Мой приятел е сключил договор за цесия и е откупил чужд дълг на "X". За всеки случай длъжникът му е издал и Запис на заповед за сумата. Няколко пъти му се е обаждал да му напомня и е получил малка част от сумата. Преди седмица на моя приятел се обажда някакъв, казал си името и че е от Бургас и да престанел да притеснява "X", за да не се наложело той да им дава пари и да яде бой-абе "мутренски" мурафети! Онзи ден на моя приятел се обажда някакъв по JSM-а, казва си само фамилията и че е от Първо РПУ, като казал на приятеля ми да отиде след два дни в Районното и не било нужно да ходи с адвокат! Той отишъл-този се оказал дознател(не го е казал той), питал Приятеля ми от къде познава Иван(без второ име или фамилия) и написал протокол, в който го предупреждава да спазва обществения ред и т.н. Приятелят ми казал че отказва да дава обяснения, тъй като не му е казано на какво основание е извикан, под протокола написал че възразява, тъй като не вижда основание за съставянето му, записал номера му и казал че ще подаде жалба до Военна прокуратура, защото всичко това му приличало на корумпираност. Дознателят видимо се притеснил, започнал да мънка.
Според мен явно е взел някой лев, за да сплаши приятеля ми да остави длъжника си на мира.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Според вас за корумпиран дознател ли става въпрос?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
В правомощията на дознателите не влиза изготвяне на такива протоколи / освен ако не е от онези които до края на годината съвместяват функции на дознатели и ако са му вменени и други правомощия/. Компетентната прокуратура не е военна, а по място на деянието прокуратура /Престъпления извършени от служителите на МВР вече са подсъдни на съответните районни и окръжни, как да се изразя..граждански прокуратури/ . Човекът ти трябва да се убеди, че протокола не е фиктивен, за да не го обвинят в клевета. Предлагам първо с молба до началника на това РПУ в което е викан да помоли, да бъде уведомен във връзка с каква жалба му е изготвен протокола, така ще му се изясни въпроса.
След като има такива проблеми е най- добре да задейства процедура по образуване на изпълнително производство по отношение на длъжника.
Може нещата да не стоят така както си мисли и Ви е обяснил Вашия познат.
След като има такива проблеми е най- добре да задейства процедура по образуване на изпълнително производство по отношение на длъжника.
Може нещата да не стоят така както си мисли и Ви е обяснил Вашия познат.
- sledomagrz
- Младши потребител
Моето мнение е, че не съставения протокол ще определи законността на действията на дознателя. Защото дознателя си е кадрови полиций и написването му поне няма да има "формално противоречие" със закона за МВР. Поне не престъпно....а съветите на колегата са прави. Точно така е. Компетентна е гражданската прокуратура. Моят съвет е Вашия приятел да подаде една молба до началника на РПУ - то в което лицето е викано, с копие до Районната прокуратура по местоживеенето му. В която да опише фактическата обстановка, подробно и ясно. Мение за законност или незаконност на действията на служителя на МВР тук не могат да се дадат, защото това са сериозни неща и се преценяват въз основа на данните по преписката и закона. Това е моят съвет...
- sledovatelia
- Младши потребител
Най-вероятно колегата е новобранец.Според мен е бил помолен на приятелски начала за услуга и се съгласил без да мисли за последствията.Затова се е притеснил след като е разбрал ,че нещата не се развиват по начина който е искал.Никой опитен полицай няма да постъпи така глупаво.Категорично съм на мнение,че пари не е получавал за тези си действия.Доста от новите колеги все още не могат да разберът къде се намират и правят невероятни глупости,мислят си че като имат служебна карта могат да правят каквото си искат.Ако беше опитен колега при това взел пари ,такова дело щеше да избачка на познатият ви ,че щеше да му се завие свят/изнудване,заплаха с убийство и др./.Щеше да разпита първо пет-шест свидетели и вашият познат направо отиваше в ареста.Срещу такива трябва да се жалите,но там е трудно.С тази жалба ,ака я подадете най-вероятно мястото на дознателят ще изстине/като знам как се сомопочиства системата/,но особенна полза от това няма да има,защото корумпираните тарикати ще си останат.Това е проблема на МВР-голяма гонка и много уволнения .Само ,че не на точните хора,другото е само статистика и надуване за пред хората ,да покажем колко ни е чиста къщичката.
