начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Прекратяване на Договор с мобилен оператор А1!

Дискусии и предложения по проекти за закони

Прекратяване на Договор с мобилен оператор А1!

Мнениеот 131812 » 06 Окт 2021, 18:45

Здравейте,
от 3 месеца съм абонат на А1 , но поради непрекъснато надписване на сметката ми и недоброто покритие искам предсрочно да прекратя Договора си с А1.
Каква неустойка ще трябва да платя, според новите разпоредби?
131812
Нов потребител

Re: Прекратяване на Договор с мобилен оператор А1!

Мнениеот lawchoice » 06 Окт 2021, 19:40

Как очаквате да получите отговор от разстояние на такъв въпрос?
Прочетете си договара и общите условия, екземпляр от които вероятно сте получили при сключването му и сам/а ще разберете
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот guest1 » 06 Окт 2021, 21:37

131812 написа:Здравейте,
от 3 месеца съм абонат на А1 , но поради непрекъснато надписване на сметката ми и недоброто покритие искам предсрочно да прекратя Договора си с А1.
Каква неустойка ще трябва да платя, според новите разпоредби?

Най-вероятно - стандартната. Три месечни такси!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 06 Окт 2021, 22:54

Ако лошото покритие може да се докаже, тогава не следва да се заплаща такса. Подчертавам „ако може да се докаже”.
А в какво се изразява твърдяното надписване? Как е установено и потвърдено ли е от оператора?

Иначе при едностранно прекратяване от страна на абоната се дължат 3 месечни такси в пълен размер (непромоционални) плюс част от ползваните отстъпки пропорционална на оставащия период от договора.

Пример:
Стандартна такса: 35 лв./месец
Промоционална такса: 15 лв./месец
Отстъпка: 35 - 15 = 20 лв./месец.
Изминал период: 3 месеца.
Оставащ период: 21 месеца.
Наказателната такса при предсрочно прекратяване от страна на абоната в този случай би била 3*35 + 3*20*21/24 = 105 + 52,50 = 157,50 лв.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 06 Окт 2021, 23:39

doondie написа:Ако лошото покритие може да се докаже, тогава не следва да се заплаща такса.

Принципно си прав, но това е България, не Англия. Никой няма да дойде и да мери силата на сигнала!
doondie написа:Пример:
Стандартна такса: 35 лв./месец
Промоционална такса: 15 лв./месец
Отстъпка: 35 - 15 = 20 лв./месец.
Изминал период: 3 месеца.
Оставащ период: 21 месеца.
Наказателната такса при предсрочно прекратяване от страна на абоната в този случай би била 3*35 + 3*20*21/24 = 105 + 52,50 = 157,50 лв.

Да не забравяме - ако има закупено устройство на промоционална цена. Доплаща се разликата - до „пазарната”, по техния ценоразпис.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 07 Окт 2021, 00:10

guest1 написа:Да не забравяме - ако има закупено устройство на промоционална цена. Доплаща се разликата - до „пазарната”, по техния ценоразпис.
Има го и това, прав си. Приех, че се касае за SIM-only договор.
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот tochotocho » 03 Фев 2023, 20:31

Питам - така посочената сума като неустойка как ще си е прибере монополиста. Ще ми пусне съобщение. Ще ми пусне фактура, ще пусне иск по заповедно. Ще обжалвам. КЗП , Евросъдълища, намеса на телевизионни сутришни програми, задействане на , президент и каквото ми хрумне. Пенсионер на 85 години .
tochotocho
Потребител

Мнениеот doondie » 03 Фев 2023, 23:48

tochotocho написа:Питам - така посочената сума като неустойка как ще си е прибере монополиста. Ще ми пусне съобщение. Ще ми пусне фактура, ще пусне иск по заповедно. Ще обжалвам. КЗП , Евросъдълища, намеса на телевизионни сутришни програми, задействане на , президент и каквото ми хрумне. Пенсионер на 85 години .
Ще Ви я добавят към последната фактура. Оттам насетне дело или първо продаване на дълга, след това дело, ЧСИ, стотици левове разходи и стрес. Струва ли си?
Единственото, на което пенсионер може да разчита в такава ситуация, е да няма какво да му вземат. В крайна сметка може да се стигне дотам наследниците да плащат задължението.
Тези неустойки обаче са предвидени за средностатистическия клиент, който не е социално слаб, а напротив - може да поеме финансова отговорност за поетите задължения.
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот tochotocho » 26 Фев 2023, 20:51

Подобен случай имам с Виваком. Сключихме договор за интернет на 15.11.2022 г. и няколко пъти идваха техни "майстори " . Резултат - няма сигнал до нашия рутер т.е повредата "не е в нашия телевизор " И така вече три месеца. Ще пращат техническо проучване. Ден да си бъда у дома. Е колко пъти ? Пуснах им заявление, че договорената услуга не са ми я предоставили и прекратявам /лошо го написах ПРЕКРАТЯВАМ / по тяхна вина договора! Получавам съобщение ,че предсрочното прекратяване се санкционира! Е, аз също искам неустойка за неизпълнение на договора. За това си траят!
tochotocho
Потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти