начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Наказателно постановление за превишена скорост

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот Trapped » 04 Окт 2007, 21:49

Обаче аз пистата съм я "пробвал", а в Белгия не съм и стъпвал.
Преценил съм, че нашето ограничение е глупаво, но за тяхното не бих могъл да кажа. Не знам защо ме питаш. По презумпця смятам всички ограничения за адекватни. За някои от тях се уверявам впоследствие, че не са. Минавам по "Тракия" най-малко веднъж седмично от 5 месеца.

Наздраве.:)
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот tankovbg » 04 Окт 2007, 21:51

Trapped,
Понеже дискусията стана 4 страници си позволявам да ти припомня въпроса на първа.

"....Значи актът е от днес. Радарът показа 74 км.ч в населено място. Допустими 50....."
Става въпрос за НАСЕЛЕНО МЯСТО и не развивай теории за разни магистрали, закони, субективните ти преценки и какво ли не изписа още.

Дадох ти пример в това НАСЕЛЕНО МЯСТО с тази скорост какво може да се случи. Ако толкова си знаещ опровергай ми данните които изнесох.
За
Време за реакция
Спирачен път
Скорост
Последствия
Силат на удара
Вероятност от смъртоносен изход на пешеходеца

При 70км/ч субективните ти преценки в населено място може да се окажат фатални, вервай ми.

Има фундаментали закони на физиката, за които виждам не си подготвен, но ако желаеш може да ти ги докажа.
tankovbg
Потребител

Мнениеот kalahan » 04 Окт 2007, 21:56

Trapped написа:А юристите какво казват: законът си е закон. трябва да се спазва... сляпо. Което ги прави глупци в моите очи, както и тези, които са прокарали закона.

Trapped, такава е философията на нашето право, как да Ви го обясня на български? В България няма "толърънс" и така, не ние сме законотворците, така че критиките си ги отнесете към Омбудсмана, Конституционния съд, Парламента, Правителството, Президента, Патриарха или който и да е друг, но не и към хората в този форум, които не са виновни,че са такива законите в нашата страна. Ние спокойно можем да си словоблудстваме "какви трябва да са законите" и "какви не трябва да са", но от хората в този форум нищо не зависи така или иначе. Не е вярно, че законът винаги се прилага буквално, защото ако беше така, трябваше винаги, когато камерата на Орлов мост засече нарушител и го идентифицира, да му се налага глоба. Или например винаги, когато някой пешеходец пресече на червено или не където трябва, да бъде глобен. По някакви статистики на Орлов мост се извършват по няколко нарушения на правилата в минута, но никой не ги санкционира.
Доколкото разбирам, Вие не сте юрист, така че не е и коректно да ни изнасяте лекции как се тълкува законът. А това се учи не само през 5-те години обучение, а цял живот.
Що се отнася до "толърънса", сериозно се съмнявам в толерантността на законите на всички "бели" държави.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот Trapped » 04 Окт 2007, 22:41

Ами конкретно ме питаш - ок. Принципно всичко това може да се случи и не виждам какво има да го оспорвам - аз съм съгласен.

Но в конкретното населено място, вероятостта да сгазя някой, движейки се с онази скорост (която не беше 74 км/ч) я определям като нулева. Който ще да ме нарича самонадеян. Има поне 10 пъти по-голяма вероятност да сгазя някого в София, движейки се с 30, отколкото в онова село, движейки се със 70. Ако не ти се вярва - значи няма какво да говорим повече.

- ясен ден, идеална видимост, суха настилка.
- пътят е прав, широк.
- от лявата страна имаш тревна площ, дере в което пасат магарета, има и ограда. От КАТ се бяха скрили зад някаква плевничка. От другата има широк тротоар и фасади на къщи. Единственият вариант някой да попадне под гумите ми без да го видя е ако скочи от 3-тия етаж на някоя къща. На такъв едва ли би му пукало дали ще го газя с 50 или със 70. Минавал съм оттам 7-8 пъти, дете не съм видял. В селото са главно старци, с бастуни.

Та...за какъв спирачен път говорим?
В това село утре да ида, пак бих се движил със 60, спокойно. От НАСЕЛЕНО МЯСТО до НАСЕЛЕНО МЯСТО има разлика колкото от Варна до Микрево.

А сега и аз теб нещо да питам. виж тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limi ... _countries
...и кажи колко 60-тки и 70-тки виждаш? Значи ако бях в подобно "населено място", обаче в Япония, Бразилия или Мексико (които са сред най-населените държави в света), щях да съм си абсолютно изправен. Но в някакво обезлюдено българско село с 5 баби на кръст съм ...как беше? Формален нарушител. :lol:

Е, може би в тези държави не са направили сметката, която ме караш да правя, или просто не държат на сигурността. ;)

Калахан, аз не критикувам никой тук. Мен ме нападнаха и се защитавам. Критиката към закона идва да изясни принципно защо не съм го спазил. Никакво намерение нямам да се обръщам към когото и да било в парламента или правителството, аз съм обикновен нарушител, а не дон кихот. :roll:

Тълкуване на закон не съм правил. Най-честно си го плюя.
Цялото столично КАТ значи няма ресурс да санкционира нарушенията на едно софийско кръстовище. Абсолютно. Дали биха или не биха ги занкционирали (ако можеха) - няма как да кажем.
Последна промяна Trapped на 04 Окт 2007, 22:49, променена общо 1 път
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот kalahan » 04 Окт 2007, 22:44

prof_prof написа:Колеги,
:!: утре Народното събрание ще гласува промени в НК - вместо 1,2 промила, 1,5 промила за съд! Вносител - Министерски съвет!
:evil:

Нарекоха я "Поправката Ставийски" :wink:
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 04 Окт 2007, 23:17

kalahan написа:
prof_prof написа:Колеги,
:!: утре Народното събрание ще гласува промени в НК - вместо 1,2 промила, 1,5 промила за съд! Вносител - Министерски съвет!
:evil:

Нарекоха я "Поправката Ставийски" :wink:

E че пък Ставийски к'во го ползва тази поправка? Журналиситчески глупости....
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот Trapped » 05 Окт 2007, 14:30

За всички, които сляпо следват буквата на закона:
http://www.youtube.com/watch?v=_qMd3OvkGXc
Аватар
Trapped
Потребител

Предишна

Назад към Наказателно право