начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съвет за средна телесна повреда (счупен нос)

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет за средна телесна повреда (счупен нос)

Мнениеот mediator » 05 Май 2007, 21:20

Интересувам се един наркоман ме удари без причина в носа без да очаквам и ми го счупи .Имам медицинско за средна телесна повреда и сам подал жалба в районното .Мисля ,че има условна присада но не сам сигурен .Интересувам се да го съдя ли или да се саморазправа с него и да си отегля жалбата.Има ли смисъл от дела и няма ли да си дам парите по адвокати, а най-накрая да той да остане без присъда защото си е платил на някой прокорор?Какъв съвет ще ми дадете?Забравих да напиша, че имам свидетели и това сам го описал в жалбата ,претарпях операция на носа и сега се въстановявам вкъщи.
mediator
Нов потребител

Мнениеот toxic » 05 Май 2007, 22:37

Счупеният нос представлява средна телесна повреда, а тя от своя страна съставлява престъпление от общ характер.
В случая няма какво да губиш, защото можеш да се конституираш като частен обвинител и да поддържаш оввинението в съдебната фаза редом с прокурора.
Мисля, че за това не ти е необходима помощ от адвокат, а можеш да се справиш и сам. Имай предвид само, че молбата /устна или писмена/ трябва да бъде подадена най- късно до започването на съд. следствие пред първоинстанционния съд.
toxic
Младши потребител

Re: Съвет за средна телесна повреда (счупен нос)

Мнениеот gavra » 05 Май 2007, 23:03

mediator написа:Интересувам се един наркоман ме удари без причина в носа без да очаквам и ми го счупи .Имам медицинско за средна телесна повреда и сам подал жалба в районното .Мисля ,че има условна присада но не сам сигурен .Интересувам се да го съдя ли или да се саморазправа с него и да си отегля жалбата.Има ли смисъл от дела и няма ли да си дам парите по адвокати, а най-накрая да той да остане без присъда защото си е платил на някой прокорор?Какъв съвет ще ми дадете?Забравих да напиша, че имам свидетели и това сам го описал в жалбата ,претарпях операция на носа и сега се въстановявам вкъщи.

Счупването, на носа трябва да е доста сериозно, за да е проичинена средна телесна повреда. По принцип в подобни случаи телесното увреждане клони към лека телесна повреда. Медицинското, което имаш все още не е достатъчно, а е необходима експертиза, но ако в същото пише, че е причинено увреждане, което попада в хипотезата на чл.129 от НК, то подадената в полицейското управление жалба вече е стартирало процедура, при коятп почти сигурно ще се стигне до образуване на досъдебно производство. Дали ще се обърнете към адвокат или не няма отношение към търсене и реализиране на наказателната отговорност на лицето, което ви е увредило, но тъй като си позволявате квалификации към "неизвестния" прокурор априори, то ще ви поясня, че специално на мен, а предполагам и на други колеги, не ми пука колко ще се изръсите за адвокат и каква помощ - защита ще ви бъде оказана. Понеже ми звучите изключително неприятно с това имагинерно плащане, то ще ви пожелая да попаднете на адвокат, който ще ви обръсне подобаващо, това се налага, а ако не ви свърши и работа, то не всички ще ронят сълзи по този повод. За всичко останало - реализиране на наказателна отговорност по отношение извършителя на престъпление от общ характер - ще се погрижат същите тези колеги, които така безразсъдно и лекомислено обиждате.
gavra
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 06 Май 2007, 02:50

Счупеният нос по принцип не е средна, а лека телесна (има практика и ТР), но да оставим преценката за конкретния случай на разследващите и медиците.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот zelen » 06 Май 2007, 08:04

към mediator, който се чуди: "Има ли смисъл от дела и няма ли да си дам парите по адвокати, а най-накрая да той да остане без присъда защото си е платил на някой прокорор?Какъв съвет ще ми дадете?"

Знам, че едва ли ще ти хареса това, което мисля, но ти сам искаш съвет/мнение.
Носът ти не е виновен, всичко тръгва от главата. Ако беше с друга глава нямаше да си задаваш подобни въпроси. Наркоманът не те е познавал как мислиш, иначе нямаше да те удари по носа.

Носът ще се оправи, но по друг начин стои положението с главата.

Извинявам се на колегите за горното, но ти, mediator - е, имаш още много да учиш.
zelen
Потребител

Мнениеот svetlina1 » 06 Май 2007, 14:27

gavra и zelen
браво :D
svetlina1
Младши потребител

Назад към Наказателно право