начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Промените в ЗСВ

Дискусии и предложения по проекти за закони

Промените в ЗСВ

Мнениеот Слънчо26м » 19 Юни 2002, 11:34

Здравейте какво смятате за така подготвените изменения и допълнения в ЗСВ. След като си се изучавал 5 години и си преминал 1 година/евентуално след промените 6 месеца/ държавен стаж, защо 1.трябва да те изучават в някакав си институт за магистрати 2 години, евентуално ако положиш ушпешно изпитите и си показал отличен успех и на държавните, след като тия дето ще те оценяват са полагали значително по-малко изпити по времето когато те са заваршили; 2.защо трябва 3 години някои да те атестира и да те принуждава пак да се явяваш на изпит за да видим аджеба как си магистратствал тия 3 години и кого си настапал по опашката пак и да отчетем си ли изпалнил директивата на председателя, заключаваща се в познатата за младия магистат фраза:Практиката на сада "Х" по дела от вида "Y" е следната......."Z" 3.kой е тоя галфон които смята, че чрез така предложената система щял да изолира корупционните процеси и да обезпечи качествено правораздаване 4.съзнава ли тоя легислатор дето вкара на четене един проектозакон таркалящ се от години из бюрата на висшия ешалон, че ще ти отнеме в краина сметка 11 години от живота за да си експериментира е теб и да те прави на шут и клоунл. За дамите алтернативата е или кариера или семействор, така съдебната система ще се прочисти от нежното съсловие, то и сега си ври от достатачно педерасти и лизбийки; 5.ами като сме правова държава, нека всички които са в сьдебната систама да положат всички тия изпити на които ние ще бъдем принудени да се явиме за да получим качеството "несменяемост", та да видим колко от големите блюстители на закона ще покажат блестящата си юриспруденция и изпитните им работи ще се превърнат в паментник на юридическата мисъл - то такава е и практиката им; Момента свързан за смешението на екзекутивна и съдебна власт изобщо не го предлагам на дебат защото той просто не се нуждае от обсъждане. От една страна хем уж имало разделение на властите и независимост, хем тотално съд, следствие и прокуратура се подчинява на изпълнителня административен апарат. Ей на това се казва ако някои незнае-Български Модел. И нека на тия профани, да им напомни някой, че корупцията, качеството на работа и телефонното право в съдебната система са си чисто тяхно дело и модел на поведение. Моля да не ни присвояват този иманентен за тях етикет за професионализам.-justicia esse debet libera
Слънчо26м

RE: Промените в ЗСВ

Мнениеот baj Spiro » 20 Юни 2002, 19:30

Ami taka. Stoto na nqkoi hora im se stuva 4e sled tezi 11 godini, za koito ti govorish, sled sblysyka s dobroto i spravedlivoto do takava stepen ste sme se promenili, 4e ste mislim samo kak da si slozim vazeto. ne zabravqj systo 4e tova sa 3-4 godini, prez koito nqma da ima vpisvasti se v AK mladi advokati, koito v golqma 4ast sa po-napred s materiala (umstveniq) ot nqkoi po-vyzrastni. kato kraj ne zabravqj, 4e ima pokoleniq koito sa obre4eni da badat zertvi na eksperimenti. ta tova e.
baj Spiro

Мнениеот d » 20 Юни 2002, 20:13

Вие явно си мислите, че като си вземете държавните изпити, преминете през държавния стаж и после положите практически изпит сте подготвени да посрещнете и да се справите с всичко, което представя като изпитание професията.Нищо подобно!!!!!!Без да сте вътре в системата си нямате представа какво е! Не можете да си мислите, че вземането на държавните изпити е достатъчно, за да поемете професионална отговорност!!!! Не се сравнявайте с хората, които ще Ви оценяват евентуално, защото едва ли имате и 1% от техния опит, да не говорим за самочувствието Ви, което е 100 %, а колко му е покритието.....
d

RE: RE: Промените в ЗСВ

Мнениеот kovachev » 20 Юни 2002, 20:39

Uwajaemi D, bihtre li ni swetnali Wie, kak poehte profesionalnata otgowornost? I kak pridobihte profesionalnia opit, s praktikata li ili sys specialni kursowe i izpiti? A schto se kasae za samochuwstwieto, mislia che triabwa da go ima.
kovachev
Потребител

Промените в ЗСВ za

Мнениеот Слънчо26м » 20 Юни 2002, 21:19

Predragi mi D, ot 2 gidini rabotia v mozebi nai-titulovanata kantora vav Varna.Aide ako obichash ne me osvetliavai po vaprosa za otgovornostta i kompetentnostta. Tia mi e izvestna ot raioneen do kasatsion. Aide vzemi studentskata knizka na supervaizorite ta si napravi hubavo aritmetikata.A kolkoto do otgovornostite im i morala, vzemi si edin avtor naricha se Tseko Torbov i pomisli varnu niakoi negovi redove. Nikak ne se izvikvat na zivot promenite koito se intervenitat, zatui shtoto te sa funktsia na poshlata i zatlachena MORALNA PERSONA koiato shte te atestira i chrez tiah shte ablsoliutizira pozitsiata si. Otlichen zakon za barzo i efikasno kadguvane na neposlushni sluziteli sas svobodno vatreshno ubezdenie, a de e tvoito takova?Pod lozinga "Za spraviane s koruptsiana i moral v sadebnata sistema" ,da opredeleno taka mnogo nepochtenni personi sa postignali veliki neshta, no posledstviata sa bili pagubni za obshtestvoto. Ako se staraesh da advokatstvash na niakakvi obskuranti i oportiunisti, to nikak ne si izbral "morala". Argumentite mi sa prekalenmo mnogo protiv taka predvidenite promeni.E NO vish, shte te razbera. Naviarno si i ti ot onezi moralni gazobliztsi koito se nadiavat na barz tramplin ot edna instantsia v druga.Otchitam sposobnostite ti i sam ubeden che i bez preporaka ot moia strana shte postignesh visoki pozitsii. Az poznavam dostatachno takiva hora s chistosardechni i dobri namerenia. Vse pak nezabraviai, che patiat kam ada e poslan samo s dobri namerenia.SUS MINERVAM DOCET
Слънчо26м

Мнениеот Кларк Кент » 21 Юни 2002, 00:54

Няма нищо лошо от допълнително обучение за магистрати. Но според мен то не трябва да е предварително, а последващо. Значи, след като придобиеш правоспособност, участваш в конкурс при равен старт с другите кандидати и едва след, като спечелиш място за магистрат отиваш на курс за допълнителна квалификация. Няма лошо в това магистратите да поучат още малко и то тясно специализирано. Така няма да се губи времето на хората, които няма да успеят да спечелят конкурса.Те очевидно няма да имат нужда от допълнителното специализирано обучение. Не е лошо да се измисли и механизъм, който да намалява субективизма при оценяването и да не допуска вмешателство от 3-ти лица при определяне на кандидатите, които са печеливши.
Кларк Кент

Мнениеот znajko » 21 Юни 2002, 00:55

Ех, тоя практически опит. Аман от опитни типове, дето за най-малкото нещо тичат да ровят в съдебната практика. Май от толкова много опит грам знание не им е останал в главата. Готов съм да постна тук десетина тълкувателни решения, в които направо са преписвани глави от учебниците. За кого ли са предназначени? На мен законопроекта като идея ми харесва, но доста ключови въпроси са оставени за наредбите. Не си спомням в момента например дали имаше фиксиран механизъм за определяне на бройките за прием- доколко обективно местата за прием ще са обвързани с нуждите на съдебната система. В докладите на работната група имаше идеи за това, но май в проекта не видях нищо подобно. Ето ви начин да се саботира системата- дори и една "съвсем малко шибаничка" наредба може да заложи бомба за години напред. Както и да остави на улицата тълпи от будали, учили право 10-11 години.
znajko

Мнениеот remo » 21 Юни 2002, 04:02

Уважаеми Слънчо26м, Много от нещата,които сте написали в изложението Ви са верни. И съм напълно съгласен с тях. Но и много грешите в някои от твърденията си! Ако си мислите, че двете години адвокатска практика са Ви направили равен по рутина с Боби Ралчев, Галина Бакалова или дори Митко "Кюфтето" - лъжеш се колега! Много се лъжеш! Със сигурност си и по-работоспособен и по-амбициозен от тях, но по-рутиниран - не! Свободата в юридическата професия е много важно нещо! Но практиката - колега, е безценна!!! Познавам полицаи - криминалисти на супер професионално ниво, които изпадат в депресия, само като чуят за дознание. Някои от тях водят дознания по принуда, и въпреки, че всичко им е ясно, нивото на дознанията им е отвратително. И в същото време РЪКОВОДЯТ полицейски операции на МЕЖДУНАРОДНО ниво с невероятен успех! Схващаш ли за какво говоря? Такова е състоянието и в следствието, и в прокуратурата, и в съда! Затова и бъдещите магистрати, не само ще ходят на училище, а и трябва много да внимават, ако искат да работят като такива. Защото ако този опит да повишим квалификацията на юристите не успее сега - не ми се мисли как ще изглеждаме в бъдеще! Не искам да ме разбирате неправилно - в нормативната уредба има толкова криви краставици за изправяне, че ми се реве. Но трябва да се започне от някъде! Абсолютно съм убеден, че всички участници във форума, които към момента все още превземат научните върхове на юридическата наука под вещото ръководство на своите преподаватели, ще намерят прекрасна реализация в практиката. Това не е близалка! Такъв е природният закон! Но ако се изправим към настоящият момент, един срещу друг, колега, ще Ви прескачам и напред и назад! И не защото съм по-умен, по-способен или по-философ от Вас! Просто практиката зад гърба ми ме поставя в привилегировано положение! Именно основите на практическото приложение на знанията, ще трябва да усвоят бъдещите магистрати в тези училища! И в това няма нищо лошо! Вервай ми! ;-))))
remo

Мнениеот kovachev » 21 Юни 2002, 08:07

Uwajaemi remo, napylno ste praw, obache malko se zasili s primerite. Bobi Ralchew e edin wyw Varna, a wpisanite adwokati sa okolo 1000:)) Wiarno e che e dobre da se rawniawame s nai-dobrite, no wyprosa besche che rutinata ne se pridobiwa s kursowe a s rabopta. Inache wseki w tozi forum e praw za sebe si, i doniakade greschi. Koi znae kakwa e istinata.
kovachev
Потребител

Мнениеот kovachev » 21 Юни 2002, 08:09

Slyncho56m ia mi se obadete po telefona sp[eschno da turite niakoi drug podpis za swikwane na obschto sybranie na VAK, che nad 300 podpisa trudno se sybirat:)) 087/271066
kovachev
Потребител

Мнениеот pak_slan4o » 21 Юни 2002, 12:36

Mnenieto mi napalno korespondira s tova Na Кларк Кент. Dopalnitelna shkolovka da, no ne i vav varianta koito se predvizda. Redno e da ima posledvashta i umerena a ne predvaritelna i nedostatachno obmislena s vazmoznosti za subektivizam, kadruvane na udobni i otstaniavane na inakomisleshti.Redat i usloviata sledva da badai izkliuchitelno vnimatelno pretsezirani. Nikoga ne sam tvardial, che sam velik ili sas spetsialni vazmoznosti. Sashto taka smiatam, che imam prekaleno mladentcheski opit, osobeno v praktikata. Ne pretendiram za nepogreshimost i vseobhvatnost v znaniata si. Zapochvaiki rabotia ot studentskata skameika, schitah rutinata koiato se dobiva za nai-vazna v uspeshnata rarota na edin iurist. Sega veche znam - tova e naistina taka. Ne me razbiraite pogreshno. Izobshto ne diskvalifitsiram staza. Ot pozitsiata na malkoto ot koeto sam dobil predstava, stigam do tezi si sazdenia. Kolkoto za uchtivata forma "Vi" koiata izpolzvash v mnenieto adresirarano do men,to tia e izlishta. Znaesh li, shte ti poviarvam za preskachaneto. Nesportmentska praktika po nashite sadilishta kolkoto shtesh. Poniakoga i referite pomagat:).Ubeden sam, che shte mi biesh dosta duspi.:)Vervam ti.S dobri pozelanie kam oponentite si.
pak_slan4o

