начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ

Мнениеот redwine » 10 Ное 2006, 17:15

Здравейте!
Адски се притеснявам, че ще съм като бяла лястовица във вашия форум, но имам нужда от помощ на компетентни хора.
Е, поемам риска и ето ми проблема:
Възпитател съм в Дом за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителска грижа. До 01.01.2007 год /тази сакрална дата/ тези институции са на подчинение на Министерството на образованието. Работещите в тях се ползват от превилегиите по отношение на отпуските, каквито имат учителите, а именно 48 роботни дни. След горната дата, обаче Домвете преминавот на подчинение на общината и работещите ще бъдат преназначени като социални работници, които нямат право на посочения голям платен годишен отпуск.
Имам натрупан такъв отпуск 70 дни, поради естеството на работата ми досега - целогодишно обгрижване на децата и целодневно наблюдение и контрол.
Имам ли законово основание да претендирам да ми бъде платен този отпуск и към кой да отравя претенциите си, на какво основание?
redwine
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 10 Ное 2006, 22:12

Това,което бих Ви препоръчал е по възможност да използвате полагаемият се допълнителен отпуск.
Трябва да имате в предвид,че обезщетение за неизползван отпуск се изплаща единствено при прекратяване на трудовото правоотношение.Такава е разпоредбата на чл.224,ал.1 от КТ.
В случая вашето трудово правоотношение не се прекратява,а се урежда по смисъла на чл.123 от КТ.Поради това не следва да се претендира за обезщетение по чл.224,ал.1 от КТ.
gosho72
Потребител

Назад към Трудово право