Преди 5 месеца делото ми приключи с споразумение.преди това по друго дело имах наложена присъда от 6г и 6м. С определение съда приложи чл25 от НК и определи едно общо наказание от 6ги 6м ,колкото е старата ми присъда .Но по това дело имам лежано 1 г 5м.
Въпроса ми е следния ,мога ли да заведа дело за обещетение ,по кои член от ЗОД и пред кои съд.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 05:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Mоля за разяснение по ЗОД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Ей тия прокурори като сключват споразуменията вече хич не гледат дали няма да стане надлежаване...
сега ще има незаконно лишаване от свобода ала бала и младежа ще му се плати, а на хората които не с а"лежали" преди това 6 год и половина и са опъвали каиша - таратанци.
Да е... и правораздаването.
сега ще има незаконно лишаване от свобода ала бала и младежа ще му се плати, а на хората които не с а"лежали" преди това 6 год и половина и са опъвали каиша - таратанци.
Да е... и правораздаването.
Последна промяна Clavdivs. на 27 Апр 2007, 10:30, променена общо 1 път
- Clavdivs.
- Потребител
ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ
Отговорност за дейност на правозащитните органи
Чл. 2. Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от органите на дознанието, следствието, прокуратурата, съда и особените юрисдикции от незаконно:
......
6. изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер.
......
Чл. 7. Искът за обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането или по местожителството на увредения срещу органите по чл. 1 и 2, от чиито незаконни актове, действия или бездействия са причинени вредите.
Чл. 10. (1) Делата по този закон пред съда се разглеждат със задължително участие на прокурор.
(2) Такси и разноски по делата по ал. 1 не се внасят предварително. Ако искът бъде отхвърлен изцяло или частично, съдът осъжда ищеца да заплати дължимите такси и разноски.
Отговорност за дейност на правозащитните органи
Чл. 2. Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от органите на дознанието, следствието, прокуратурата, съда и особените юрисдикции от незаконно:
......
6. изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер.
......
Чл. 7. Искът за обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането или по местожителството на увредения срещу органите по чл. 1 и 2, от чиито незаконни актове, действия или бездействия са причинени вредите.
Чл. 10. (1) Делата по този закон пред съда се разглеждат със задължително участие на прокурор.
(2) Такси и разноски по делата по ал. 1 не се внасят предварително. Ако искът бъде отхвърлен изцяло или частично, съдът осъжда ищеца да заплати дължимите такси и разноски.
- Clavdivs.
- Потребител
Наско, дано нямаш други висящи дела, ча като разберат онези в прокуратурата какви са я свършили, ще дадат всички от себе си, след като получат исковата молба.
- nikolai.pachevski
- Потребител
Здравеите явно не съм обяснил точно,но както виждам nikolai.pachevski ме е разбра. Присъдата съм я излежал още преди 7 години.просто това дело се моташе до сега. Аз също се очудих че споразумението е направено по този начин но е фкт.Дефакто съм лежал около 8г.
Доколкото разбрах трябва да заведа дело в съда по местоживеене, но не знам какъв иск да направя.Наскоро четах за парадокса с иска на Батето /Иван славков/и вместо да получи нещо трябва да плаща.!
Моля за съвет относно иска и размера му.
Доколкото разбрах трябва да заведа дело в съда по местоживеене, но не знам какъв иск да направя.Наскоро четах за парадокса с иска на Батето /Иван славков/и вместо да получи нещо трябва да плаща.!
Моля за съвет относно иска и размера му.
- nasko70
- Младши потребител
Относно размера няма спор - около 1000лв. за месец незаконно задържане, надлежаване или както искаш го наречи. Основанието обаче нещо ми се губи. Имаш две присъди, които са групирани на основание чл.25 от НК(така твърдиш). Изтърпяването на по-тежкото(общото) наказание е станало преди влизане в сила на втората присъда. С определението на съда е постановено приспадане на изтърпяното по първата присъда(предполагам) или прокурора го е приспаднал(без значение).
