начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

Към специалистите по Зут

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Към специалистите по Зут

Мнениеот ioanna198 » 22 Май 2010, 12:02

Здравейте !А ето и нашия проблем 1957 г двама от нашите дядовци купуват по 400 м2 и така с първата Улично -дворищна регулация ги обединяват и образуват едно общо дворно място .Като съответно се уреждат сметки по регулация и тн .Ние пазим дори протоколите с който са уредени сметкитеза регулация .1970 започват строеж с всичките му изисквания имаме протоколите за сграда и ограда .До тук всичко е наред обаче 1977 има нова регулация която е само Улична и е отменена по отношение на дворищната .Но от тук нещата се променят нашия имот до 1975 е бил789 м 2,но след тази регулация в която нашия имот и имота зад нас ги обединяват в един и ги включват в парцел за ком инд жилищно изграждане ,като имотните граници трябва, и ми е написано ,че са тези по регулацията от 1964, но неса и това е видно от скица от 1981 .След това обаче 1990 е отменен терена за инд ком изграждане И така през 1998 г една от собственичките, решава да прехвърли на сина синът и , и когато отива в общината им издават скица за 660 м на въпроса ,защо имота ни е толко, отговорили, че 1990 г е минала регулация с която ни е отнето и ,че е минал срока за обжалване ,но как човек да обжалва ,като никой не го е уведомил .От общината казаха,че не са длъжни да ни уведомяват защото били написали на таблото пред общината .И така проблема е там,че 2007 г изведнъж идва геокат и поставя колчетата на комшииката буквално на стапалото на входната ни врата обаче казуса е ,че по скицата дадена от общината трита метра от къщата си ги има .Не ни обръщат внимание тъй като те вече са им издали разрешение за строеж на ограда и като се оплакахме ,че навлиза в имота ни, тези от незаконно стройтелство,казаха ние да го докажем, непожелаха дори да дойдат да видят .А къщата ни е на 3 ет и сутерен В момента минаваме през козя пътека, за да влезем в дома си .Консултирахме се с адвокат ,но тя иска да направим нова експертиза тъй като предната която я изготви един виден архитект, не е направенна както трябва и ние пак трябва да платим още 300 лева .Та въпроса ми е може ли някой да ти продаде имота без да знаеш .чл. 15 от Зут гласи че ведъж урегулиран поземлен имот не подлежи наследващо урегулиране освен с писмено нот. заверени подписи от соб .И защо те ни намаляват имота още 1977 по графични данни, това е видно като наложиш скицата от 75 върху тази от 1981 ,а и защо твърдят, че е от 1990 . Има и един друг момент ,че близо 20 години те не са си взели придаваемите части и не са ги платили ,така регулацията става неприложена ,обаче аз имам съмнения , че това става с тази регулация, точно заради скицата от 81г,когато дойдоха да градят, ни бутнаха външната тоалетна понеже няма 3 м от оградата , ами по тази логика ,сега трябва да бутнът и къщата ни .
Последна промяна ioanna198 на 22 Май 2010, 16:42, променена общо 4 пъти
ioanna198
Нов потребител

Re: Към специалистите по Зут

Мнениеот julyanvonemona » 22 Май 2010, 12:10

ioanna198, Пуснете си личните съобщения
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ioanna198 » 22 Май 2010, 14:31

Става въпрос за Банкя
ioanna198
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Май 2010, 17:37

ioanna198,следва да изясните.
До тук всичко е наред обаче 1977 има нова регулация която е само Улична и е отменена по отношение на дворищната няколко въпроса:
Посочете с какъв акт е отменена дворищната регулация. Единствената възможност е била тя да е била аобжалвана по реда на чл.138 ЗТСУ (в периода ДВ. бр.87/84г до дв.бр 31/90г. в последствие отменен) и да не е влязла в сила. Това обаче е малко вероятно, защото Вие пишете че вашия и парцела зад вас :
... ги включват в парцел за ком инд жилищно изграждане...
което означава, че не става въпрос за застроитилин и регулационен план по чл.21 т.2 ЗТСУ (до изменението му ДВ.бр.34/2000г.), а става въпрос за застроителен и регулационен план почл.23 ЗТСУ, където дворищната регулация въобще не е имала отчуждителното действие по чл110 ЗТСУ (отменен), до колкото това въобще може да се счита дворищна регулация.
След това обаче 1990 е отменен терена за инд ком изграждане
по какъв начин и с кой план?....Изяснете си дали за Банкя има одобрена кадастрална карта и пак заповядайте!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Май 2010, 20:59

