обещание за женитба 10 000 лв., но това е друга история...Мисля че за обида можете да претендирате около 1 000 лв. обезщетение.
Последна промяна airmen на 01 Окт 2006, 15:28, променена общо 1 път
- airmen
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|