- Дата и час: 26 Ное 2024, 22:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колко е наказанието за дребна кражба първи път до 20 лева
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Според нашите закони евтаназията е забранена и определено ще ми е много любопитно да прочета за убийство, при което е приложен чл.9, ал.2
- Gabi1
- Потребител
pokerman написа:РЕШЕНИЕ № 564 ОТ 20.12.1984 Г. ПО Н. Д. № 601/1984 Г., II Н. О.
Когато предмет на деянията по чл. 194, ал. 3, 195. ал. 3, 204 б. "а", 206, ал. 1 и 5, 207 НК и за вещно укривателство във връзка с тях са течни горива на стойност над 10 лв. не се прилага разпоредбата на чл. 218, б. ал. 1 НК. а разпоредбата на чл. 218а, ал. 5 НК, тъй като тя е специална с оглед предмета на деянието.
Тези престъпления не са декриминализирани и на извършителите се налагат предвидените за тях наказания по НК, а не административни наказания.
Било е така явно, но сега сме 2007 г. , а чл. 218а НК е отменен изцяло през 1993 г. /справка НК/. Освен това аз не говоря за всички престъпления по чл. 194, 195 или които й да е конкретен състав. Липсата или незначителността на общ. опасност не се извежда само от стойността на предмета, но и от всички останали специфични обстоятелства по всеки конкретен случай. Така, че този въпрос не може да се обсъжда общо, трябва да се обсъжда конкретен случай.
За портокал. Да, виж това не се бях сетила. Съвсем теоретично мисля, че в този случай може да се говори за малозначителност. Но с оглед обекта - считам, че обществото ни не е дорасло още, за да може да се приложи на практика. Освен това ако започне да се прилага, ще започнат много злоупотреби, мисля, че това е основната пречка. Защото огромната разлика ще е само в субективната страна, а тя - както всички трудно знаем, е много трудно /почти невъзможно/ да бъде изяснена изцяло. Но чл. 55 НК и аз считам, че задължително следва да се приложи, ако е доказано, че това е целта /отървавене от непоносими болки или каквато е там причината/.
- dozn03
- Потребител
Според мен не може да има малозначително или необществено опасно или с явно незначителна общ. опасност убийство, съответно не може да се приложи чл.9 ал. 2 НК за такъв вид престъпление.
Но чл.9 ал.2НК наистина е приложим за всички видове престъпления.
В правната теория и доктрина е прието, че деянието е престъпление само когато с него се увреждат защитени от закона обществени отношения. Обществената опасност е определящ, обективен признак на всяко престъпление. Когато деянието е явно незначително, то не е и престъпление. Това следва от самото определение за престъплението и е уточнено в чл.9 ал.2 от НК- не е престъпно деянието, което макар и формално да осъществява признаците на предвидено от закона престъпление неговата обществена опасност е явно незначителна. Разпоредбата на чл.9 ал.2 НК е обща и приложима за всички престъпления по НК. Единственото условие е деянието, макар и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, неговата общ. опасност да е явно незначителна. Други изисквания законът не поставя.
Но чл.9 ал.2НК наистина е приложим за всички видове престъпления.
В правната теория и доктрина е прието, че деянието е престъпление само когато с него се увреждат защитени от закона обществени отношения. Обществената опасност е определящ, обективен признак на всяко престъпление. Когато деянието е явно незначително, то не е и престъпление. Това следва от самото определение за престъплението и е уточнено в чл.9 ал.2 от НК- не е престъпно деянието, което макар и формално да осъществява признаците на предвидено от закона престъпление неговата обществена опасност е явно незначителна. Разпоредбата на чл.9 ал.2 НК е обща и приложима за всички престъпления по НК. Единственото условие е деянието, макар и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, неговата общ. опасност да е явно незначителна. Други изисквания законът не поставя.
- alissa
- Потребител
И все пак квалифицираният състав на дадено престъпление обуславя неговата по-висока степен на обществена опасност от обикновения. Именно за това са предвидени и по-високи наказания. И в същото време това същото деяние да се явява малозначително или с незначителна обществена опасност?
Значи за кражба на портмоне с 5 лв. вътре, но взето от къща чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, ще искаме прекратяване, защото сумата е малка. 5 лв. са две кутии цигари- явно е малозначително. Това, според мен, не е така.
Значи за кражба на портмоне с 5 лв. вътре, но взето от къща чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, ще искаме прекратяване, защото сумата е малка. 5 лв. са две кутии цигари- явно е малозначително. Това, според мен, не е така.
- Gabi1
- Потребител
Габи, по принцип си права, но нали знаеш, че правото е наука в която всички обстоятелства и факти имат значение, затова всеки случай е уникален и едва след откриването на спецификата му може да се направи адекватна преценка, какво и дали може да се случи...така и с чл.9 ал.2 НК. Размерът на вредата не е определящ, качествата на субекта също имат значение, оценката трябва да се прави задълбочено и конкретно за всеки случай. Иначе ще настъпи ненаказуемост за всички престъпления с вреди до 150 лева, което не е било нито цел на законодателя, нито може да се превърне в цел на съда. От друга страна за квалифициращи признаци на кражбата освен посочените от теб белези има и други, прим. използване на техническо средство или специален начин и т.н...хипотези много, законодателят е предвидил наказание от 1 до 10 год. лишаване от свобода за всички случаи на квалифицирана кражба. Но за всеки случай съдът решава конкретно. Неоправдано е за опит за кражба на една кокошка /примерно- техн. средство: ножици за рязане на тел/, да се налага наказание лишаване от свобода. Аз така мисля. Обикновенно, ако се стигне до съд и той така мисли...