За землищата на гр. Банкя, с. Иваняне и с. Клисура кадастралната карта е в процес на изработка от фирма "Геопланпроект" ЕАД - гр. София. За другите части на Банкя няма открита процедура за изработка на КККР по ЗКИР.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Май 2010, 21:19

Благодаря за информацията. В случая май е по добре да не е изработена.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Май 2010, 23:04

1957 г. Двама дядовци купуват по 400 кв. м; Вероятно от някоя банкянска ливада.
1964 г. Имотите на двамата дядовци се обединяват с план за регулация. Образуван е съсобствен имот. Сметките по регулация са уредени. Общата площ на имота е 789 кв. м; Разликата до 800 кв. м вероятно е отишла за улица.
1970 г. Започва строеж на сграда и ограда. Има протоколи за стр. линия и ниво.
1977 г. Нова регулация. С нея въпросният имот се обединява с този зад него, и двата заедно образуват парцел за "комплексно индивидуално жилищно изграждане". Ех, че фантазия са имали по времето на социализма;
1990 г. Нова регулация. С нея парцелът се редуцира до 660 кв. м. Не е ясно за сметка на какво. Но за каквото и да е, тази регулация не е приложена;
2007 г. Комшийката има издадено разрешение за строеж (неизвестно за какво). Идва Геокад и забива колчетата на комшийката на стъпалото на входната врата. Може да се предположат три основни варианта относно причините за настъпването на това събитие:
1. Грешни кадастрални / регулационни данни. Не се случва за първи път, но процедурата по ПКО е дълга, тромава и нервообразуваща.
2. Грешка в отлагането. Също не се случва за първи път. Ако комшийката е повикала Геокад, насрещната страна не е лошо да повика някой друг. Така се подобрява взаимният контрол между правоспособните по ЗКИР лица, а и влияе благотворно на конкуренцията в бранша.
3. Потърпевшата дълги години е владяла чужд имот, може и несъзнателно. В тази хипотеза нещата леко се усложняват, тъй като съществува вероятност спорът да прерасне в спор за собственост.
Казусът се усложнява от наслагването на неблагоприятни събития: арогантност и бездействие от страна на органа за административен контрол, слаба или никаква компетентност на наетите по случая консултанти и процесуални представители – такива неща. Другите намесени в изложението факти и твърдения – покупко-продажба на недвижим имот без знанието на собственика, чл. 15 от ЗУТ, "смаляването" на имота по графични данни, както и похвалното дело по премахването на дворния нужник – май нямат отношение към случая.
А Вие, ioanna198, всъщност какво питахте?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ioanna198 » 23 Май 2010, 09:51

Искам само да вмъкна, че в експертизата, която ми изготви един архитект пише в точка 3 .С кадастралния план послужил за основа за изработване на регулационен план през 1964 г ,двата имота се обединяват от по 400 м2 образуват общо дворно място с пл № с обща площ от 800м. Не става ясно дали този кадастрален план е бил одобрен или е послужил само за основа на регулациония. Аз не съм веща по тези въпроси за това се обръщам към вас. Така значи от общината скицата ми от към входа е с 3 м отстояние и по копие от цифровия кадастър на София пак си го има отстоянието, но все пак оградата не е сложена там. От Гео кат ни казаха ,че те мерят по Гис и това е което излиза при тях и ,че имало несъответствие в плана от Гис и този в общината , че общината не си била свършила работата ,че няма смисъл да ни вземат парите, защото при тях това излиза .Златанов ни даде копие от Комбинирана скица от Гис в която Актуалния кадастър е по тази ,която е и от общината ,но има една зелена линия кото минава пред входа която пише ,че е стар кад и стара регулация и Гео кат са дали там линията за ограда И за мен всичко е така, проблема е ,защо Златанов слага оградата по стара р и стар к и дали този стар к и стар р са одобрени или са не одобрени .И дали Гис е оснавна институция по която се замерват имотите.
Последна промяна ioanna198 на 25 Май 2010, 14:49, променена общо 1 път
ioanna198
Нов потребител

Мнениеот Melly » 23 Май 2010, 10:18

Пътят по който сте тръгнала от т.А (вашият проблем) до т.В (решението му е) още от самото начало на поставената тема-въпрос очертава другото трасе, ако ме разбирате...
В случай, че не сте ме разбрала, ioanna198 - продължавайте сказката. Отвреме навреме ще ви прочитам. Може пък и аз да науча още някой и друг детайл, знае ли се.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ioanna198 » 23 Май 2010, 11:26

