начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Законопроект за Закона за адвокатурата - 2015г.

Дискусии и предложения по проекти за закони

Re: Законопроект за Закона за адвокатурата - 2015г.

Мнениеот joseph313 » 17 Мар 2015, 23:33

Проблемът е, че наглите адвокатчета вече не правят големите пари, защото народът доста обедня, а и те самите станаха прекалено много, затова се опитват да вземат функциите на счетоводители, юрисконсулти и дори нотариуси. Нещо повече- те се опитват да установят монопол върху тях. Ако бяхме нормална държава, това нямаше да е възможно. Строго адвокатската дейност, единствената функция, върху която е нормално и правилно адвокатите да имат монопол е процесуалното представителство пред съд. Разбира се, всеки трябва да може и сам да се явява, когато са засегнати негови интереси, а юрисконсултите да представляват фирмите или учрежденията, в които работят. Всичко друго трябва да може да го прави всеки правоспособен юрист. Нали затова се учи 5 години в университет, държат се държавни изпити, а след това- и изпит за правоспособност. Господа адвокати, да обяснявате, че се водите от обществения интерес и правната сигурност, е демагогия и израз на изключително лицемерие, каквито, не се съмнявам, притежавате в излишък. Изменененията, които искате, целят единствено увеличаване на доходите ви. Юристът, издържал успешно адвокатския конкурс, трябва да плати 2000 лева встъпителна такса, за да може да практикува, и да плаща всеки месец такса членски внос, дори да не е спечелил нищо. Това също ли е установено в защита на обществения интерес и правната сигурност ??? Сигурен съм, че не е от алчност!
joseph313
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Мар 2015, 00:16

Разликата при адвокатите е в поемане на отговорност и яснота за резултат. Един счетоводител не му е работа да дава консултации, нито да води в съда дела, на юрисконсултите, също - нека да се упражняват докато трупат стаж - но не е правилно да водят делата на други фирми и др.

Става въпрос за рефлекси, които са резултат на проби и грешки, в период на обучаване на адвоката. Евтиното излиза скъпо - затова адвокатите носим и отговорност.

Ако един съдебен процес бъде воден в такава или такава насока - има резултат.

Става въпрос за боравене с входна информация, поставяне на определени цели и оттам - действия.

Промените не са фатално нужни - не ме интересува кой, как си води делата. Но са в полза на клиента.

Впрочем, никой не би се явил по наказателно производство - но всеки разбира от типови договори - вярно закона е много ясно формулиран, но обстановката е по-динамична от 1951 - говорим за класическият ЗЗД.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот krem_karamel » 18 Мар 2015, 00:19

Trapped написа:Има логика в горния текст. Съществуват икономически закони, които винаги действат и са преди правните норми. И хората, които ни представляват и би следвало да защитават нашите интереси като професионална гилдия твърде дълго време бяха пасивни и нехаят за тези икономически закони.

Например, от 2008 г. насам търговците се регистрират в АВ, вместо в съда. Работата вече отнема максимум 1-2 часа. Въпреки това, нашата "тарифа", ни задължава да вземем на клиента си 300 лв. за работата. От иконом. гл. т., тази пазарна ниша е една широко отворена врата. Защо разни счетоводители и др. търговци да не влезнат? И сега, 6-7 години по-късно, нашите хора са се сетили, че трябва да се направи нещо и затова правят чл. 150. Но не работи така механизма, господа. Ако регистрацията на дружествата беше вещ, счетоводителите досега щяха да са я придобили по давност. Естествено, че ще негодуват срещу всеки, който иска да им я отнеме. Те са си назначили хора на трудов договор, които работят това, оформили са си бизнес модели, създали са уеб-сайтове и т.н.

