Здравейте!
Работих в една фирма 8 месеца и 5 дни до вчера.Работодателя ми не ми е подписал всички документи (Заповед за освобождаване,Служебна бележка и УП-3, както и не се е разписал в трудовата ми книжка (която ми е първа)). Четох в КТ че работодателя търпи наказателна отговорност за забавянето - можете ли да ми кажете в какви срокове и къде се подава жалба или друг нормативен документ? Също така той не ми е плащал осигуровките за целия ми период на работа във фирмата. Дължи ми около 900лв за заплати (за 3 месеца + неползван платен год. отпуск по чл. 224). Написала съм една Запис на заповед в която се задължава да ми плати на 4 май. Кажете какво да правя сега? Сигурна съм, че ЗЗ няма да иска да я разпише и че няма да ми даде изработените пари. Моля ви обяснете ми към кой и по какъв начин да се обърна, за да си потърся правата.
Благодаря!
Б.Л.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 05:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Къде да си търся правата?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Напълно Ви разбирам,но малко странно ми изглежда прекратяването на трудовият Ви договор.
Прекратяването е писмено и се извършва посредством връчване на Заповед на работника срещу подпис.В същата заповед се упоменават и дължимите обезщетения.Не става ясно правното основание за прекратяване на трудовия договор - по взаимно съгласие на страните ли е ,поради съкращение в щата и т.н.....А основанията са лимитативно уредени в КТ от чл.325 до чл.328 вкл.
Второ - при прекратяването на трудовият договор на работника се връчва също срещу подпис приключена и оформена трудова книжка.
Това със Записа на заповед изобщо не е приложимо в трудовоправните отношения.Не знам кой Ви е посъветвал,ама си е пълна глупост. Работодателят Ви е задължен по силата на законодателството да Ви изплаща дължимото възнаграждение и да Ви внася осигуровките,а не по подписан Запис на заповед,който се явява институт на Търговското право.
Имате два варианта за защита:
1.Иск пред районния съд за всичко това,което сте изложили в поста си;
2.Жалба до Областна Инспекция по труда /по моето мнение бих предпочел първия вариант/.
Следва също така да знаете ,че производството по трудови дела е безплатно,т.е освободено от държавни такси,а осъдената страна - работодателя ще поеме и направените от Вас разноски /адвокатски хонорар/.
Потърсете компетентна адвокатска помощ на място.Наистина за производство пред Районен съд ще Ви е нужна.
Прекратяването е писмено и се извършва посредством връчване на Заповед на работника срещу подпис.В същата заповед се упоменават и дължимите обезщетения.Не става ясно правното основание за прекратяване на трудовия договор - по взаимно съгласие на страните ли е ,поради съкращение в щата и т.н.....А основанията са лимитативно уредени в КТ от чл.325 до чл.328 вкл.
Второ - при прекратяването на трудовият договор на работника се връчва също срещу подпис приключена и оформена трудова книжка.
Това със Записа на заповед изобщо не е приложимо в трудовоправните отношения.Не знам кой Ви е посъветвал,ама си е пълна глупост. Работодателят Ви е задължен по силата на законодателството да Ви изплаща дължимото възнаграждение и да Ви внася осигуровките,а не по подписан Запис на заповед,който се явява институт на Търговското право.
Имате два варианта за защита:
1.Иск пред районния съд за всичко това,което сте изложили в поста си;
2.Жалба до Областна Инспекция по труда /по моето мнение бих предпочел първия вариант/.
Следва също така да знаете ,че производството по трудови дела е безплатно,т.е освободено от държавни такси,а осъдената страна - работодателя ще поеме и направените от Вас разноски /адвокатски хонорар/.
Потърсете компетентна адвокатска помощ на място.Наистина за производство пред Районен съд ще Ви е нужна.
- sarbijanac
- Активен потребител
Преди да заведете съдебно дело, пробвайте да уредите нещата със споразумение. Понякога върши работа. Споразумението трябва да е писмено и да посочите разумен срок в който работодателят да прецени как точно да постъпи. Не е изрично уредено в кодекса на труда или в друг нормативен акт, но не е и забранено. А може да ви спести и нерви и време и пари, а защо не и достойно излизане от ситуацията в която все пак доброволно сте се вкарала.
Споразумението е взаимен копмромис, помислете каква отстъпка за сметка на какво можете да си позволите. Ако не желете да се срещате с работодателя си използвайте пощата, споразумение подписано от вас с добър тон, задължително с обратна разписка. Предложението - изплащане на дължимата сума с пощенски запис, правила съм го и ви уверявам, че върши добра работа. Помислете върху предложения вариант, който е един цивилизован избор и за двете страни. И спестява много негативна енергия.
Записът на заповед наистина е неприложим в случая.Може да си навлечете беля с него.
Жалко, че така започва трудовият ви стаж, но вероятно ще се научите с времето да преценявате по- правилно работодателите си...Успех и много късмет!
Споразумението е взаимен копмромис, помислете каква отстъпка за сметка на какво можете да си позволите. Ако не желете да се срещате с работодателя си използвайте пощата, споразумение подписано от вас с добър тон, задължително с обратна разписка. Предложението - изплащане на дължимата сума с пощенски запис, правила съм го и ви уверявам, че върши добра работа. Помислете върху предложения вариант, който е един цивилизован избор и за двете страни. И спестява много негативна енергия.
Записът на заповед наистина е неприложим в случая.Може да си навлечете беля с него.
Жалко, че така започва трудовият ви стаж, но вероятно ще се научите с времето да преценявате по- правилно работодателите си...Успех и много късмет!
- alissa
- Потребител
Много съм благодарна и на двамата за помощта. Наистина ми е много полезна и ценна.Трудовото правоотношение се прекратява по взаимно съгласие.Работодателя ми беше разписал молбата за напускане и докментите, които трябваше да занеса в НАП (уведомление по чл 62 и придружително писмо, ако не се лъжа). Останалите документи обеща да ми подпише, когато се върна от НАПа, но когато се върнах него го нямаше. Сега имаме среща във вторник и ако дойде силно се надявам да се разберем. А относно обезщетениятаа - посочено е че имам да взимам пари по чл.224 за отпуската, но друго написано няма. Какво да допиша, ако може да ми кажете?
Наистина съм ви много благодарна и признателна.
Желая на всички весело посрещане на светлия празник!
Б.Л.
Наистина съм ви много благодарна и признателна.
Желая на всички весело посрещане на светлия празник!
Б.Л.
- darksy
- Младши потребител
Мисля, че просто много бързате. След като не Ви е изплатил трите заплати, едва ли във вторник ще го направи. Щом сте се разбрали за прекратяването на договора в рамките на месец би следвало да решите и имуществените си отношения. Това със записа на заповед е добра идея по принцип, но в конкретния случай мисля, че само ще дообтегне отношенията Ви и ще Ви забави във времето. Изчакайте да мине вторника. Ако тогава не се разберете с него за момента на изплащането на парите, ако не получите трудовата се книжка, едва след това ще имате нужда от юридическа помощ. За момента просто нямате проблем. Ако нещата не се реализират с помощта на добрия тон, тогава, заедно с документите, които имате (тр. договор, заповед за прекратяването му, НЕПОДПИСАНА ведомост за заплати), ще имате възможността да се защитите по съдебен ред. Иначе по заповетда за прекратяване няма какво да дописвате, освен да я подпишете.
- sunshine_75
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|