"2007 г. Комшийката има издадено разрешение за строеж (неизвестно за какво)".Аз поисках да видя разрешението за ограда и си записах по кои чл е позволена чл.147 ,ал. 1, т. 7 и чл. 48, ал. 1, това аз успях да запиша ,за малкото време през което имах възможност.А те са за ограда .
Последна промяна ioanna198 на 23 Май 2010, 11:47, променена общо 3 пъти
ioanna198
Нов потребител

Мнениеот Melly » 23 Май 2010, 11:45

ioanna198 написа:"2007 г. Комшийката има издадено разрешение за строеж (неизвестно за какво)".Аз поисках да видя разрешението за ограда и си записах по кои чл е позволена чл.147 ,ал. 1, т. 7 и чл. 48, ал. 1, това аз оспях да запиша ,за малкото време през което имах възможност.

Е, и? :roll:
Тази тема започна да приема облика от тема във форума "НА мама". :?

МЪКА, мъкаааааааааааааа... :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Май 2010, 11:59

ioanna198, върнах отговор на ЛС.
Тук ще съм по-щадяща.

Уточняването на факти по вашите твърдения има смисъл само в съдебната зала.
Сега ясна ли съм? :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Май 2010, 22:03

ioanna198 написа:Искам само да вмъкна, че в експертизата, която ми изготви един архитект пише в точка 3 .С кадастралния план послужил за основа за изработване на регулационен план през 1964 г ,двата имота се обединяват от по 400 м2 образуват общо дворно място с пл № с обща площ от 800м. Не става ясно дали този кадастрален план е бил одобрен или е послужил само за основа на регулациония.

Въпросът, който архитектът - експерт не е изяснил в експертизата, би трябвало да бъде ясен на всеки, що-годе запознат с процедурите по ЗТСУ и ППЗТСУ. Там, в чл. 20 (2), пише, че ако кадастралният план не е бил одобрен до изработването на регулацията, той се одобрява едновременно с нея.
Доколкото по-новите регулации (от 1977 и от 1990) не са приложени - няма основание да се отлага имотна граница по тях преди да е проведена процедурата по §8 (2), т.1 от ПР на ЗУТ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Май 2010, 16:19

magodeoz отново ще ти се наложи да хвърлиш фасула, защото до сега не е изяснено дали не става въпрос за отлагане на място на строителна линия по неприложена регулация, въпреки изричната забрана на §8 ал.5 ПР на ЗУТ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 26 Май 2010, 16:58

Фасула ще си го ползвам по предназначение. Това, последното, е повече от предположение.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Май 2010, 18:24

magodeoz, дори и да е повече от предположение съвсем не е изключено повярвай ми! Имам предвид отлагането на неприложена регулация! Аз знам какво може да изникне в общинарските мозъци.Обърни внимание вместо приралагемното общински аз съзнателно и целенасочено употребявам прилагателното общинарски!Това както веднъж ти каза никак не е случайно!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Май 2010, 19:03

В такъв случай, за ioanna198 е по-добре да изчака материализирането на оградата, за да боли повече, като се маха.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ioanna198 » 29 Май 2010, 18:12

По отговор на общината на другия засегнат имот от другата страна ,пише ,че през 1980 г по заповед на началника на Уаб е одобрено изменение на регулацията от 1977 като частта в кв 5 за улица и озеленяване е премахнат и всъщност тогава е отреден парцела за инд ком изграждане на неиния парцел ,след това пише ,че 1990 е отменен , но това го пише за неиния имот но ние сме съседни имоти и може би с тази заповед е отменена 1977 по отношение на дворищната , незнам то всеки път отговорите на общината са различни в първия отговор ми пишат, че няма никакви кадастрални и регулационни промени по нашия имот в следващия отговор пише че е с променени граници с заповед от 1977 и с частично изменение на регулациония план от 1990 . А архитекта в експертизата пише ,че 1977 е само за улична регулация и е отменена по отношение на дворищната от всички тези отговори се обърквам и незнам кое е истина.
ioanna198
Нов потребител

Мнениеот Melly » 29 Май 2010, 19:39

Нищо де, не се отчайвай. Както е казал народът - "Луд умора нЕма" :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 29 Май 2010, 22:33

ioanna198 - Вие май не разбирате. Няма никакво значение кой кога и какво е одобрил, отменил, забранил и т. н. По отношение на регулацията - валидна е само онази, която е приложена, а това означава с уредени сметки. Помните ли - от първия Ви пост: "Ние пазим дори протоколите с който са уредени сметките за регулация..."
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация