начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

провинение в друга държава може ли да отежни присъда тук

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

провинение в друга държава може ли да отежни присъда тук

Мнениеот grigorof » 21 Май 2007, 01:58

Осъден съм за нарушаване на закона на чужда страна (не е от EU). Имам забрана да влизам в съотвената страна 1 година.

След като си доидох в България, се оказа че тук ме наказват да не напускам 2 години страната, тъй като съм нарушил закона на друга.

Въпроса ми е, ако случайно наруша закон в България който предвижда "лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
"

Това първо провинения което имам (в другата страна, в бг не съм нарушавал нищо) ще се отрази ли така че да ми е по-тежка присъдата....

и най-вече възможно ли е това да наведе везните към ефективна присъда а не просто глоба

п.с.
държа да отбележа че това ми провинение в другата страна не е било умишлено, а заради нелепа разлика в законите, нещо което в България си е напълно легално, там се оказа че е горе долу сериозно престъпление, не че незнанието ми ме оправдава........
grigorof
Нов потребител

Мнениеот grigorof » 21 Май 2007, 12:32

някой?
grigorof
Нов потребител

Мнениеот alissa » 21 Май 2007, 13:28

Съюзът и означава, че нямате възможност за избор на наказание, заедно с лишаване от свобода до две години и глоба в еди какъв си размер.
Административното наказание и това, което си е за престъпление от общ характер са две различни неща, забраната да напускате страната е административно наказание и не би повлияло на евентуално преследване по реда на НК и НПК.
Това, че страната в която сте наказан не е член на Европейския съюз, не означава, че нямаме договор за правно сътрудничество с нея. Съответно е без голямо значение.
Въздържайте се от извършване на престъпления все пак!
Давам ви най- обща и кратка информация, защото това е форум, не е лошо за по- детайлна и ясна информация да се обърнете към адвокат.
alissa
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 21 Май 2007, 13:31

alissa написа: забраната да напускате страната е административно наказание

Опа.... не е ли ПАМ.
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот alissa » 21 Май 2007, 13:37

Дори и да е ПАМ, не виждам връзка с наказателното преследване за престъпление от общ характер. :lol:
alissa
Потребител

Re: провинение в друга държава може ли да отежни присъда тук

Мнениеот Clavdivs. » 21 Май 2007, 13:38

grigorof написа:

Въпроса ми е, ако случайно наруша закон в България който предвижда "лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
"

Случайно? Или вече сте го извършили, щом и наказанието му знаете :lol:

Дайте по-конкретна информация, няма страшно на юрист всичко се казва.
За какво Ви осъдиха ? алкохол? прелюбодеяние?
Щом не е престъпление по нашия НК не би следвало да се отрази на индивидуализацията на евентуалното Ви наказание /за ново престъпление/ по нашия НК.
Последна промяна Clavdivs. на 21 Май 2007, 13:41, променена общо 1 път
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 21 Май 2007, 13:39

alissa написа:Дори и да е ПАМ, не виждам връзка с наказателното преследване за престъпление от общ характер. :lol:

Бреей, ами т.нар. "характеристични данни". Но това е приципно, не за конкртения въпрос.
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот alissa » 21 Май 2007, 14:06

Да поспорим малко- по принцип. :lol: :lol: :lol:
Значи характеристични данни - само да не кажеш, че в свидетелството му за съдимост / което има значение за съда / ще му излязат ПАМ.Тоест откъде съдът ще се информира, че изобщо има такива?
По принцип може и да си прав, но в конкретния случай наистина се престараваш...
alissa
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 21 Май 2007, 14:23

alissa написа:Да поспорим малко- по принцип. :lol: :lol: :lol:
Тоест откъде съдът ще се информира, че изобщо има такива?

От един активен прокурор например? При дела за ПТП нали знаеш като се развеят ония ми ти листя с наложени адм.наказания по ЗДвП какво става!
:D
А за ПАМ-овете по ЗБДС, излизат в едни таблички със снимката ти, адреса, родата, всичките ти документи изваждани някога и т.н.
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот grigorof » 21 Май 2007, 15:56

в другата страна съм съден по члена за притежание на "оръжия и експлозивни материали"
да звучи сериозно, обаче в конкретния случай става дума за, забележете ВЪЗДУШЕН пистолет, който в България се продава напълно свободно на всеки навършил 18 години, обаче в съответната страна това "оръжие" влиза в съответния член, който споменах.

В крайна сметка, там се отървах с административно наказание, въпреки че члена предвиждаше до 2 години затвор.

Тук ще се възползвам да задам един под-въпрос
Въпреки че в крайна сметка там съм с административно нарушение, тук ми забраниха да напускам страната за 2 години. Нормално ли е такова наказание за просто административно наказание в друга страна? (Питам тъй като имам съмнение че нашите консули там са подали грешна информация, т.е. пропуснали са да добавят че всъщност съдът е решил че делото не е наказателно, което се реши в последствие....)

И при това положение имам ли шанс при стигане до съд в България, присъдата ми да бъде отежнена
И специално при споменатото наказание, какъв е шанса да се стигне то ефективна присъда (т.е. лежане в затвора)
Тъй като наказанието е ДО 2 години....?
grigorof
Нов потребител

Мнениеот Clavdivs. » 21 Май 2007, 16:20

лица, които по време на пребиваването си в друга държава са извършили нарушения на нейното законодателство - за срок две години от получаване - това е извадка от т.5 на чл.76 от ЗБДС, по който са ви сложили забраната. Няма изискване да е престъпление, пък и то явно си е било това че са Ви сложили адм.наказание не променя характера му /както е и при нашия 78а от НК напр./

За това деяние няма как да се стигне до съд у нас респективно до утежняване на присъдата, тъй като това изобщо не е съставомерно по нашия НК.
Ако извършите престъпление /ново/ принципно не би трябвало да оказва влияние, но е възможно при определни обстоятлства да се вземе предвид наложената Ви забрана. пример - извършвате деяние по 279 от НК - това че имате забрана може да се отчете като отегчаващо отговорността обстоятелство.
Но както ги описвате нещата - споко.
... е за всеки случай си купете четка за зъби и хавлия ... :D

Като препрочетох постингите Ви ми се струва, че въпросът и основното Ви опасение е дали ако извършите тука престъпление, това че там сте освобождаван от наказателна отговорност с налагане на адм.наказание ще бъде пречка това д абъде направено и у нас за новото престъпление. Не. Ако са налице основанията на нашия 78а няма проблеми, че в друга държава са Ви освобождавали от наказателна отговорност.
Clavdivs.
Потребител

Назад към Наказателно право