начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Мнениеот lirio » 03 Мар 2011, 21:36

Здравейте,имам следния проблем-сестра ми изтегли ипотечен кредит в размер на 55 000 евро и с парите от банката си купи апартамент.Срокът на кредита е за 35 години.Маика ми,баща ми и нейния приятел,който не притежава никаква движима или недвижима собственост и станаха солидарни длъжници.Маика ми и баща ми имат общ апартамент-54 кв.м. и една кола за 2000лв.В документите за кредите никъде не е ипотекиран апартамента на родителите ми,а са посочени само техните доходи-пенсия от 370лв на баща ми и заплата от 500лв на майка ми.Приятелят на сестра ми фигурира с неговата мижава фирма,той се явява работодател на сестра ми,но не притежава собственост и има още 1 или 2 кредита,както и кола на изплащане. Моят въпрос е следния:ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ СЕСТРА МИ СПРЕ ДА ПОГАСЯВА КРЕДИТА,ОСВЕН ЧЕ ЩЕ ЗАПОРИРАТ ЗАПЛАТАТА И ПЕНСИЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ МИ,ЩЕ ВЗЕМАТ АПАРТ.НА СЕСТРА МИ, БАНКАТА, КАТО СИ ТЪРСИ ЛИХВИТЕ И КРАЙНАТА СУМА,КОЯТО ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ СЛЕД 35Г.,ЩЕ ЗАПОРИРА ЛИ И АПАРТАМЕНТА НА РОДИТЕЛИТЕ МИ,КОИТО СА СОЛИДАРНИ ДЛЪЖНИЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ ГО ВЗЕМЕ ЛИ СЛЕД ТЯХНАТА СМЪРТ? АЗ КАТО ТЕХЕН НАСЛЕДНИК ЩЕ НАСЛЕДЯ ЛИ ПОЛОВИНАТА ИМ АПАРТАМЕНТ+ДЪЛГА ИМ,В СЛУЧАЙ,ЧЕ НЕ ИСКАМ ДА СЕ ОТКАЗВАМ ОТ НАСЛЕДСТВО? РОДИТЕЛИТЕ МИ МОГАТ ЛИ ДА ПРОДАВАТ АПАРТАМЕНТА СИ В МОМЕНТА ?
lirio
Нов потребител

Re: Солидарен длъжник по ипотечен кредит

Мнениеот lexy21 » 03 Мар 2011, 22:43

Хмммм, аз проблемът не го видях - сестра Ви си плаща, всички са живи и здрави, просто Вие гледате в далечното бъдеще да не се окажете без ид.ч. от един апартамент, който считате, че следва да наследите...
Докато са живи, родителите Ви могат да правят каквото си искат с апартамента си, включително по начин, по който няма да остане нищо за наследяване след смъртта им. Това отговаря и на въпроса Ви дали могат да го продадат. Щом пък е и единственото им жилище и не е ипотекирано - има си там едни правила за несеквестируемостта, които имате достатъчно време да прочетете, щом имате време да се грижите за последиците от съвкупното настъпване на бъдещи несигурни и бъдещи сигурни събития. Те ще Ви отговорят на въпроса дали по искане на банката може да се наложи възбрана и / или да се изнесе на публична продан единственото жилище на длъжника /тук все още предполагаме, че родителите Ви са живи и говорим за тях/. И да, всеки наследник, който приеме наследството си, го приема като съвкупност от права и задължения. Но аз спирам до тук, защото намирам за неморално да обсъждам евентуалните последици от смъртта на живи хора, пък било то и не моите родители.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lirio » 04 Мар 2011, 18:02

Благодаря за отговора,но вие адвокат ли сте или това е личното ви мнение?
lirio
Нов потребител

Мнениеот taen » 04 Мар 2011, 19:45

lirio написа:Благодаря за отговора,но вие адвокат ли сте или това е личното ви мнение?

:D Е, даже и адвокатите имат лични мнения, като нормалните хора!

Иначе, написаното си е напълно точно, даже доста подробно. Ако нещо в отговора не Ви харесва, проблема не е в телевизора.
taen
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 04 Мар 2011, 22:36

Доказателства някакви ли трябва да представям :roll:
Защо просто, за по-сигурно, не си запишете час за консултация при някой адвокат, може да Ви даде да му прегледате дипломата, да изчислите юридическия му стаж и да се запознаете с професионалния му опит. Е, ще Ви таксува услугата, ама това са подробности. За мен Вашата тема е изчерпана, по причини вече изложени.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Ипотека