начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

проектозакон за медиацията

Дискусии и предложения по проекти за закони

проектозакон за медиацията

Мнениеот netlaw » 07 Мар 2004, 19:26

Колеги,

На уеб-адрес "http://lex.bg/f/mediacia.html" може да намерите текста на проектoзакона за медиацията, внесен в НС на 16.02.2004 г. от Министерски съвет, заедно с мотивите към него.

Моля за Вашите коментари.
netlaw

Re: проектозакон за медиацията

Мнениеот donna » 07 Мар 2004, 20:00

Да ползвам посредник за постигане на някакво си споразумение и без посредник може стига страните да имат желание ,въпроса е кой би наел медиатор и кой би платил поне аз така го разбирам , подобна процедура има при уреждане на КТС и се питам колко от тях са уредени , но пък няма нищо лошо ако някой реши да ползва медиатор, друг е въпроса ,че това е нещо съвсем ново и ще е много трудно да се наложи .
donna
Старши потребител

Мнениеот bgjurist » 02 Апр 2004, 15:50

По принцип, медиацията е способ за извънсъдебно, договорно разрешаване на спорове. Така че, един такъв закон не би следвало да има място. Според мене, той ограничава свободната стопанска инициатива на гражданите, която е конституционен принцип
bgjurist
Потребител

Мнениеот alexander_tonev » 03 Апр 2004, 21:42

Никъде в текста на проектозакона не видях разпоредби относно принудително изпълнение на постигнато споразумение. Би било уместно постигнатото споразумение да е извънсъдебно изпълнително основание, наред с предвидените в чл. 237 ГПК. Иначе споразумението ще бъде един обикновен договор и при неизпълнение отново ще трябва да се прибегне до съдебна намеса за разрешаване на спора /а нали не това е целта?/.
alexander_tonev

Мнениеот Анастасия.Терзиева » 04 Апр 2004, 13:04

izvinete me za latinicata no iavno sum pipnala niakoi virus i mi se e zatrila kirilicata.

Moeto skromno mnenie e che mediatorite trtiabva da imat zadaljitelno yuridichesko obrazovanie i da sa nezavisimi,t.e. da ne rabotiat drugo na trudov dogovor,
da ne kaja che triabva da sa advokati... :))))))))))))
PO-DOBRE celia tozi zakon da vleze kato otdelna glava v novia zakon za advokaturata!
ta nali navsiakade po sveta advokatite varshat i tova... ne samo da se sadiat :)))))
i to ne zashtoto tova e prishtevka a zashtoto imenno advokatite sa nai kompetentni da go varshat.
kak tochno vaprosniat mediator, ako ne e yurist shte pomogne na stranite da se sporazumeiat ,ako dori ne moje adekvatno da preceni predimstvata i nedostatacite na tehnite pozicii pri edno sadebno reshavane na spora, kakto i veroiatnoto reshenie na sada!?!
i ako ne moje tova za kakvo im e tochno - horata imat dostatachno priateli koito da se namesiat pri tova bezplatno.
ako mediatorite ne gi prevazhojdat ochevidno s neshto- za kakvo sa? ne smiatam che edin kurs moje da im dade takova prevazhodstvo ako niamamt yuridichesko obrazovanie.
deistvitelno dobre e za yuristite/advokatite koito se zanimavat s mediacia da si ima kursove i registur, no pod shapkata na Visshia advokatski savet
Анастасия.Терзиева

Мнениеот Тoshko » 12 Май 2004, 15:40

Днеска са приели проектозакона за медиацията на първо четене в парламента.
Голяма глупост е тази медиация, това е повече от ясно.
Нищо чудно да ни "споразумяват" разни борци от ВИС и СИК, особено по наказателни казуси (напр. като ти откраднат колата).
Кому е нужно това - и сега, ако се прибегне до услугите на отдавна действащия арбитраж, спора ще се реши в разумен срок.
Странно е, че точно когато "юридическите светила" и "професорите" влязоха в парламента, Правото започна да страда най-много.
Законът за медиацията е поредното доказателство за това....
Тoshko

Мнениеот Тoshko » 12 Май 2004, 15:59

Всеки има право на мнение, но ти направо ме уби!!
Къде е "свободната стопанска инициатива", къде е "медиацията" като способ за извънсъдебно, договорно разрешаване на спорове? Просто да ти се чуди и мае човек какви понякога ги "раждаш"......
Тoshko

Мнениеот медиатор » 28 Юли 2004, 19:32

Явно замисълът е с това да се занимават адвокатите. Ние скоро бяхме на такъв курс, но се чудим защо трябва адвокати да го вършат, тъй като нищо юридическо няма в това, на което ни учиха. Иначе беше интересно, но ако няма кой да плаща - забравете някой да се занимава с това!
медиатор

Назад към Обсъждане на законопроекти