Здравейте!
Имам следния проблем и ще съм изключително благодарна, ако ми изясните какво би следвало да се случи след катастрофа, при която е установено и с кръвна проба от медицинско заведение, че шофьорът на колата е употребил алкохол. Какъв е срокът за образуване на дознание? Пострадали няма. Книжката на колата и шофьора са иззети от органите на реда, но шофьорът на колата все още не е извикан в съответното РПУ за разпит. Нито са му съобщени лично резултатите от кръвната проба, която е известно от друго място е над 1,2 промила. Известно ми е, че като първо нарушение, шофьорът ще бъде осъден по 78А от НК. Искам да знам дали има срокове за образуване на дознанието и какво може да се направи след изтичането им? Ако можете да ми помогнете, моля пишете ми.
Предварително Ви благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срокове за образуване на дознание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
По смисъла на чл.212,ал.2 от НПК досъдебното производство /дознанието/ е образувано с извършване протокола за оглед на местопроизшествието.Учавствувалият в огледа дознател ще докладва на наблюдаващ прокурор в срок от 24 часа след извършване на действието,а в правомощията на последния е да издаде постановление за образуване или за отказ за образуване.
- gosho72
- Потребител
gosho72 написа:По смисъла на чл.212,ал.2 от НПК досъдебното производство /дознанието/ е образувано с извършване протокола за оглед на местопроизшествието.Учавствувалият в огледа дознател ще докладва на наблюдаващ прокурор в срок от 24 часа след извършване на действието,а в правомощията на последния е да издаде постановление за образуване или за отказ за образуване.
Глупости и то пълни! При образувано с оглед на местопроизшествие досъдебно производство въобще не е в правомощията на прокурора да отказва да го образува, а още по-малко пък втори път да го образува! Наказателното производство си е вече факт! Ако ПТП е било леко най-вероятно оглед на местопоризшествие не е правен и в този случай вариантите за действие са два:
1. Чакат се всички материали в съответното поделение на МВР и когато бъдат получени се изпращат в районна прокуратура за образуване на досъдебно производство при наличие на предпоставките за това. Докато стигне в прокуратурата, докато прокурорът се произнесе може да мине бая време... Ако не греша прокурорът трябва да се произнесе в срок от 1 месец.
2. Започва се бързо производство с първото действие по разследването, което обикновено е разпит на свидетел. На практика е възможно това да стане и след 2-3 седмици от констатирането употребата на алкохол от органите на КАТ и съответно изготвянето на химическата експертиза... Документацията пътува бавно за съжаление.
- fozi
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|