- Дата и час: 23 Ное 2024, 05:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Търся съвет за счупен нос
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Търся съвет за счупен нос
Интересувам се един наркоман ме удари без причина в носа без да очаквам и ми го счупи .Имам медицинско за средна телесна повреда и сам подал жалба в районното .Мисля ,че има условна присада но не сам сигурен .Интересувам се да го съдя ли или да се саморазправа с него и да си отегля жалбата.Има ли смисъл от дела и няма ли да си дам парите по адвокати, а най-накрая да той да остане без присъда защото си е платил на някой прокорор?Какъв съвет ще ми дадете?
- mediator
- Нов потребител
Щом телесната повреда е средна, това означава, че делото е от общ характер и се преследва и наказва от държавата. С него ще се разправя прокурора, не Вие! За саморазправа ще ви накажат- не Ви съветвам!!!Ще бъдете призован да дадете показания и дотук Вашето участие в досъдебното производство приключва. В съдебната фаза ще ви бъде изпратена призовка, в която Ви уведомяват за възможността да предявите граждански иск, тоест, да търсите парично обезщетение. Ако желаете да получите такова, тогава се обърнете към адвокат.
Последна промяна bebitor на 06 Май 2007, 14:02, променена общо 1 път
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
bebitor написа:За саморазправа ще ви накажат (т.нар. самоуправство)- ни Ви съветвам!
От кога "саморзправата" е понятие житейско, попадащо под родовото доктринерно понятие "самоуправство"?! Я да видим закона, наречен Наказателен кодекс
Чл. 323. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. и доп., бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно заеме недвижим имот, от чието владение е отстранен по надлежен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
(3) Деецът не се наказва, ако след предупреждение от съответния държавен орган незабавно възстанови първоначалното фактическо положение.
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага, ако деецът след възстановяването извърши отново същото деяние.
(5) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Когато деянието по ал. 1 е осъществено чрез сила или заплаха, наказанието е лишаване от свобода до 6 години.
Чл. 323а. (Нов - ДВ, бр. 27 от 1973 г., изм., бр. 28 от 1982 г., попр., бр. 31 от 1982 г., изм., бр. 10 от 1993 г.) (1) Който построи сграда върху обработваема земя, стопанисвана от социалистическа организация или пасище, без да има право за това, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.
(2) При повторно извършване на престъпление по предходната алинея, както и при продължаване на строежа, след като е бил спрян от надлежните органи, наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева, както и обществено порицание.
- mitko6
- Потребител
Защо, това ми се струва, че е деликатно! Ако по-друг начин бих се изразил, щеше да ме упрекнеш, че съм снизходителен, а това не мога да си позволя пред една дама!
- mitko6
- Потребител
Няма проблем! Конструктивната критика е винаги полезна. Всъщност, никой не знае за какво ще го накажат, защото не знаем по какъв начин ще се саморазправи... Хипотезите са много. Да не задълбаваме, но, mitko6, имала съм подведен под отговорност за самоуправство при сходен казус- беше разбил вратата на този, който го е набил и се беше саморазправил с 2 шамара (последното недоказуемо). Човекът считал, че имал право да потърси отговорност:D Обикновено не отговарям, ако нещо не ми е минало през практиката. Прав сте- не трябва да давам квалификация за какво ще понесе нак. отговорност, затова промених горното.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|