Дойде ми до гуша от съседи (блока е огромен над 10 ет. по 4-5 ап. на етаж), но за съжаление все още сме на промишлен общ ток и общ водомер. Не можем да си направим партиди в Е-он и ВиК заради липсата на акт 16. Представете си как разпределяме сумите всеки месец. Половината от живущите имаме нотариални актове (със степен на завършеност 90%) и плащаме данък, някой продават и т.н Другата половина нямат грам документ, с изключение на едно времешните документи с които са се включили като член кооператори в ЖК, платежни за внесените суми и хвърчащи договори, но вече тази ЖК е разтурена и никой не се занимава с довършването на започнатото преди 18г (първата копка на блока).
Почти всички апартаменти вече се нуждаят от основен ремонт, а за ремонт имам предвид , преустройство, приобщаване на тераси, остъкляване на тераси и др. се изисква разрешение за строеж. Има и апартаменти в които вече са извършени преустройства без строителни книжа.
Въпроса ми е: Какво би могла да направя за да принудя съседите да си озаконим сградата? Какво би могло да ни се случи, ако продължаваме да бездействаме? Чували ли сте подобни случай?
- Дата и час: 12 Дек 2024, 05:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
имот (жилищен блок) без акт 16, в който живеем от 10г.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: имот (жилищен блок) без акт 16, в който живеем от 10г.
xxx_xx написа:Дойде ми до гуша от съседи (блока е огромен над 10 ет. по 4-5 ап. на етаж), но за съжаление все още сме на промишлен общ ток и общ водомер. Не можем да си направим партиди в Е-он и ВиК заради липсата на акт 16. Представете си как разпределяме сумите всеки месец. Половината от живущите имаме нотариални актове (със степен на завършеност 90%) и плащаме данък, някой продават и т.н Другата половина нямат грам документ, с изключение на едно времешните документи с които са се включили като член кооператори в ЖК, платежни за внесените суми и хвърчащи договори, но вече тази ЖК е разтурена и никой не се занимава с довършването на започнатото преди 18г (първата копка на блока).
Почти всички апартаменти вече се нуждаят от основен ремонт, а за ремонт имам предвид , преустройство, приобщаване на тераси, остъкляване на тераси и др. се изисква разрешение за строеж. Има и апартаменти в които вече са извършени преустройства без строителни книжа.
Въпроса ми е: Какво би могла да направя за да принудя съседите да си озаконим сградата? Какво би могло да ни се случи, ако продължаваме да бездействаме? Чували ли сте подобни случай?
Аз не разбрах какъв е проблема ,че обекта не е приет/демек няма акт 16/Никой не знае на какв етап е и самата ЖСК , нямате НА за имотите тъй като ведномесечен срок от определяне на цената на имотите в сградата на жилищностроителната кооперация управителният съвет е длъжен да свика общото събрание, което въз основа на разпределението приема окончателната цена на имотите и определя припадащите се идеални части от общите части в сградата и от мястото, съответно от правото на строеж./ама това след т.н. от вас акт 16/Въз основа на горното решение след представяне на необходимите документи нотариусът снабдява членовете на жилищностроителната кооперация с нотариални актове. Правото на собственост върху имота и идеалните части от общите части на сградата и от мястото, съответно от правото на строеж, се придобива с издаването на нотариалния акт. Жилищностроителната кооперация се прекратява, след като всички членове бъдат снабдени с нотариални актове.
В случая ЖСК не е разтурена ,та вие не сте довели нещата до края.
- donna
- Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|