- ludi
- Потребител
ludi написа:Най-вероятно колегата е новобранец.Според мен е бил помолен на приятелски начала за услуга и се съгласил без да мисли за последствията.Затова се е притеснил след като е разбрал ,че нещата не се развиват по начина който е искал.Никой опитен полицай няма да постъпи така глупаво.Категорично съм на мнение,че пари не е получавал за тези си действия.Доста от новите колеги все още не могат да разберът къде се намират и правят невероятни глупости,мислят си че като имат служебна карта могат да правят каквото си искат.Ако беше опитен колега при това взел пари ,такова дело щеше да избачка на познатият ви ,че щеше да му се завие свят/изнудване,заплаха с убийство и др./.Щеше да разпита първо пет-шест свидетели и вашият познат направо отиваше в ареста.Срещу такива трябва да се жалите,но там е трудно.С тази жалба ,ака я подадете най-вероятно мястото на дознателят ще изстине/като знам как се сомопочиства системата/,но особенна полза от това няма да има,защото корумпираните тарикати ще си останат.Това е проблема на МВР-голяма гонка и много уволнения .Само ,че не на точните хора,другото е само статистика и надуване за пред хората ,да покажем колко ни е чиста къщичката.
Питам единствено от любопитство как точно този дознател ще спретне делото, /ако и да е опитен по използваната терминология/ кого точно и с какъв свой акт ще вкара в ареста. Надявам се, че горното дознателско разсъждение е израз единствено и само на желание за изказване на някакво /каквото и да е мнение/, а не е свързано с начин на поведение и система на работа. Противното означава, че мястото Ви не е сред разследващите, а някъде другаде - няма да посочвам къде!
- gavra
- Младши потребител
Стават такива неща в "системата".Не казвам ,че аз ги правя, но за годините който имам в МВР съм виждал доста "наредени"дела.Мисълта ми беше ,че трябва да се подават жалби и сигнали,да се преследват корумпирани и безкрупулни полицай/не само дознателите могат да изфабрикуват доказателства/,а не разни новобранци който от безхаберие са се набутали между шамарите.В момента горят точно такива младоци,а истински корумпираните си живуркат спокойно,дори новобранците без да се усетят им вършат черната работа/разпоредил н-тият началник да се почне дело,казал на дознателя кой е пострадалият и свидетелите и колегата си блъска главата,а името на инициатора не фигурира никъде/ .Това не е просто мнение Гавра ,а самата истина ,ако искаш вярвай ако искаш недей.Примери няма да ти давам по обективни причини.Знам ,че ще кажеш "ти като знаеш защо си мълчиш".Не мълча,затова съм недолюбван,но пък спя спокйно,нямам неизпълнени ангажименти .
- ludi
- Потребител
ludi написа:Стават такива неща в "системата".Не казвам ,че аз ги правя, но за годините който имам в МВР съм виждал доста "наредени"дела.Мисълта ми беше ,че трябва да се подават жалби и сигнали,да се преследват корумпирани и безкрупулни полицай/не само дознателите могат да изфабрикуват доказателства/,а не разни новобранци който от безхаберие са се набутали между шамарите.В момента горят точно такива младоци,а истински корумпираните си живуркат спокойно,дори новобранците без да се усетят им вършат черната работа/разпоредил н-тият началник да се почне дело,казал на дознателя кой е пострадалият и свидетелите и колегата си блъска главата,а името на инициатора не фигурира никъде/ .Това не е просто мнение Гавра ,а самата истина ,ако искаш вярвай ако искаш недей.Примери няма да ти давам по обективни причини.Знам ,че ще кажеш "ти като знаеш защо си мълчиш".Не мълча,затова съм недолюбван,но пък спя спокйно,нямам неизпълнени ангажименти .
ludi, не бих си позволил да ти кажа "ти като знаеш защо си мълчиш", защото не обичам да морализаторствам за чужда сметка. Съгласен съм с това, което казваш тук и всеки, който е работил в системата на разследването се е сблъсквал с релевираните от теб проблеми. Надявам се новопостъпилите дознатели, а и тези с повече стаж да работят с нужното достойнство работата си, а не да се случват събития от описаните по - горе.
- gavra
- Младши потребител
Учуден съм колко колеги се "връзвате"?!
Подобни случаи са ежедневие. Става въпрос за следното: аз дължа пари на Z, той ме притиска, в смисъл, че постоянно пита кога ще му ги върна, иска лихви и т.н.
Аз отивам и пиша една молба до н-ка на N-ското РПУ, че Z ме притеснява. Н-ка разпорежда жалбата да се заведе във входящия дневник с т.н. явни преписки/длъжен е/, т.е. няма данни за престъпление, оттам се възлага най-често на младши районния инспектор с указания да се снеме обяснение на жалбоподателя/длъжника/ и на лицето, което си търси парите/кредитора/, като в този случай на втория е задължително да се състави протокол за предупреждение да не .../указва се какво точно, напр. да не заплашва, заканва или безпокои/ жалбоподателя.
Този протокол се съставя на основание ЗМВР и няма никаква стойност
Какъв дознател без образувано дознание, без наблюдаващ прокурор, каква корупция, к`ви 5 лева?!