Re: Промените в ЗСВ

Мнениеот pencheva » 27 Юни 2002, 17:23

Obra6am se kam vsi4ki studenti po pravo!
zdravejte kolegi!vsi4ki nie trqbva da se obedinim sre6u promenite v zsv.te 6e badat vavedeni samo za nas,a ne za zavarshilite predni godini.ZA6O??????????????
nima nie ne u4im tova koeto sa u4ili segashnite prokurori i sadii?nima sme zapoznati po-malko ot tqh s materiala?o4akvam vsi4ki koito jelaqt da odedinim silite si da mi pishat
pencheva
Младши потребител

Мнениеот Slan4o26m » 27 Юни 2002, 22:17

Zdraveite kolegi :):)
Radvam se , che vav vashe litse namiram niakakva podkrepa.Tozi vapros naistina stoi pred nas i po nikakav nachin ne zasiaga deistvashtite magistrati.Privetstvam sashto taka i openintite si.Ako niakoi ima predstava kak izobshto moze da se protivodeistva na edna takava zakonodatelna interventsia, koiato za zalost e naela dostatachno inertsia neka da predlozi variant. A, i oshte neshto. Kakvi sa tia shturotii za uspeh v proekto zakona raven pone na devet ot darzavni izpiti i semestrialen uspeh. Predstoiat mi darzavni izpiti i vapreki, che uspehat mi e nakade okolo mnogo dobar ne sam ubeden s kakvi rezultati shte poloza darzavnite si izpiti. Kolkoto i dabre da e podgotven edin student, ekraminatorat moze vinagi da go shkartira s edin nepravilno formuliran vapros. Subektivizmat si e zalozen oshte v shkoloto.Neka da ne se opitva nikoi da me ubezdava v protivnono-zavarshvam 3toto si vische obrazovanie i skoro navarshih 26.Polozil sam v poslednite 6 godini poveche ot 100 izpita.Ami shto za obiazanost da rabotish ne po-malko ot 10 giduni v sadebnata sistema-kvo sa tezi smeli rezsazdenia v proektozakona.Kak e vazmozno sas narochen zakon da te venchaiat za tazi darzava?Ami onezi 5 godini v koito ne shte moze da se praktukuva? Mnogo interesni traktovki sa razviti v tova chudo na iuridichskata misal. Tuk e momenta da otbeleza, che i proektozakona za advokatyurata sashto ne otstapva po svoite visoki iuridicheski postizenia. Sledva i na nego da mu se otdade zasluzenoto i da ne ostane nepodminat i neotsenen.
Kolezke Pencheva, kak da se spravim s nashite ideini protivnitsi?:):)
Slan4o26m

Мнениеот milen » 28 Юни 2002, 10:21

Промени, промени...
А "глупаците", дето сме учили сума ти време какво да правят?
Някой от тези, дето само промени са им в главите, да му се е налагало да си търси работа? И вместо да си пазят територията да помислят как наистина да ни помогнат на нас - прохождащите в професията - да свържем набитата през много безсънни нощи в главите ни теория с практиката.
А колко ли от тези, които говорят все за промени са чели някога европейски закони наистина (а не преразкази)...

Иначе, спора на младежкия порив и амбиция с опита и ерудицията на постигналите нещо ще е вечен. Само че сегашното положение на съдебната система не се дължи на нас - младите. ПРИЗНАЙТЕ СИ, господа Величия!!!
milen
Младши потребител

Мнениеот студентка » 30 Юни 2002, 17:52

е хайде колеги, не се шашкайте толкова - така или иначе пак който има едно ремо, той ще има шанс да се набута в съдебната система
така че и при настоящото положение, и при новото шансът ви е почти равен на нула
а и сега е така - кой ще каже как ще е догодина -:)
студентка

Мнениеот Slan4o26m » 30 Юни 2002, 20:30

Skapa mi kolezke,
Tui deto se gotvi e organicheski zakon.Ti kato badesht iurist sledva da znaesh, che normativnite aktove ot taia priroda se otlichavat s otnositelna stabilnost vav vremeto zashtoto te gradiat fundamenta v sluchaia na sadevnata sistema. Ne mmoga da proumeia sled kato se govori za razdelenie na vlastite ot de na kade toia institut koito e pod opekata i rakovodstvoto na Ministerstvoto na Pravosadieto shte te obuchava i po kakvo tochno? Kak shte da e nezavisima sadebnata sistema, sled kato kadruvaneto shte se osashtestviava ot ministerstvoto na pravosadieto. Ta nali vseki koito shte e zavarshil tui shkolo shte e pristrasten i manipoliruem ot Administrativnata vlast-tozi institut e niakakav pridatak na izpalnitelno-razporeditelnia organ i shte se prevarne v gordiev vazel. Za kakvo balansirane na vlast govorim sled kato se shlifovash v zveno kam ministerstvo na pravosadieto-de e printsipat "Vlast vazpira vlast" Davat li si smetka Tia deto sa vaplatili visokite si nauchni sazdenie v tozi proektozakon ,che te niama da upravliavat vechno i mogat da napraviat goliama usluga na sledvashtiti upravliavashti/rezim/ vsichko tova e absoliuten absurd. Ako shte da ima obuchenie to triabva da e posledvashto i da e izkliuchitelen prioritet na VSS a ne na administrativisti.
Proektozakona e vissha forma na Ekvilibristichnite Klasovo-politicheski zabezki na niakoi ministri. A poslednite, ot dneshnata presa kakto prochetoh se opitvat da vliazat v roliata na presledvani ot Glavna prokuratura.
Slan4o26m

Мнениеот remo07 » 02 Юли 2002, 23:54

Уважаема студентке!!!

Бъдещето е изцяло Ваше!
Вие, единствена сте направила гениалното прозрение, че един кандидат без да има поне " едно ремо" няма никакъв шанс да влезе в съдебната система!
Прощавам Ви, че сте написали ник-а ми на български! ;-))))

Разбира се,че смотаняците, които си нямат remo, ще гледат магистратските длъжности през крив макарон, но стана ли поне министър на правосъдието, Вашето място край мен е гарантирано!

Успех! ;-))))

Слънчо!

Излагаме се!
СУ като е под шапката на Министерство на образованието да не би да не обучава юристи?!?
Освен това си мислех, че аз представлявам реалистичния песимизъм във форума! Ти обаче, май ме засенчваш! Съдейки от ник-а ти, си доста млад за такива настроения!
Освен това, ВСС и така не може да си насмогне на програмата, какво ли остава да започне да се занимава и с допълнителната квалификация на проекто-магистратите. По-важното в случая е, кой ще прави крайната оценка на кандидатите.
Не съм съгласен с предложението, обучението да следва назначението.
Това означава, че отново ще се обучават вече назначени протежета. Как ти се струва? Не мислиш ли, че един изпит след края на обучението на истински мотивирани бъдещи магистрати е по-добра възможност от обучение на вече назначени на твърди места некадърници с връзки!!!
remo07

