начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

трудово правоотношение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудово правоотношение

Мнениеот alena_ » 04 Апр 2007, 16:30

предлагам на Вашето внимание следния казус: А.А. работи в предприятие Х. има трудов договор подписан от работодателят, но не и от нея. Работи в продължение на една години, като договорът е регистриран в НАП, след което е съкратена. Сега А.А. иска да успорва прекратяването на трудовото правоотношение, но аз се притеснявам, че съдът може да реши, че такова въобще не е възникнало, т.к. договорът не е разписан от А.А.
в този случай може ли да се докаже тр. правоотношение със свидетелски показания, ведомости, заповедта за уволнение и др.
alena_
Потребител

Мнениеот dask » 04 Апр 2007, 16:47

"Страните не могат да се позовават на недействителност на трудовия договор или на отделни негови клаузи, докато тя не бъде обявена и решението за обявяването й не бъде връчено на страните".

На вас оставям да познаете от коя точно разпоредба в КТ е цитираната алинея.
Щом сте юрист би трябвало да се досетите как да я използвате в интерес на доверителя.
В случай, че не сте обърнете се към адвокат-но да е "печен" и да има практика. :idea:
dask
Потребител

Мнениеот devilchos » 04 Апр 2007, 21:44

аз не съм специалист,но мисля,че това че няма подпис на трудовия договор е само в плюс за работника,защото може да оспори заповедта за уволнение като незаконосъобразна!не можеш да прекратиш тр. правоотношение, което изобщо не е възникнало :-)
а след като се отмени заповедта и се прекрати правоотношението (защото не може да се върне работника да работа по никакъв начин), съдът би трябвало да присъди и тр. възнаграждение за периода от незаконното уволнение до постановяването на решението.
(или поне така си спомням от лекциите по трудово право ;-))
късмет и да споделиш какво е станало!!!
devilchos
Потребител

Назад към Трудово право