Учуден съм, че Следователя и Люди не "стоплиха" за какво иде реч
Подобни случаи са ежедневие. Става въпрос за следното: аз дължа пари на Z, той ме притиска, в смисъл, че постоянно пита кога ще му ги върна, иска лихви и т.н.
Аз отивам и пиша една молба до н-ка на N-ското РПУ, че Z ме притеснява. Н-ка разпорежда жалбата да се заведе във входящия дневник с т.н. явни преписки/длъжен е/, т.е. няма данни за престъпление, оттам се възлага най-често на младши районния инспектор с указания да се снеме обяснение на жалбоподателя/длъжника/ и на лицето, което си търси парите/кредитора/, като в този случай на втория е задължително да се състави протокол за предупреждение да не .../указва се какво точно, напр. да не заплашва, заканва или безпокои/ жалбоподателя.
Този протокол се съставя на основание ЗМВР и няма никаква стойност
Какъв дознател без образувано дознание, без наблюдаващ прокурор, каква корупция, к`ви 5 лева?!
Учуден съм, че Следователя и Люди не "стоплиха" за какво иде реч
...полицай, наистина е призвание...
- policai
- Потребител
Полицай,процедурата е ясна,само че в случая автора на темата е категоричен ,че служителят изготвил протокола е дознател.Тъй като това не е негова работа/въпреки ,че и аз вече не съм много сигурен точно каква е работата на дознателя/,си мисля че има някакъв ангажимент от страна на колегата.Пак повтарям убеден съм,че в случая за корупция и дума не може да става.Ако имаше такъв елемент сигурно нямаше да се размине само с протокол за предупреждение/както ти каза ,той няма никаква стойност/.Да се надяваме ,че поне има нещо във входящият дневник,в противен случай при една жалба колегата е изгорял.
- ludi
- Потребител
Re: Според вас за корумпиран дознател ли става въпрос?
Не съм убеден, че е дознател, служителя направил протокола..., нека погледнем това:
Хм, протокол за предупреждение да се спазва обществения ред, интересно , според мен съм прав в предишния си постинг.
Съвсем друг е въпросът, че щом "Приятеля" притежава запис на заповед с подпис на длъжника - той може да осъществи правата си по законния ред, където полицията няма никакво място в спора
kiki написа:......... Онзи ден на моя приятел се обажда някакъв по JSM-а, казва си само фамилията и че е от Първо РПУ, като казал на приятеля ми да отиде след два дни в Районното и не било нужно да ходи с адвокат! Той отишъл-този се оказал дознател(не го е казал той), питал Приятеля ми от къде познава Иван(без второ име или фамилия) и написал протокол, в който го предупреждава да спазва обществения ред и т.н. .........
Хм, протокол за предупреждение да се спазва обществения ред, интересно , според мен съм прав в предишния си постинг.
Съвсем друг е въпросът, че щом "Приятеля" притежава запис на заповед с подпис на длъжника - той може да осъществи правата си по законния ред, където полицията няма никакво място в спора
...полицай, наистина е призвание...
- policai
- Потребител
Благодаря за изказаните мнения. Споделих ги с приятеля ми и започва да ми се изяснява. Относно това дали е дознател или инспектор-не е ясно-човекът просто си е казал фамилията. Моят човек като е отишъл в Районното също е казал само фамилия и онзи е слязъл и го завел в кабинета си. Имало още някакъв, който през цялото време мълчал, а когато въпросният с фамилията се притеснил, вторият излязъл от стаята.
Не е казал въобще да е постъпвала някаква жалба, от кого и за какво. Направо е започнал с въпроса "От къде познаваш Иван?".В протокола също не е било писано да не заплашва еди кой си, нищо конкретно, а само да не се извършвали хулигански прояви, нарушаващи обществения ред". Не коментирахте "призоваването" по JSM-a?. Не трябва ли да се удостовери някъде, че приятеля ми се е явил еди кога си? Ако има жалба, не трябва ли да се изпрати до прокурор?
Не е казал въобще да е постъпвала някаква жалба, от кого и за какво. Направо е започнал с въпроса "От къде познаваш Иван?".В протокола също не е било писано да не заплашва еди кой си, нищо конкретно, а само да не се извършвали хулигански прояви, нарушаващи обществения ред". Не коментирахте "призоваването" по JSM-a?. Не трябва ли да се удостовери някъде, че приятеля ми се е явил еди кога си? Ако има жалба, не трябва ли да се изпрати до прокурор?
- kiki
- Младши потребител
Благодаря за изказаните мнения. Споделих ги с приятеля ми и започва да ми се изяснява. Относно това дали е дознател или инспектор-не е ясно-човекът просто си е казал фамилията. Моят човек като е отишъл в Районното също е казал само фамилия и онзи е слязъл и го завел в кабинета си. Имало още някакъв, който през цялото време мълчал, а когато въпросният с фамилията се притеснил, вторият излязъл от стаята.
- kiki
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|