Мнениеот slan4o26m » 03 Юли 2002, 20:22

Dragi remo07,
v momenta se provezdat obuchenia v smisal na kursove vav vraska s izmeninia na normativni aktove. V tova niama nishto losho tai kato se okazva, che vse ne sme razbrali kakva e bila voliata na zakonodatelia. A sashtota e i mnogo nekonstantna velichina. Do tezi kursove se domogvat samo i edinstveno lakeite na predsedatelia na sada i gravitirashti okolo nego subekti. Tova e druga tema na razgovor. Ministerstvoto na obrazovanieto nikak niama kasatelstvo kam sadebnata sistema za tui shtoto to ne si prisvoiava prioriteti za razlika ot Ministerstvoto na pravosadieto. Tezi koito sa zavarshili tazi "shkola" shte se polzvat s primat pri kandidatstvane i zaemane na sadebna pozitsia spriamo tezi koito ne sa zavarshili ALMA MATER-a na vaprosnoto ministerstvo. I sega se zamisli koi bi obrazuval predvaritelno proizvodstvo, povdignal obvinenie i prediavil sashtoto na da rechem ministar ili negov podkontrolen. Tui e tuka "frenskata vrazka" . I dvamata znaem, che za tazi edna godina koiato se predvizda da douchvat tam niama da dostignat do nikakvi koi znae kakvi nauchni i praktichni zakliuchenia. Edinstveno shte se provezda politikata na MS. Edno vreme imashe partiina shkola, sega shte si imame sadebnopartiina tam shte e bash iuridicheskata/politicheska/ shkolovka. Ako sashtata beshe sazdadena po vremeto na Kostov, schitam che nito edin nein kadar ne bi si i pomislil da tarsi kal pod noktite na bivshi chinovnitsi. Po edna sluchainost prisastvah na obsazdane na tozi proektozakon oshte predi malkopoveche ot DVE godini/po kostovo vreme/ZA TUI MNOGO MOLIA GRUPICHKATAI SHEGADJII - PANAIOTOV,STANKOV & CO. DA NE SI PRISVOIAVAT KACHESTVOTO REFORMATORI, TO PRINADLEZI DRIGIMY/. Tam postavih shodni vaprosi. Moze bi ti e interesno kakvo stana. Ami veche okraznia sadia, togava raionen/toi vodeshe "debata"/ pozela da zapazi mnenieto si za sebe si zashtoto kakto se izrazi " ne e dobre da dava glastnost tai kato nepoznaval vsichki prisastvashti na tazi sreshta" Na teb ti e iasno v kakva nasoka sa mislite mu. I tochno za tova vazdarzane kolegata e veche kam varha na okrazen. A men edni dartatsi me zadarpaha i pochnaha da me pitat kav sam az, shto sam pital takiva neshta/ az zadadoh okolo 3 vaprosa/ -"kav sam az i za kakvo se boria":):)
Kato kazvam, che e dobre da ima obuchenie sledvashto naznachenieto imam predvid takova svarzano s unifitsirane na sadebna praktika a ne neshto drugo.
V protsesa svarzan s integriraneto na Bul kam EU si mislia, che shte predstoiat oshte solidni reformi v niakoi otrasli. Tam moze bi e dobre da ima niakakvi kursove svarzane s retseptsia na zapadnata ustanovena praktika. Kak mislich da se razkrivat, dokazvat i postanoviavat presadi po PC prestapleniata sled promenite v NK ot 1 ianuari 2003 g. bez obuchenie na magistrati. Kato si pomislia napravo shte se prasna ot smiah. Sledva da gi izuchat pone na osnovnite poniatia, v protiven sluchai goliama shega shte padne. I az kato iaviaval se na mnogo konkursi, znam kakvo oznachava konkurs da se pravi za opredelen chovek. Tova e onova "conditio sine qua non" za da ima kakavto i da e "konkurs" svarzan sas zaemane na dlaznost na biudjetna izdrazka.
Mnenieto mi se zakliuchava v dumite na kapitan Petko Voivoda- "Tui e dolna uidorma Gospodin Monistar Predsedateliu".
S pozdravi ot Varna moi ideen priateliu REMO07:)
slan4o26m

Мнениеот roman » 05 Юли 2002, 01:04

За мен като действащ съдия е много по - притеснителен факта, че в един от вариантите на законопроекта е предвидено Прокуратурата и Следствието (след очакваните промени в Конституцията) да бъдат извадени от Съдебната власт и да преминат на подчинение на Изпълнителната власт. Това е много опасно и според мен не е препоръчително за страна като България. Политическото вмехателство ще стане много по - голямо, прокурорите и лседователите ще бъдат принудени да изпълняват политичеки поръчки тъй като при неизпълнение ще се появи текучество както е в полицията, където при всяка нова власт (без значение дали е червена, синя или жълта) започва тотална смяна на кадрите. В съдебната система до момента поне това не се случваше. Ако Прокуратура и Следствието преминат на подчинение на Министерския съвет нищо добро не чака нашата държава.
roman
Нов потребител

Мнениеот Slan4o26m » 05 Юли 2002, 18:59

Da, prav ste. Moze li sled kato stanovishteto na komisiata /venetsianska komisia/ kam Evropeiskata Obshtnost e dala otritsatelno stanovishte po tezi zakonodatelni interventsii, edin deputat da tvardi obratnoto v parlamenta. Koi ima interes ot tsialata tazi reforma - estestvenmo Izpalnitelnata Vlast. Mislite li, che e vazmozno niakakva konsolidatsia na mneniata po promenite v ZSV. Ako da, kak sledva da se protivodeistva sreshtu domogvaniata na vlastimeiushtite. Vazmozno li e izobshto V tozi forum da se generira dostatacheno silna opozitsia? Ochakvam mnenieto Vi!
Slan4o26m

Следваща

Назад към Обсъждане на законопроекти