начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Прекратяване на ТД без предизвестие от страна на работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ТД без предизвестие от страна на работодател

Мнениеот gogeorgiev » 29 Окт 2016, 14:55

Здравейте, в Сряда 26.10.2016 прекият ми ръководител ми съобщи че компанията в която работя смятат да ме съкратят/уволнят като това влезе в сила от 01.11.2016. В понеделник ще е последният ми работен ден и все още не знам по кой член смятат да ме освободят но си мисля че това ще е по чл. 328, ал. 1 т. 2 или 3. Бих искал да разбера дали работодателят следва да ми изплати обезщетение заради това че ме освобождава без спазено предизвестие в деня на уведомяването ми и съответно друго такова ако не успея да започна работа в срок от 1 месец след освобождаването. Ще бъда много благодарен за бърз отговор.
gogeorgiev
Нов потребител

Re: Прекратяване на ТД без предизвестие от страна на работод

Мнениеот tevlogiev » 29 Окт 2016, 16:21

Здравей. В чл.328,ал.1 КТ, Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл.326,ал.2 , т.е в 326,ал.2 е записано ,че срокът е 30 дневен ,освен ако не е уговорено друг по - голям срок ,но не повече от 3 месеца, т.е. по този член,не могат да те освободят от 26.10.16 до 01.11.16. Без предизвестие могат да те уволнят по чл.330 и изброените хипотези в него. Ако все пак ви уволнят на основание чл.238 т.2,т.3,то трябва да знаете,че уволнението ви е незаконно, ако няма разрешение от инспекцията по труда ( Виж чл.333 ).
Обезщетение по чл.220 КТ Ви се дължи,брутното трудово възнаграждение на работника/служителя,за не спазения срок на предизвестието,т.е оставащия срок от пуснатото предизвестие на 26.10.16г.

Но все пак нека Ви дадат заповедта за напускане и да видим на какво основание ви уволняват/съкращават!
tevlogiev
Младши потребител

Мнениеот gogeorgiev » 29 Окт 2016, 22:04

Благодаря много за отговора, задължително ще пиша когато разбера по кой член смятат да ме освободят.
gogeorgiev
Нов потребител

Мнениеот gogeorgiev » 31 Окт 2016, 14:01

Здравейте, туко що бях на среща и наистина искат да ме освободят по член 328 ал. 1 т.2 и то без предизвестие, като ми предлагат да ми изплатят 1 заплата заради това че не ме предизвестяват и още 1 след месец ако не съм си намерил работа.
Добро ли е предложението при положение че не искам да работя в компанията още 1 месец? Има ли възможност да отложат всичко и да ми дадат предизвестие и да продължа за оше 1 месец (не ми се иска) и също така имам ли право да изисквам да ме освободят по чл. 331.

Ще бъда благодарен за бърз отговор.
gogeorgiev
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 31 Окт 2016, 14:28

gogeorgiev написа:Здравейте, туко що бях на среща и наистина искат да ме освободят по член 328 ал. 1 т.2 и то без предизвестие, като ми предлагат да ми изплатят 1 заплата заради това че не ме предизвестяват и още 1 след месец ако не съм си намерил работа. - На практика това ти е обезщетението за неспазеното предизвестие по чл. 220 - ще ти платят месеца, въпреки че няма да го работиш.
Добро ли е предложението при положение че не искам да работя в компанията още 1 месец? Ами по-дъбър за теб вариант мисля, че няма. Има ли възможност да отложат всичко и да ми дадат предизвестие и да продължа за оше 1 месец (не ми се иска) и също така имам ли право да изисквам да ме освободят по чл. 331. - Нямаш право да "изискваш" чл. 331, защото това е инициатива на работодателя, а не твоя.

Ще бъда благодарен за бърз отговор.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот gogeorgiev » 31 Окт 2016, 14:37

Благодаря много за бързият отговор. Отивам да подписвам и продължавам напред. Поздрави!
gogeorgiev
Нов потребител

Назад към Трудово право