начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Представителство на служителите - директива 2009/38/EC

Представителство на служителите - директива 2009/38/EC

Мнениеот qwertyui » 13 Фев 2012, 13:04

Здравейте,
Имам следния проблем - във връзка с директива 2009/38/EC от 6 май 2009, при назначаване/избор на представител на служителите от дадена държава, директивата (а и съответната немска транспозиция, по която е създаден договора между мениджмънта и служителите) реферира местното законодателство. Въпросът ми е, когато имаме две независими компании в дадена държава (в случая България), но и двете са дъщерни на немската компания, то по какъв начин става избора на български представител и заместник в централния European Works Council? Няма други местни представителства на служителите, следователно представителят и заместникът трябва да бъдат избрани. При положение, че България може да има само един представител и един заместник, как стават тези избори? Провеждат се съвместни избори, в които участват и двете дъщерни компании? Всяка от компаниите в зависимост от броя на служителите избира или основен представител или заместник? Или как?
Ако може и да ме насочите къде да прочета повече за представителство на служителите, ще ми бъде от полза.
Благодаря предварително.
qwertyui
Нов потребител

Re: Представителство на служителите - директива 2009/38/EC

Мнениеот qwertyui » 13 Фев 2012, 13:54

Мисля, че намерих отговор на въпроса си. Предполагам, че се прилага КТ, чл. 7а:

Представители за информиране и консултиране на работниците и служителите
Чл. 7а. (*) (Нов - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) В предприятия, включително в предприятия, които осигуряват временна работа, с 50 и повече работници и служители, както и в организационно и икономически обособени поделения на предприятия с 20 и повече работници и служители, общото събрание избира от своя състав представители на работниците и служителите за осъществяване на информирането и консултирането по чл. 130в и 130г

Т.е. както аз го разбирам, ако едната компания има 500+ служители, а другата 10, то компанията с 10 служители няма право на представител или заместник във EWC (защото имат по-малко от 20 служители). Компанията с 500+ служители избира както основния представител, така и заместника.
Някой може ли да потвърди дали е така? И ако не е така, то има ли други норми, които да се прилагат в случая?
Благодаря!
qwertyui
Нов потребител

Назад към Право на ЕС