Та след това ако до тук всичко е вярно, не е налице надлежаване по смисъла на чл.2, т.6 от Закона.
Clavdivs е спестил останалите точки на същия член, но в крайна сметка теб те касае т.1.
"задържане под стража, включително и като мярка за неотклонение, когато то е отменено поради липса на законно основание;".
Според мен е достатъчно да докажеш, че задържането под стража е било незаконно и да спечелиш процеса.
Тук аз спирам да разсъждавам, защото не зная обстоятелствата по задържането ти под стража.
Впрочем щом си бил осъден за деянието, по обвинението за което си бил задържан под стража...
Та след това ако до тук всичко е вярно, не е налице надлежаване по смисъла на чл.2, т.6 от Закона.
Clavdivs е спестил останалите точки на същия член, но в крайна сметка теб те касае т.1.
"задържане под стража, включително и като мярка за неотклонение, когато то е отменено поради липса на законно основание;".
Според мен е достатъчно да докажеш, че задържането под стража е било незаконно и да спечелиш процеса.
Тук аз спирам да разсъждавам, защото не зная обстоятелствата по задържането ти под стража.
Впрочем щом си бил осъден за деянието, по обвинението за което си бил задържан под стража...
- nikolai.pachevski
- Потребител
Още веднъж благодаряна господин nikolai.pachevski за отговора . Загловието ми не случаино беше разясниние по ЗОД .Чедех се дали наистина имам право на обезщетение и то тично заради това което е цитирал господин pachevski"задържане под стража, включително и като мярка за неотклонение, когато то е отменено поради липса на законно основание;"Това законо основание ме притеснява .Означава ли, че трябва да съм оправдан за да мог да търся обезщетение.?
И за да не питам хипотетично ще се опитам за изложа фактите по подробно.
срещу мен започна наказателно производство за габеж,нахд 72/93г след около годиа бях освободен под парична гаранция.Преди да бъда осъден ,дакато бях под гаранция прокуратурата заведе и друго дело срище мен. 40/95по което бях задържан и задържанета ми под стража по това дело беше в сила до 2000г, малко преди да илежа присъдата си по 72/93. По дело 40/95 бях задържан на 10.10.95 а писъдата ми по дело 72/93 беше приведена за изпълниние в затвора 18.01.96г.Като времето 10.10.95 до 18.01.96 го водят задържане под стража по второто дело 40/95 и не ми го признаха в затвора по присъдата която излежах.Дори и без това време 2000г избих присъдата си по 72/93г и излязох под гаранция по 40/95 .Декември 2006 направихме споразумение,но съда приложи чл25 и определи общо наказание калкото е първата ми присъда.Дефакто имам лежано в затвора около 8г а имам присъда 6г и 6м.Има ли законо основание или няма в моя случаи???
Благодаря на всички които ше отделат време за за отговор и съвет.
И за да не питам хипотетично ще се опитам за изложа фактите по подробно.
срещу мен започна наказателно производство за габеж,нахд 72/93г след около годиа бях освободен под парична гаранция.Преди да бъда осъден ,дакато бях под гаранция прокуратурата заведе и друго дело срище мен. 40/95по което бях задържан и задържанета ми под стража по това дело беше в сила до 2000г, малко преди да илежа присъдата си по 72/93. По дело 40/95 бях задържан на 10.10.95 а писъдата ми по дело 72/93 беше приведена за изпълниние в затвора 18.01.96г.Като времето 10.10.95 до 18.01.96 го водят задържане под стража по второто дело 40/95 и не ми го признаха в затвора по присъдата която излежах.Дори и без това време 2000г избих присъдата си по 72/93г и излязох под гаранция по 40/95 .Декември 2006 направихме споразумение,но съда приложи чл25 и определи общо наказание калкото е първата ми присъда.Дефакто имам лежано в затвора около 8г а имам присъда 6г и 6м.Има ли законо основание или няма в моя случаи???
Благодаря на всички които ше отделат време за за отговор и съвет.
- nasko70
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|