Отдавна не бях влизала, та сега чета, чета и не мога да се начудя. Как и кой за 1-2 часа регистрира ТД, освен ако не пуска текст по клише само със замяна на имената, което е напълно недопустимо за уважаващ себе си и отговорен към клиентите си юрист. Започвам с обсъждане с хората, какво желаят да постигнат, паритет помежду им или друго съотношение на силите, целят ли да придобиват имоти с фирмата и още доооооста неща,които следва да се уточнят. Клише за договори нямам, всеки случай е различен, както в медицината, така и при нас. Писане, после пращам за мнение при кандидат-учредителите. Ако има промени нанасям и то не механично а след разпределяне на тежестта и зависимостите между съдружниците. Оформяне на документите, подписи, заверки. Пускане по нета или носене на документите в ТР. Проверки докъде се е стигнало. После ... всички знаят , да не досаждам на колегите. Та това за 1-2- часа не става. Само се питам при тези ТД, които сте създали като клонинги за 1-2 часа, възникнат проблеми, които сте могли да преодолеете с едно разумно съобразяване в началото при регистрацията, на клиентите ви хрумва ли им да ви питата защо така стана или се сърдят само на лошия късмет или един на друг ?
krem_karamel
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Мар 2015, 08:39

Нали всички тук знаем, че адвокатът изгубил делото или оцапал договора не носи никаква отговорност? Защо лъжем другарчетата?
Отговорност носи юрисконсултът, защото ще го уволнят или намалят заплатата, носи консултантската фирма, ако е предвидено в договора, но на практика никога и под никаква форма отговорност не носи адвокатът.

Готовите документи на дружеството се попълват за 30 мин., не за 1-2 часа. Когато вършиш една работа професионално новостите са еднократни, след това стават сламка. Както и да е, таксата може да стане и 1000 лв., но няма да има клиенти.
Във всяка една дейност договорите имат специфика, както юридическа, така и професионална. Аз не знам да се правят договори по поръчка, може и да има, но не съм чул някой да отиде при фирма да му прави договор!?! Дори да е така как ще се ангажира отговорност за фирмата? Адвокатите(учители, лекари, военни) живеят в един измислен свят, но аз съм в реалния и не ме интересува дали ще има дело, дори не ме интересува дали ще го спечеля, само ако се уверя, че парите ще се съберат пускам иск. Как ще се налагат, съответно събират глобите от тези фирми? Ако някой от тях не се се сетят да направят Консулт-1, с едноличен собственик Асан, седалище Маалата, значи нямат работа с консултации. Тях как ще ги глобите? На практика една затегната система ще доведе до вдигане на цените, те ще насочат клиенти към наказателно отговорните по промените, а те на практика не отговарят.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Мар 2015, 14:21

ivanov_p написа:Нали всички тук знаем, че адвокатът изгубил делото или оцапал договора не носи никаква отговорност?

Понякога си мисля, че е ок. за всеки адвокат и гилдията като цяло, че само толкова си знаете :D (невежеството е благословия) , та в този смисъл продължавайте с мисълта "никога и под никаква форма отговорност не носи адвокатът".

След толкова много глупости по темата се размиха основателните арументи против на опонентите и стигам до извода: да се отмени целия ЗА, което ще повлече отмяна и на Наредба № 1( налЕ, к`ва делегация), вкл. и нЕкои проц. норми, а от там насетне всеки ще си ценообразува, колкот` иска. Тогава ше има пълно щастие. Аз, лично, нямам проблем в едно дело книжата на ответната страна да са писани от Пена хигиенистката- отношенията и с нейните възложители не ме касаят.

А, да и като съм казала "а", да продължа с азбуката: да се върне публичното изпълнение и нотариата в държавата. Всъщност, защо да има изпит и за тях? Всеки, който мисли, че е пригоден за тази работа да си отвори кантора и .... да се афишира на пазара. Търсенето ще опреди продължителността на живота му. И никаква отговорност!
За съм за някакъв ротационен принцип и при магистратите! Всеки свободно да бъде назначаван без оглед образование, квалификация или опит- бе, к`ва е тая работа да губите времето на хората в празни надежди.

