начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

може ли ЕТ да образува ЕООД?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли ЕТ да образува ЕООД?

Мнениеот akokoev » 28 Фев 2003, 16:30

може ли ЕТ да образува ЕООД? по принцип в теорията въпросът е спорен,но ме интересува практическото решение на въпроса.
akokoev
Младши потребител

Re: може ли ЕТ да образува ЕООД?

Мнениеот 777 » 28 Фев 2003, 18:35

Искаш да кажеш да се преобразува в ЕООД?
Не, ЕТ мисля, че не може в нищо да се преобразува.
777

Мнениеот Иван Гаврилов » 28 Фев 2003, 21:29

100% не може да се преобразува в каквото и да било. Могат да се преобразуват само и единствено търговски дружества, каквото ЕТ не е. Едно от решенията е да се учреди ЕООД примерно, което после да купи по реда на чл. 15 от ТЗ едноличния търговец.
Иван Гаврилов

Мнениеот 777 » 28 Фев 2003, 22:59

Даже бих казала, че не всички търговски дружества могет да се преобразуват в каквото си поискаш. Така например не можеш да преобразуваш СД в ЕООД.
777

Мнениеот alexia » 01 Мар 2003, 00:10

Всяко лице може да образува ООД (така чл. 113 ТЗ), респ. ЕООД и придобиването на търговско качество като ЕТ не представлява нито материална, нито процесуална пречка за това.
alexia

Мнениеот miron » 01 Мар 2003, 01:53

Да, само че ЕООД би следвало да образува физическото лице, а не ЕТ. ЕТ няма собствена правосубектност, различна от тази на ФЛ. Така че мисля, че не ЕТ може да образува ЕООД (ЕТ сам по себе си не е лице, а качество на лицето), а ФЛ, независмо дали се е регистрирало като ЕТ. По-често съм забелязал, че след като ФЛ, регистрирало ЕТ, регистрира и ЕООД, прехвърля ТП на ЕТ-то на ЕООД-то. Така горе-долу се получава ефектът на ЕТ, образувало ЕООД (т.е. с имуществото на ЕТ-то се "напълва" имуществото на ЕООД-то).

От друга страна, няма пречка ЕТ да купува акции и дялове в дружества, като използува за целта имущество - част от ТП на ЕТ-то. Каква е съдебната практика можете да видите, като пуснете търсачка в някоя ПИС; аз съм сигурен, че тази практика е съвсем разнообразна в зависимост от съда и състава. Ето пример, че ЕТ може да бъде собственик на ЕООД:

Държавен вестник, бр. 41 от 4 май 1999 г., съдилища

20573

. . .

Русенският окръжен съд на основание чл. 6 във връзка с чл. 16, ал. 1 ТЗ вписа в търговския регистър с решение № 458 от 8.II.1999 г. по ф.д. № 2759/91 прехвърляне на "Русе-Автотраверс"-ЕООД, от държавата на ЕТ "Иванов Къмпани-Иван Иванов" и го вписва като еднолично дружество с ограничена отговорност "Иванов Къмпани"-ЕООД, със седалище и адрес на управление Русе, ул. Тулча 15, и с предмет на дейност: автомобилни превози във вътрешно и международно съобщение и свързаните с това други дейности в основната сфера на дейност-автомобилния транспорт. Дружеството е с капитал 25 110 000 лв., със собственик ЕТ "Иванов Къмпани-Иван Иванов" и се управлява и представлява от Иван Пeтков Иванов.
miron

Назад към Търговско право