- alissa
- Потребител
Абе, колеги, що се връзвате на sunshine. Някой колега сподели, че е прекатил три пъти през последната година такива дела. Само не спомена в кой вилает кадията прилага така творчески закона... Пък и казуса ни спести, поне квалификацията да беше пусната, та да умуваме. Иска да си се похвали, че е най-добрия адвокат ... кво толкоз. ДА МУ РЪКОПЛЯСКАМЕ ЗАЕДНО,
О, неразумниййййй.....
О, неразумниййййй.....
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
sunshine_75 написа:Чл. 9, ал. 2 може да се прилага за всички престъпления, дори и за убийство. Зависи от вътрешното убеждение на прокурора и на съда (ако се стигне до съд).
Мислех да не пиша по темата, ама не ми дава мира въпросът чие убийство може да е малозначително?!
Имаше преди един професор по ГП, който на изпит много обичаше да се гаргари със студентите, и пита колега:
-Кажете, какво е смъртта? Бъдещо сигурно или бъдещо несигурно събитие?
-Бъдещо сигурно събитие!- с увереност отговори колегата.
-Добре, твърдите, че е сигурно. Обаче, колега, като се замислим...Сега вече времената са други, медицината напредва и човешкият живот се удължава. Освен това, по телевизията дават "Шотландски боец"...Човекът е безсмъртен, не може да умре. Та, колега, какво казахте, че е смъртта?
-Бъдещо несигурно събитие-промънка тотално обърканият колега.
-Как ще е несигурно, бе!!!
Та, в този ред на мисли, май единственото малозначително убийство ще да е на..."Шотландски боец"
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Gabi1 написа:Според нашите закони евтаназията е забранена и определено ще ми е много любопитно да прочета за убийство, при което е приложен чл.9, ал.2
YESSSSSSSSSSS!!!!
дочетох мненията и почвам да си мисля, че нещо сме се скапали всички и то на генно ниво, може да е и от жегата! Та това си е убийство, какви са тези импровизации на тема "обичайното право по времето на законите на Тангра?!"
Пък и според легендите и Пагане умря...!
...полицай, наистина е призвание...
- policai
- Потребител
Gabi1 написа:(2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.
Не исках да споря повече, но - малозначителност и убийство нещо не ми се връзват. При убийство може да се прекрати на всяко друго основание, но не и малозначителност.
А и при квалифициран състав да се прекратява по малозначителност - това е просто абсурд.
Е как бе , колега?!
Ами убийство на собствената съпруга ?! Хахаха,не можело чл.9 ал2, я напийте мъжката половина от прокуратурите и ги питайте какво мислят?! Ми разбира се , че е маловажен случай?!
Или пък, да речем- изнасилване на блондинка-тва си е чисто дребно хулиганство по указа....
та така; абе, време е да се уеднакви практиката и да въведем прецедентното право-страшен купон ще настане
- miriam
- Потребител
bebitor написа:sunshine_75 написа:Чл. 9, ал. 2 може да се прилага за всички престъпления, дори и за убийство. Зависи от вътрешното убеждение на прокурора и на съда (ако се стигне до съд).
Мислех да не пиша по темата, ама не ми дава мира въпросът чие убийство може да е малозначително?!
Имаше преди един професор по ГП, който на изпит много обичаше да се гаргари със студентите, и пита колега:
-Кажете, какво е смъртта? Бъдещо сигурно или бъдещо несигурно събитие?
-Бъдещо сигурно събитие!- с увереност отговори колегата.
-Добре, твърдите, че е сигурно. Обаче, колега, като се замислим...Сега вече времената са други, медицината напредва и човешкият живот се удължава. Освен това, по телевизията дават "Шотландски боец"...Човекът е безсмъртен, не може да умре. Та, колега, какво казахте, че е смъртта?
-Бъдещо несигурно събитие-промънка тотално обърканият колега.
-Как ще е несигурно, бе!!!
Та, в този ред на мисли, май единственото малозначително убийство ще да е на..."Шотландски боец"
В България някои убийства са многозначителни , някои препоръчителни, някои обозначителни, за други вървят залагания из интернет, а други незначителни и ако се загледате в новините лесно ще подредите кои към кои следват .Незначителни и малозначителни са всички убийства, по които е изтекла давността в търсене на "неизвестен извършител уби брат си".
И нямам представа от практическа гледна точка , и ако се абстрахираме от тоновете "размисли със/без страсти" , които можете да ми изсипете тук на теория , на практика кой ще ме убеди , че това не е така?!
- miriam
- Потребител
sunshine_75 написа:Чл. 9, ал. 2 може да се прилага за всички престъпления, дори и за убийство. Зависи от вътрешното убеждение на прокурора и на съда (ако се стигне до съд).
Понеже темата се отнася за престъплението кражба, възможно ли е да сте се объркали и в края на първото изречение вместо "кражба" да сте написали "убийство". Защото не ми е известен случай да е отнет нечий живот и деянието да се счита за малозначително по чл.9, ал.2 НК.
- reveta
- Младши потребител
34 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|