начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Упълномощаване-ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Упълномощаване-ЕТ

Мнениеот питанчо » 25 Май 2004, 15:31

Бихте ли ми казали какво трябва да направя за да може майка ми, която е пенсионерка, да управлява моето ЕТ-може ли с пълномощно и трябва ли да се отбелязва това в съда?Каква такса ще платя?!А данъчните и НОИ как да ги уведомя и трябва ли?!
питанчо

Re: Упълномощаване-ЕТ

Мнениеот Emilya » 25 Май 2004, 15:48

Майка Ви може с пълномощно да Ви представлява при сключване на отделни сделки. Ако обаче искате изцяло да прехвърлите управлението и представителството на майка Ви е най-добре да сключите договор за прокурист. Тъй като тя е пенсионерка е по-добре договорът да е граждански. тогава няма да се дължат осигуровки / ако не иска да увеличава пенсията си и декларира това обстоятелство/, а само здравни вноски и годишен данък общ доход. Ако тя е прокурист, Вие не следва да внасяте осигуровки като едноличен търговец.
Този договор се вписва в Търговското отделение на съда - такса 10.00 лева и 1.50 за препис от решението. Решението се обнародва в "Държавен вестник" - такса 25.00 лева.
След получаване на решението от съда, то се вписва в БУЛСТАТ, НОИ и Данъчната служба.
Emilya

Мнениеот питанчо » 26 Май 2004, 08:53

Много благодаря за помощта! А как изглежда 1 граждански договор за прокурист и какво трябва да съдържа?
питанчо

Мнениеот alaia » 26 Май 2004, 10:01

Колега,

без помощта на адвокат едва ли ще се справите.
Не само договор трябва да се представи за вписването на прокурист, и не в Търговско, а във Фирмено отделение.
alaia

Мнениеот alaia » 26 Май 2004, 10:02

Всъщност обръщението "колега" беше малко по инерция.
alaia

Мнениеот Zuki » 26 Май 2004, 10:51

Не се стискай ами си плати на адвокат да ти свърши работа като хората.
Zuki

Мнениеот 444 » 26 Май 2004, 12:06

Vie kakvo, taka li si nabirate klientela?
444

Мнениеот Гери » 26 Май 2004, 12:11

444 предполагам, че колегите не си набират клиенти така, просто договора за прокура е специфичен! Другото е, че в България всеки си мисли, че може да си адвокатства сам, после плаче на нас, че го осъдили :") А какво може да направиш, когато някой сам си е писал договора за наем например (нищо че няма), задължил се е с подписа си и нещата не са в негова полза? Ти сам ли си поправяш ел.инсталацията например, защото аз викам специалист, като юрист не ми е работа да жичкарствам, така и жичкажията не би следвало да адвокатства сам на себе си! Аз поне така си мисля, че е редно!
Гери

Мнениеот GD » 26 Май 2004, 15:29

Може да потърсите примерен договор за прокурист чрез Google. Сигурна съм, че има. Само че Вие си носите отговорността дали е направен както трябва. Задължително после трябва да го декларирате в БУЛСТАТ, НОИ и накрая в Данъчното в срок от 14 дни.
GD

Назад към Търговско право