начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Интересен казус-ТПраво

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Интересен казус-ТПраво

Мнениеот gega » 15 Май 2004, 20:26

При едностранните сделки не може да се говори за СЪГЛАСИЕ, а за липса на ВОЛЯ!
gega

Мнениеот ???? » 17 Май 2004, 15:37

Пак грешите!!! Не е за първи път ! И колко жалко, че залите са пълни със самонадеяни и със самочувствие т.н. АДВОКАТИ! Това не те прави по- съвършен нито по-знаещ. Помагам ти да слезеш на земята: прочети решението на ВС, за да проумееш защо искът следва да е по чл.31 ЗЗД- УНИЩОЖАЕМ!!! Мисли преди да се палиш и да обиждаш. Пуснах сламката, за да видя какъв ще бъде резултата.
Ти, специалистът по АПраво, знаеш ли разликата м-у нищожен и унищожаем? В елементарния казус е указано, че волеизявлението е направено по време, преди евентуално постановяване по съдебен ред на недееспособност-т.е. има действие до момента на унищожаването на сделката.
????

Мнениеот gega » 17 Май 2004, 18:55

Правилно, маце!!!
gega

Мнениеот яstavrev » 17 Май 2004, 20:14

Gega,май това маце не е от тия дето си ги изпитвал.Хем знае,хем и агресивна. Много ме кефят такива!
яstavrev

Мнениеот 14 » 17 Май 2004, 20:31

Решение № 1117 от 28.12.1999 г. на ВКС по гр. д. № 425/99 г., II г. о., докладчик съдията Борислав Белазелков

В нарушение на материалния закон въззивният съд е допуснал смешение между способността да се разбират или ръководят действията (по см. на чл. 31, ал. 1 ЗЗД) и способността да бъде формирана валидна воля по (по см. на чл. 26, ал. 2 ЗЗД). Първата способност има отношение към нуждата от запрещение и затова ал. 2 на чл. 31 ЗЗД забранява унищожаването на договора след смъртта на лицето, освен ако приживе не е искано поставяне под запрещение. Тълкуването на двете алинеи на чл. 31 ЗЗД във връзката им една с друга води до извода, че неспособността да се разбират или ръководят действията (по см. на ал. 1) следва да се дължи на слабоумие или душевна болест, тъй като само в този случай е възможно поставянето под запрещение (съгласно чл. 5 ЗЛС). Липса на воля по смисъла на чл. 26, ал. 2 ЗЗД е налице, когато субектът не може да има правно валидна воля, защото е малолетен, поставен е под пълно запрещение или не е бил способен да волеобразува по причини вън от слабоумието и душевната болест, т. е. когато е било невъзможно поставянето му под запрещение и съответно е нямало защо да бъде искано.
.
14

Мнениеот gega » 17 Май 2004, 21:14

Виж решението, което е приложил „14“, най-отдолу! Наистина принципът е, че когато не е изразена воля, сме изправени пред нищожност! Разсъждавайки логически, достигнах до верния отговор! Но погледнах практиката и установих нещо по-различно! И наистина когато говорим за унищожаване на сделки, “сключени“ от непълнолетни, мислим само за тези, извършени от лица - непълнолетни или поставени под ограничено запрещение, извършили ги без попечителско съдействие! А когато някой не е изявил никоква правновалидна воля, за каква сделка бихме говорили! Йеринг, създателят на теорията за сделките - Rechtsgeschäft, влага в понятието сделка „волеизявление“, насочено към постигане на определен правен резултат. Та така разсъждавах логично, но виж, някаква мацка, ми каза да се придържам към утвърдената практика! Браво, маце! Пък и си позволи да ме тества що то било нищожност, що унищожаемост!:))))))))) Поне да си беше изписала името, та да й благодаря! Но не би!
gega

Мнениеот gega » 17 Май 2004, 21:19

Ех, този Белазелков, я виж, какъв пич бил, а аз го подцених след Тълкувателно решение № 2/2002 г. на ВКС:))))) Пребодаваше ми по съдебнои-изпълнително произвдоство и си го биваше! Това решение не е велико, но е опит да се оттърсим от закостенелите схващания и да се придържаме към „чистото“ право!
gega

Мнениеот яstavrev » 17 Май 2004, 22:34

Признавам си.И аз си мислих,че има нищожност.Това показва,че наистина първо трябва да се гледа практиката и след това да си разсъждаваме логично.В началото също не беше прав-казусът съвсем не е елементарен.
Между другото,"мацката" си е оставила имейла,ако не си забелязал.Може би означават нещо тези въпросителни,но не бих се наел да ги тълкувам.
На нея бих казал,че за адвоката е задлъжително да показва самочувствие,иначе кой ще иска да наеме неуверен в себе си защитник?
яstavrev

Мнениеот ПАЛЯЧО » 18 Май 2004, 12:58

Моля да ме извините за допуснатата грешка , Всезнающий gega ! Просто визирах общата постановка , не конкретния казус . Още един път моля да ме извините !
ПАЛЯЧО

Мнениеот gega » 18 Май 2004, 20:54

Няма защо да се извиняваш, всички допускаме досадни, но разбираеми грешки. И не съм всезнаещ, това ми прозвуча като ирония:))))))))
gega

Мнениеот Macka » 18 Май 2004, 21:44

Брей, те в Су много геги произвеждали..
Бих казала сопи, ама да не ставаме много досадно подробни....
Macka

Мнениеот gega » 18 Май 2004, 22:40

За да „шибат“ безпростветните:))))))
gega

Мнениеот ПАЛЯЧО » 19 Май 2004, 10:37

Не , приятелю , не си позволявам да иронизирам когото и да било , защото и на мен не би ми било приятно да ме иронизира някой . Просто така ми дойдоха думите........
ПАЛЯЧО

Мнениеот Тanni » 19 Май 2004, 11:44

Здравейте!

Аз съм завършила СУ-Стопански факултет! С получените там Знания,по Право изумих в положителен смисъл колегите -юристи от банката в която работя!(А те са едни от най-добрите) И с икономическите науки е така не се притеснявайте!Много ми е обидно,когато завършили в Нов български или в Монтанския университет дойдат и гледат като изтребители! Не знаят елементарни неща и направо ми идва да ги удушааааааа!!!!!!!!! ГОВОРИХМЕ СИ С ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ МИ И СТИГНАХМЕ ДО ИЗВОДА ще дойде време в което това ще си проличи и ще получим нужното уважение! В момента уча второ висше -СУ и имам колеги завършили различни други университети и специалности,като Международни отношения в УНСС и други престижни подобни и им е доста трудно да си взимат изпитите!!!
Тanni

Мнениеот Провинциалист » 19 Май 2004, 11:52

От изказването ти човек може да заключи , че не притежаваш висок интелект , а дори си и фукла:-) Иди да "изумяваш" със знания някъде другаде. А щом си "изумила" колегите си юристи , то ясно е колко са добри .
Провинциалист

Мнениеот Anastassia Terzieva » 19 Май 2004, 13:44

:)))))))))))
neveroiartno e kak nababvat nishkite v koito niakoi reshi da se fuka i drugite reshat da ne mu ostanat dlajni.
ako ot vsichkonapisano v tazi nishka izvadim samo tova koeto e bilo ot polza na pitashtata g-ja Gadjova....
dali sadarjanieto mu kato obem shte dotsigne pone 1/4 ot vsichko napisano tuk....
ne kazvam che i az poniakoga ne se izkushavam da se darja po podoben nachin, no...
kakva polza ot tova. :)))))))
Anastassia Terzieva

Предишна

Назад към Търговско право