начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Закупуване на имот с ипотечен кредит (проблем)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закупуване на имот с ипотечен кредит (проблем)

Мнениеот lander » 21 Яну 2008, 16:24

Предварително се извинявам ако изказвам юридически незидържани твърдения но не съм юрист а просто един съвсем добронамерен купувач, който среща трудности при закупуването на жилище.

На 12.12.2007 година ползвайки услугите на брокерска фирма сключих предварителен договор за покупка на апартамент като 15% от сумата ще е от лични средства а остатъка чрез ипотечен кредит.Платени бяха както капаро 10% така и пълната комисионна на фирмата посредник.В предварителния договор по съвет на фирмата беше опоменат 21.01.2008 като дата на изповядване на сделката.Причината за по-големия от нормалния срок бяха идващите празници и почивни дни на държавните учреждения.На 5-6 Януари се свързах с брокера и ми беше потвърдено че са пуснати молба за данъчна оценка и семейно положение на продавача.Точно по това време обаче се роди дъщеря ми и покрай еуфорията не им се бях обаждал няколко дни.На 16 Януари ми се обаждат и ми казват че поради ревизия в съда(до 21 Януари) не е възможно изкарването на справка за тежести за имота, а банката която ми отпуска ипотечния кредит иска такава за да одобри кредита.(Имам предварително одобрен размер на кредита, но не и за конкретния имот).След което ми казват че ще подготвят анекс за продължаване на договора с продавача.Недадейно на 18 Януари (петък) ми се обаждат че Продавачът най накрая си е извадил данъчна оценка(която също трябваше да представя в банката), но категорично отказва да продължи срока на договора и държи сделката да мине през нотариус на 21 Януари.
Днес 21.Януари сключихме "нотариален договор" по прехвърляне като в него е опоменат 15 дневен срок за превеждане на парите от банката.Сега съм в очакване на излизане на нотариалния ми акт за да мога да извадя справка за тежести на мое име, но съм силно притеснен от наложения ми срок.Какво ще се случи ако по независещи от мен причини банката кредитор не успее да преведе парите в срок?
lander
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 21 Яну 2008, 22:54

първо, всичко, което на бързо някой колега ще Ви драсне без да познава документите Ви, само ще Ви ориентира, но няма да е изчерпателно.формулировките на уговорките в договора са важни, консултирайте се с лице с юрид.образование.
Второ, който бърза , бърка, и за да поправи грешката си, продължава да бърза и да бърка и т.н.Финансовите решения - за изгодността на сделката са си Ваши- но за правните въпроси е добре да търсите колега предварително.
На пръв поглед- въз основа на нотариалния акт, ако не се издължите за цената, продавачът може да се снабди с изпълнителен лист и да образува срещу вас изпълнително производство.Второ - може да се впише законна ипотека за вземането на продавача , Трето , ако се забавите много и ако изпълнението стане безинтересно за него- може да развали договора по съдебен ред.Това - в най- общ план и условно.
Вероятно по човешки ще се разберете и извънсъдебно и няма да се стигне до никой от вариантите.Ако не е така- търсете помощ
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот barri » 22 Яну 2008, 11:18

ландер, само да ти кажа, че тези, които е трябвало да вадят удостоверението за тежести са били длъжни да знаят, че Нотариата няма да работи заради инвентаризацията на съда, още повече е имало достатъчно време да извадят веднага удостоверение( могат да се извадят и за 1 ден). Вярно, че въпросното удостоверение ти е най-полезно към деня на сделката да е издадено, за да си най-сигурен, обаче сега нямаш никакво удостоверение за тежести. Пък и в повечето случаи още преди да се мине предварителния се вади такова удостоверение, за да си сигурен, че няма нищо..........По принцип срока, който сте сложили никак не е дълъг, една колежка наскоро беше сложила 3 месеца и добре че го направи, защото банката се бавиха страшно много. Дано всичко е ок при тебе все пак.
barri
Потребител

Re: Закупуване на имот с ипотечен кредит (проблем)

Мнениеот naughty » 22 Яну 2008, 13:01

double написа:
lander написа:

Без да се прочетат всички документи НЕ може да се даде какъвто и да било отговор !
А и Вие сте много интересен - давате хиляди евро за жилище, плащате стотици евро комисионна на някаква си брокерска къща , а се скъпите за 50-100 лева за консултация с адвокат !
И циврите за безплатна консултация по форумите ...
Смешно е !

double

Дон Кихот се прероди..
naughty
Потребител

Мнениеот ralitsavachkova » 22 Яну 2008, 15:32

Не се тревожете. Щом са набавени всички документи необходими за кредита, банката няма да се забави. Обработването и осчетоводяването на един кредит не изискват много време- максимум една седмица. Но трябва да сте представили всичко необходимо- оценки, удостоверения и т.н.- те бавят целия процес.
ralitsavachkova
Нов потребител

Назад към Ипотека