начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Споразумение към ТД с клауза неустойка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Споразумение към ТД с клауза неустойка

Мнениеот clymene » 03 Апр 2024, 18:13

Здравейте! С работодателя ми стигнахме до съгласие да заплати мое обучение за повишаване на професионалната квалификация. Той ще поеме всички разходи по него, но иска да сключим споразумение, че ако напусна компанията в рамките на една година, сумата за обучението ще бъде възвърната на компанията от мен. Това за мен е справедливо решение и съм съгласна да подпиша такъв документ, но въпросът ми е как да го оформя така, че да има легална тежест? С ДС към трудовия договор, отделен договор за обучение, или друго? Също така като текст как бих могла да го оформя и въз основа на какво?

Наясно съм, че такива разходи се поемат от работодателя и трудно такъв документ ще мине, ако се стигне до спор, но аз така или иначе ще бъда коректна и ще спазя нашата уговорка, затова ми се иска и документът, който ще подпишем наистина да защитава работодателя.
Благодаря предварително!
clymene
Нов потребител

Re: Споразумение към ТД с клауза неустойка

Мнениеот guest1 » 03 Апр 2024, 20:24

Здравейте!
Според мен - договор за обучение означава, че самият работодател (или оторизирано от него лице) ще ви обучава.
По-скоро - допълнително споразумение/анекс към сегашния договор.
Дали ще е сегашния ТД + ДС или „чисто нов“ ТД с добавени клаузи - все същото е. ДС се прави, когато се изменят малко неща, а основните остават същите.

Колкото до легитимността - няма никакви пробеми, при евентуален спор. Щом и двете страни са се подписали.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот griffonseye » 03 Апр 2024, 20:49

С анекс според мен е най-удачно, както е посочено и в предишния коментар.
griffonseye
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Апр 2024, 08:45

Правите нов договор в който се записва, че работодателят ще ви заплати обучението в размер на тази и тази сума, която включва цената на курса, други разходи, вкл. и времето през което отсъствате от работа, а ви се плаща заплата. Срещу това вие ще работите в дружеството определен период от време, една година. В глава неустойки сочите, че при напускане преди изтичане на срока дължите по 1/12 от сумата дадена от работодателя за всеки от останалите месеци и определена неустойка, защото работодателят не е банка за да ви финансира, а и банката иска лихви. Според мен разумна неустойка би била 1/3 от тази 1/12 за всеки от оставащите месеци. Ще пишете, че при прекратяване на договора от страна на работодателя без ваша вина не дължите връщане на сумата за обучение и неустойка.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Трудово право