Изобщо- образованието да отпадне като минимално необходимо условие- при кметове, народни представители, строители, архитекти и прочее. К`ва е тая дискриминация в демокрация?!? :D

Не искам да плащам и толкова скъп ток, вода, телефония.... бихте ли помислили за разрешение и на този проблем! А, цените...?!? - искам да се върнат стойностите им от байтошево време.
:roll: Като цяло- аз съм квалифициран професионалист, но съм недооценена по правило от всеки :lol: , та не ми се работи и ме домързява- имам самочувствие и претенции за 6 цифрена месечна заплата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Мар 2015, 15:38

Вместо да си пишем романи можем да посочим кой адвокат е понесъл отговорност за лошо написан договор или загубено дело? Аз съм сигурен, че ако се разтърсим можем да посочим няколко имена. Не говоря за "мъмрене" от колегията, което не носи нищо на клиента.
Аз нямаше да подхващам въобще темата за отговорността, ако Атила не беше казал, че културата е в мярката, а определено адвокатите не са сред тези, които могат прекомерно да твърдят, че носят отговорност за направените поразии.

Всеки, който мисли, че е пригоден за тази работа да си отвори кантора и .... да се афишира на пазара.

Това е много разумно предложение и го подкрепям. Аз няма да стана, защото бирниците имат работно време, но съм сигурен, че ако там, където са 1-3 ЧСИ-та станат 10 събираемостта рязко ще скочи.

За съм за някакъв ротационен принцип и при магистратите!

То си е така! Все повече дела отиват в арбитражите, където няма и изискване за юридическо образование. Ако арбитражите свалят минималната такса на 100 лв. изпитите за съдии ще станат на 5-6 години.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Мар 2015, 15:50

Разгеле, угодих ти ( знам аз, че като се съберат две луди глави все ще измислят нещо).

Не искам романи, а конкретика - просто ми посочи някой юк, който е уволнен, защото не е спечелил дело 8) ( всички уволнения в държавната администрация са по причини, които знае селото, но не съответстват на реално посочените).
И, защото чета от няколко дни, че и няква асоциация на брокерите е яхнала вълната- един брокер, или брокерска фирма, която е осъдена от клиент, заради кофти посредничество? Една!
Счетоводител, може би?

Нотариус?- тези ги съдят само за потресаващо фрапантни случаи с ужасяващото наказание "помилване по главицата".
За ЧСИ? - да не продъжавам, защото нямам време да се занимавам със щуротии.

Ти?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Мар 2015, 16:40

След като никой не носи отговорност защо развяваме лозунги за отговорност?
Казал съм, лодката не се клати! В ОТГП е писано- "сговорни калугери и на пости блажат", като акцентът е върху "сговорни" и "блажат"!
Аз ще съм най-облагодетелстван, ако промените се приемат и приложат, защото те на практика са неприложими. Лично аз, не бранша, защото никой не работи като мене, а и да започнат по принуда, ще са много назад, но знам също, че ограниченията се правят срещу конкуренцията, но съсипват пазара. Никой няма да види добро от тези поправки!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 18 Мар 2015, 16:41

Не разбирам какво толкова се палете?!
Толкова е просто, че по-просто не виждам как може да стане.
1.Юридическо образование - магистър
2.Юридичвска правоспособност след задължителен стаж
3.Изпит за адвокат - успешно положен
4.Вписване - след заплащане на встъпителна вноска
5.Членски внос и осигуровки + десятък
6.Други разноски

И почваш да лапаш от "мазната" баница.

Който не го кефи схемата - да се спасява по друг начин ако е възможен.
Ама Сульо Пулев (продължаваме напред) да се муши, някак не е възможно.
Всяка гилдия е поставила преграждащи пречки пред "плявата".
Това е положението.
Включая всичката останала измет дето "адвокатства" по счетоводни къщи, брокерски агенции и нотариални кантори.
crossbike
Потребител

Мнениеот votpuska » 18 Мар 2015, 17:13

Тцц... еееййй начи бе. Тес трябваше мене да вземат за ръководител на работната група. Тоя омазан проект за нищо не става, аз мога да измъдря нещо къде-къде по-добро.
И да обърна внимание на автора на темата, в случай че не е наясно - има съществена разлика между законопроект на закон и законопроект на ЗИД на закон..
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот votpuska » 18 Мар 2015, 17:15

crossbike написа:Не разбирам какво толкова се палете?!
Толкова е просто, че по-просто не виждам как може да стане.
1.Юридическо образование - магистър
2.Юридичвска правоспособност след задължителен стаж
3.Изпит за адвокат - успешно положен
4.Вписване - след заплащане на встъпителна вноска
5.Членски внос и осигуровки + десятък
6.Други разноски

И почваш да лапаш от "мазната" баница.

Аха, много лесно си го представяш. Да те видя като завършиш какви ще ги лапаш.. Вчерашни-оняденшни.. огризки..
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот kodeks » 18 Мар 2015, 18:52

votpuska написа:Тцц... еееййй начи бе. Тес трябваше мене да вземат за ръководител на работната група. Тоя омазан проект за нищо не става, аз мога да измъдря нещо къде-къде по-добро.
И да обърна внимание на автора на темата, в случай че не е наясно - има съществена разлика между законопроект на закон и законопроект на ЗИД на закон..

"автора" е наясно, ама има ограничения за дължината на заглавието, а не на всеки който ще чете темата е ясно какво е ЗИД ( не ми се искаше да слагам абривиатури) . Сори за "простоватото" изписване , ама тука не четат само юристи. :)
kodeks
Младши потребител

Мнениеот crossbike » 18 Мар 2015, 20:48

votpuska написа:Аха, много лесно си го представяш. Да те видя като завършиш какви ще ги лапаш.. Вчерашни-оняденшни.. огризки..

Да кажем, че съм след т.6.
Лошото е, че не схвана иронията...сигурно затова си лапаш вчершни-оняденшни огризки.

А относно "ЗИД"...
можете да се обзаложите, че законопроектът ще се превърне в закон без особени промени...
crossbike
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Мар 2015, 21:59

Аз не се съмнявам, че закона ще се приеме. Отмяната на повечето текстове ще дойде после, но не мога да схвана ползата му за адвокатите? Който е добър и така е натоварен достатъчно, за да иска още работа, която чисто физически не може да поеме, а който няма работа няма и да има.
Мене животът ме е научил, че пари се прибират с химикалка или бухалка, не със закон, но вие си знаете.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Мар 2015, 22:33

Честно не мога да разбера какво е правоспособен юрист - доколкото знам, можеш да си юрисконсулт, адвокат, съдия и т.н., но няма такава фигура - фрии-лансър. Може да е много добър всъщност и да знае какво прави. Идеята е, ако предлагаш услуги като адвокат - да си вписан като адвокат, а това да става трудно, защото е отговорно. Но да си направиш офис за юридически услуги - някак е много пазарно. Същата работа я върши и адвоката и той си е лицензирана фигура с традиции. Другото ми прилича на шменти-капели. Чисто търговска дейност е да откупуваш вземания или да посредничиш - при колекторите. Няма пречка да внесеш заповедно - но нали някой трябва да вземе документите - заповед и др. Как ще спечелиш от това - освен кредитора да ти плати отгоре за дейността. Не можете да искате разноски. При големи монополисти ясно - плащат анблок за тормоз по телефона.

Изобщо пара-легална работа. Трябва си забрана за това, макар да е ясно че такива проверки няма да се вършат изобщо редовно от актосъставители. Но при констатирано нарушение - да си има състав на административно нарушение.

Аз като студент не съм си мислил, че ще ставам консултант, а адвокат или друго ясно очертано. Адвокатите имат опит, имат практика с всички закони. Трябва да стане ясно, че нишата е изпълнена до краен предел.

И действително проектът помага на тези без работа - а не на некадърните, то те обикновено им се лепят достатъчно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот possitiv3 » 19 Мар 2015, 00:10

ivanov_p написа:Нали всички тук знаем, че адвокатът изгубил делото или оцапал договора не носи никаква отговорност? Защо лъжем другарчетата?
Отговорност носи юрисконсултът, защото ще го уволнят или намалят заплатата, носи консултантската фирма, ако е предвидено в договора, но на практика никога и под никаква форма отговорност не носи адвокатът.

Готовите документи на дружеството се попълват за 30 мин., не за 1-2 часа. Когато вършиш една работа професионално новостите са еднократни, след това стават сламка. Както и да е, таксата може да стане и 1000 лв., но няма да има клиенти.
Във всяка една дейност договорите имат специфика, както юридическа, така и професионална. Аз не знам да се правят договори по поръчка, може и да има, но не съм чул някой да отиде при фирма да му прави договор!?! Дори да е така как ще се ангажира отговорност за фирмата? Адвокатите(учители, лекари, военни) живеят в един измислен свят, но аз съм в реалния и не ме интересува дали ще има дело, дори не ме интересува дали ще го спечеля, само ако се уверя, че парите ще се съберат пускам иск. Как ще се налагат, съответно събират глобите от тези фирми? Ако някой от тях не се се сетят да направят Консулт-1, с едноличен собственик Асан, седалище Маалата, значи нямат работа с консултации. Тях как ще ги глобите? На практика една затегната система ще доведе до вдигане на цените, те ще насочат клиенти към наказателно отговорните по промените, а те на практика не отговарят.

колко си глупав не е истина... за професионална отговорност на адвокатите чувал ли си ? за миним на полицата по нея чувал ли си? за ретроактивно действие за 5 години назад чувал ли си ? Палячо. Млъквай и си изкупувай вземания !!!!
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Мар 2015, 10:39

Чисто търговска дейност е да откупуваш вземания или да посредничиш - при колекторите. Няма пречка да внесеш заповедно - но нали някой трябва да вземе документите - заповед и др. Как ще спечелиш от това - освен кредитора да ти плати отгоре за дейността. Не можете да искате разноски. При големи монополисти ясно - плащат анблок за тормоз по телефона.

Виждаш ли каква е разликата между адвоката и специалиста? Написаното във всички точки е от някаква друга вселена. Делото е първо търговия, после счетоводство и накрая право. Счетоводна кантора може да мине и без адвокат, но адвокатска не може без счетоводител, той е човекът, който трябва да посреща клиента, да преценява случая и да решава дали има смисъл да се води дело и как да се образува. Ако клиентът приеме, дори да няма смисъл, си е за негова сметка, предупреден е. Исковете се образуват след като се отчетат много неща, за които работят много хора. Воденето на дела скоро ще стане индустрия, в която правната или адвокатската работа ще е само един от елементите. Вие живеете във време, което вече е закрито и заключено в миналото и както преди много постове казах, адвокатите са като калайджиите в Турско, когато дошли емайлираните съдове.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Мар 2015, 11:01

колко си глупав не е истина... за професионална отговорност на адвокатите чувал ли си ? за миним на полицата по нея чувал ли си? за ретроактивно действие за 5 години назад чувал ли си ? Палячо. Млъквай и си изкупувай вземания !!!!

Аз не се обръщам по този начин към никой, нито съм си позволил да обиждам някого. Като чета 90% от адвокатите тук разбирам защо фирма от трима колектори със средно образование има по 4-5 пъти повече клиенти от най-големите адвокатски кантори.
за професионална отговорност на адвокатите чувал ли си ? за миним на полицата по нея чувал ли си? за ретроактивно действие за 5 години назад чувал ли си ?

Новият ГПК почти изключи нуждата да си добър в зала, но аз съм работил преди само в зала и подобни твърдения, макар и подходящи за журналисти, при мен не минават:

"Обръщам вниманието на уважаемия съд, че ответната страна, Адвокатската колегия, не посочи конкретни имена на адвокати понесли отговорност, за това, че са загубили дела по своя грешка или написали договор, довел до щети на клиентско дружество, а прибягна до безсмислено цитиране на закони, които съдът знае по необорима презумпция. В дадения от съда срок колегата не е представил доказателства за наведените от него доводи и считам, че не следва да се дава нов срок, като със съответното уважение моля съда, да обяви приключването на съдебното дирене и да даде ход на устните състезания".
Последна промяна ivanov_p на 19 Мар 2015, 11:17, променена общо 1 път
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 19 Мар 2015, 11:06

Иванов,
що ни занимаваш с глупостите си?
Емайлираните съдове...хахахаха
Хората се учат само с бой или като си плащат, понеже не ми е разрешено да ги бия, затова си плащат! - отново ти го обяснявам.

При теб законът хем ще бие, хем ще плащаш...дано с времето да се сетиш.
crossbike
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Мар 2015, 11:22

Аз съм известна личност, когато приемат поправките АК може да пусне сигнал за дейността ми. Ако преди това ме наемат за консултант ще им обясня как да заведат иска за да не се наложи след делото да заседават в градинката отпред с по една препаска на пояса.
ivanov_p
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти