начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Законопроект за Закона за адвокатурата - 2015г.

Дискусии и предложения по проекти за закони

Re: Законопроект за Закона за адвокатурата - 2015г.

Мнениеот Pause » 21 Фев 2015, 11:05

Моята позиция е ,че чл.324,ал.1 от НК забранява упражняването на такава професия и ако трябва да се правят изменения например поради зачестилите случай на някаква злоупотреба там в НК да увеличат размера на глобата. Иначе би могло да се стигне и до колизия между НК и ЗА , но това си е мое мнение и затова не ми се нравят много тези промени без ясни аргументи в помощ. Та реда по който да се придобие адв.правоспособност е определен както и упражняването на самата професия.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 21 Фев 2015, 11:32

Регламент за упражняване на адвокатска дейност е задължителен!!!
Както ще станат задължителни регламенти за всички професии или поне за повечето.
Така е по света.

А относно колизиите (гръмогласни превземки от делитант), всеки дори и треторазряден юрист знае коя правна норма е приложима в тези случаи...
Ползвайте българската думичка -> противоречие!
Няма да изглеждате като идиоти.
crossbike
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Фев 2015, 11:58

Професиите са подробно регламентирани с директива на ЕС, където е даден и регламента на адвокатската професия. Там са регламентите и на другите професии, които Гуньо Адвокатина иска да включи в "своята", което е крайно несериозно.
Вносителите нямат елементарна представа какво да направят, за да постигнат целите си - установяване на монопол върху много други професии. Писал съм какъв е пътят, сваляне на цените с пъти, което ще обезсмисли търсенето на други с специалисти, но това не изнася на децата, те тропат с крачета и не само не смятат да намалят цените, а искат да ги увеличат, първо с удвояване на минималния хонорар, а после и с вдигане на хонорара.
Казус за тълкуване: Кой ще намаже най-много от това увеличение, съответно кой ще загуби?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 21 Фев 2015, 14:51

Иванов, ти си мъдрец от най-големите, но ще трябва да осъзнаеш, че да защитаваш собствения си интерес, с последващите от действията ти неблагоприятни за теб последици е едно, а съвсем друго да съветваш, представляваш или помагаш на друг/и.

Ясно е, че това трябва да бъде прекратено, защото поставя адвокатите в неравностойно положение, спрямо нароилия се самодеец, който не е нужно да инвестира в образование, помагала, кантора и да плаща данъци и осигуровки, както и да носи необходимата отговорност за действията си.

Не очаквам да разбереш изложеното, но колегите са наясно.
crossbike
Потребител

Мнениеот Pause » 21 Фев 2015, 17:19

Нямах това в предвид при използването на думата колизия ,натоварена е с друго съдържание и смисъл т.е. като конкуренция на права по резултата значи и простия пример по текста има съдебна практика с която едно противоправно деяние би се дублирало с наказателноправна норма. Но смешният резултат ,е че по НК например глобата е от 100-300лв. ,а по бъдещата промяна по ЗА 3000лв. ,в същото време деецът се наказва за едно и също деяние два пъти глоба,което според мен е недопустимо или другият вариант е да има нееднакво третиране на правонарушителите.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот gkamenov » 21 Фев 2015, 19:58

Някой знае ли какво стана със законопроекта ? Изобщо има ли движение по разглеждането му ?
gkamenov
Потребител

Мнениеот crossbike » 21 Фев 2015, 20:57

Изумен съм, че хората не могат да различат престъпление от административно нарушение...
Е те за тва всички на изпит за адвокат!!!
Даже на 5~10 години проверовъчен!!!
Навред мъдрец-самодейци с амбиции и с огромно самочуствие...
Последна промяна crossbike на 22 Фев 2015, 19:25, променена общо 1 път
crossbike
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Фев 2015, 14:56

Стоя, чета ви и се чудя на кой пазар съм попаднала.
Един мрънка тук, че нещо цесиите му ще страдат, друг го мързи да прочете чл.23 ЗА и да помисли, трети изобщо не мисли, когато пише, четвърти е заличил от мислите си принципа non bis in idem и правилото на чл. 33, ал.2 ЗАНН ( на този трудно да различиш и мисъл), пети само в чуждо портмоне зяпа и все му се вижда много.

gkamenov написа:Някой знае ли какво стана със законопроекта ? Изобщо има ли движение по разглеждането му ?

Няма движение- за сега е на трупчета. Регламентация в дейността на 13х. се оказа гордиев възел за целокупния народ.

НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ 05.02.2015 написа:ПРЕДСЕДАТЕЛ НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: - Добър ден колеги.
Имаме необходимият кворум и можем да започнем нашата работа, като най-напред ще подложа на гласуване отпадане на точка първа ( проекта на ЗА- бел.моя)и точка трета от днешният ни дневен ред, поради факта, че все още няма готовност да получим становища от различните институции по точка първа.Водещата комисия също не предвиждат обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата тази седмица.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nqma_znachenie » 23 Фев 2015, 16:22

winnerbg написа:Добре де! Аз като съм си издържал изпита пред ВАС, но все още не съм се вписал в адвокатска колегия ... какво става? Изгубвам ли правата, които ми дава Удостоверението за издържан изпит пред ВАС? Това не ми става ясно!!!
И трябва ли да държа още един изпит, за да се впиша в колегията, която съм избрал?

И аз съм в същото положение като вас. Исках да се впиша към края на тази година или началото на другата, но сега с тези евентуални промени........уж никъде не видях да пише за давност на изпита, но пък ако се приеме нова Нредба 2, по която се организираше преди изпита, или се измени, дали няма да ни карат наново да го караме, че хич не ми се занимава. Но не вярвам, няма логика, в закона не впише за давност и за срок, така че не мисля, че ще има проблем. Да кажат и други колеги как мислят? Пък и какво ще е това "събеседване" в чл. 6, аман вече от събеседвания, изпити и какво ли още не. И това с повишаване на квалификацията е интересно....дали няма да въведат междинни изпити, хм и пак да ни занимават с глупости.
nqma_znachenie
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Фев 2015, 17:10

nqma_znachenie написа:Да кажат и други колеги как мислят?...

Казаха и когато няма спор - не повтарят,.... но НЗ.

nqma_znachenie написа:И това с повишаване на квалификацията е интересно....

Никак даже, защото е регламентирано още 2006г., ... но НЗ.
НАРЕДБА № 4 ОТ 9 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА ОБУЧЕНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ НА АДВОКАТИТЕ
написа:
Чл. 8. За поддържане и повишаване на квалификацията си адвокатите са длъжни да участват годишно в не по-малко от четири учебни часа в избрана от тях форма и тематика.

nqma_znachenie написа:Пък и какво ще е това "събеседване" в чл. 6, аман вече от събеседвания, изпити и какво ли още не.

Нормата не е нова, а от 06.2004г. , но ... НЗ и ако се приема априори, че всички изпити до този етап доказват някак нужните проф. к`, то не всички са окачили табелка на челото с изписани съответни нравствени качества.
Общо взето няма да се промени нищо по мое мнение в тази насока- всички "отритнати" ( освободени/дисциплинарно уволнени) от другите съсловия юристи ще се вписват като адвокати. Нищо ново няма да има под слънцето, колкото и добри намерения да има в текста.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nqma_znachenie » 23 Фев 2015, 17:53

bird_of_paradise написа:
nqma_znachenie написа:Да кажат и други колеги как мислят?...

Казаха и когато няма спор - не повтарят,.... но НЗ.

nqma_znachenie написа:И това с повишаване на квалификацията е интересно....

Никак даже, защото е регламентирано още 2006г., ... но НЗ.
НАРЕДБА № 4 ОТ 9 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА ОБУЧЕНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ НА АДВОКАТИТЕ
написа:
Чл. 8. За поддържане и повишаване на квалификацията си адвокатите са длъжни да участват годишно в не по-малко от четири учебни часа в избрана от тях форма и тематика.

nqma_znachenie написа:Пък и какво ще е това "събеседване" в чл. 6, аман вече от събеседвания, изпити и какво ли още не.

Нормата не е нова, а от 06.2004г. , но ... НЗ и ако се приема априори, че всички изпити до този етап доказват някак нужните проф. к`, то не всички са окачили табелка на челото с изписани съответни нравствени качества.
Общо взето няма да се промени нищо по мое мнение в тази насока- всички "отритнати" ( освободени/дисциплинарно уволнени) от другите съсловия юристи ще се вписват като адвокати. Нищо ново няма да има под слънцето, колкото и добри намерения да има в текста.

Това със "събеседването" го няма в сегашния закон, но както и да е, не ми се спори, то е видно. Да, за квалификацията, може би е така, ако не решат да изменят "реда" в наредбата. Има някои добре замислени неща в проекта. Но те може като "новия" НК да го влачат и да не го приемат месеци наред. Добре е и, че няма да се променят условията за отписване и повторно вписване и няма да ни карат да караме по 5 пъти изпити, като се отпишем и после пак се впишем.
nqma_znachenie
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Фев 2015, 22:56

nqma_znachenie написа:Това със "събеседването" го няма в сегашния закон, но както и да е, не ми се спори, то е видно.

Вярно е, че няма събеседване, както е вярно, че за да си адвокат трябва да отговаряш на изчерателно изброени условия, визирани в чл.4. Идея нямам като как съответната колегия до момента е удостоверявала отговаряне на морално етични норми.

nqma_znachenie написа:Но те може като "новия" НК да го влачат и да не го приемат месеци наред.

Възможно е, макар че чл.74-76 от правилника на НС указва твърде кратки срокове, които по правило като да не се спазват. Сега приоритет е да се вземат едни 16 милиарда заем; да се промени тотално ГПК, че почти да няма касация и ред други "забележителни" хрумки. Всъщност този законопроект не е така важен, поне не и за мен. Опонирам вяло по темата, защото намирам, че някои хора са се самозабравили в исканията си, а нашенеца го мързи да мисли и се поддава лесно на внушения.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nqma_znachenie » 24 Фев 2015, 09:21

nqma_znachenie написа:Но те може като "новия" НК да го влачат и да не го приемат месеци наред.

Възможно е, макар че чл.74-76 от правилника на НС указва твърде кратки срокове, които по правило като да не се спазват. Сега приоритет е да се вземат едни 16 милиарда заем; да се промени тотално ГПК, че почти да няма касация и ред други "забележителни" хрумки. Всъщност този законопроект не е така важен, поне не и за мен. Опонирам вяло по темата, защото намирам, че някои хора са се самозабравили в исканията си, а нашенеца го мързи да мисли и се поддава лесно на внушения.[/quote]

Да, така е, поддаваме се на внушения, спор няма, но те е поради простата причина, че в нашата държава нещата никога не се случват така, както трябва. Аз лично се поддадох и мисля да се впиша до 1 месец, че да не стане така, като отида в края на годината да ме карат пак да ходя на изпит и да си загубя 6 месеца, докато чакам изпита.
nqma_znachenie
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 26 Фев 2015, 01:05

Много слабо представяне на Председателя на НК. И доста внушения... завоалирани с математически понятия.

Всъщност колегата Негенцова се държа по-мъжки в спора.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Мар 2015, 02:50

Трифон Иванов написа:Просто ще се включа след няколко месеца, когато някои хора изтрезнеят и започнат да разсъждават по-трезво.

Как да разсъждавам върху следния факт: Председателя на Национален съюз на юрисконсултите от 05.03.2014г. е вписана като адвокат с ЛН 1600582310 :shock:
Трезво ? или ... (заличавам, макар да изисква взаимност) как?
Оставям на вас да изтрезнеете. За конфликт на интереси ще говорим отпосле.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nqma_znachenie » 08 Мар 2015, 10:07

Първо честити 8ми март на всички колежки.
Иначе сигурно тази председателка на съюза на юрисконсултите, сигурно няма изпит взет, а има над 5г. стаж и бърза да се впише, ама не пуска кокала до последно, като истинска българка :)
nqma_znachenie
Нов потребител

Мнениеот joseph313 » 17 Мар 2015, 18:02

Предложените изменения в Закона за адвокатурата са абсурдни. Да забраняваш на хората да изготвят договори под страх от административнонаказателна отговорност, а това да може да го прави само адвокат, е все едно да забраняваш на хората да си запазват сами стаи в хотел, когато тръгват на екскурзия, а да трябва задължително да ползват услугите на туристическа агенция. Хайде, не! Да не говориме, че всеки, който може да чете и пише, тоест има завършен 4 клас и около средната интелигентност, може да изготвя спокойно договори!
joseph313
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 17 Мар 2015, 19:43

joseph313 написа:Да забраняваш на хората да изготвят договори под страх от административнонаказателна отговорност, а това да може да го прави само адвокат...

`начи шЪ ви замолА, ако материята е неясна ( а, очевидно да не е !) да не спамите темата.
В противен случай ще трябва да ми обясните този вид договор за поръчка, съгласно който всеки, който си прави резервация за хотелска стая възлага сам на себе си тая дейност. 8)
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 17 Мар 2015, 21:34

joseph313,
понеже bird_of_paradise те пожали, аз ще ти обясня...
1.Никой не те спира да пишеш договори в случай, че се отнася за собственият ти интерес и за собствена сметка.
2.Виж за сметка на другиго и относно чужд интерес вече е различно!

Или на популярен език:
1.Никой не може да те спре да се прецакаш яко, нали?
2.Виж като почнеш да се напъваш да прецакваш други хора с цел облага, е те тва е кофти, нали?

Ся зе ли а ти свети ламбътъ?
crossbike
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти