Уважаеми колеги,
Моля, за помощ по следния казус: Кредори сме по Договор за залог на предприятие по ЗОЗ, който е вписан в регистъра и като приложение съгласно ЗОЗ има списън на активите, върху които тежи залога. Бихме искали да направим промяна в списъка на активите. В ЗОЗ няма уредена такава хипотеза. Как би могло да стане? - 1. да се заличи пълвото вписване / и само на активите може ли да стане или на залога на цялото предприятие/ и се сключи нов договор за залог на движими вещи, който да се впише отново.2. Да се направи изменение на вписването в регистъра. Държим да си остане залог на предприятие със специално упоменати активи.
Предварително благодаря!
- Дата и час: 30 Яну 2025, 21:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна на вписване на особен залог
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Промяна на вписване на особен залог
Според мен трябва да направите анекс към договора за залог на търговското предприятие в същата форма и после по реда за вписване на залога да впишете изменението и в Търговския регистър, и в ЦРОЗ. Предполагам, че смисълът на изброяването на отделни активи на заложеното предприятие Ви е ясен.
- адвокатче
От това което казвате, ми става ясно че искате да впишете залог по отношение на точно определени активи. Иначе 'предприятие" в смисъла, който влага в това понятие ТЗ е съвкупност от права, задължения и фактически отношения.
Иначе всеки от изброените от вас варианти ми се струва възможен. Аз бих заличил старото вписване и бих направил ново, върху конкретни активи на вашия длъжник, като представя документите за двете вписвания едновременно т.е. с два последователни входящи номера. Но все пак преценката как да действате е ваша, понеже вие знаете по-добре каква точно е целта ви.
Иначе всеки от изброените от вас варианти ми се струва възможен. Аз бих заличил старото вписване и бих направил ново, върху конкретни активи на вашия длъжник, като представя документите за двете вписвания едновременно т.е. с два последователни входящи номера. Но все пак преценката как да действате е ваша, понеже вие знаете по-добре каква точно е целта ви.
Със Заявлението за вписване по ЗОЗ вписваш новите вещи, като в заявлението посочваш в съответната за това графа номера на първоначалното вписване. Промяня във вписването в търговски регистър на търговското предприятие не се извършва, защото състоянието му непрекъснато се изменя и залогът важи във всеки момент върху цялото предприятие каквото е то към момента. Заличаването на част от всичко заложено е възможно със Заявление за заличаване като се посочва там какво конкретно се заличава. Няма да заличаваш всичко и да вписваш на ново за да не изгубиш ред на вписването.
- ASE
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|