начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Лихви по изпълнително дело

Лихви по изпълнително дело

Мнениеот slavipetrov » 02 Апр 2009, 22:32

Завел съм изпълнително дело срещу длъжник на който е запорирано трудовото възнаграждение.С моя съдия изпълнител с известни трудности успяхме да вземем част от парите,но остава известна сума.Друга подробност е ,че делото е с присъединяване на втори изпълнителен лист за същата сума като първия с два месеца разлика.Въпроса ми е: Тъй като се проточва във времето връщането на задължението длъжника дължи ли ми и лихви и как точно се изчисляват(съдия изпълнителя нищо не ми е казал за лихви и тяхното евентуално събиране)Благодаря предварително.
slavipetrov
Нов потребител

Re: Лихви по изпълнително дело

Мнениеот REVOLUTION » 02 Апр 2009, 22:34

slavipetrov написа:Завел съм изпълнително дело срещу длъжник на който е запорирано трудовото възнаграждение.С моя съдия изпълнител с известни трудности успяхме да вземем част от парите,но остава известна сума.Друга подробност е ,че делото е с присъединяване на втори изпълнителен лист за същата сума като първия с два месеца разлика.Въпроса ми е: Тъй като се проточва във времето връщането на задължението длъжника дължи ли ми и лихви и как точно се изчисляват(съдия изпълнителя нищо не ми е казал за лихви и тяхното евентуално събиране)Благодаря предварително.

Да разбира се че се дължи мораторна лихва за забава.Толкова от мен ако някой се навие да ви обяснява как точно се изчислява лихвата :lol: , на добър път!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Апр 2009, 22:43

Съдия-изпълнителя е Съдебен-изпълнител, не че има значение - понеже се чудеха като как ще ги пишат Частните съдебни изпълнители - нито са съдии - в тесния смисъл на думата, нито са изпълнители - в широкия смисъл на думата (запазвам си лоялността към гилдията на съдебното производство).

Оттам следва и отговора - обърнете се към адвокат или към работещ юрист - в смисъл адвокатите, които не искат да са адвокати - не разполагат със материални ресурси да Ви консултират - нямат кантора, нямат факс и т.н.

Аз нямам и не искам да имам факс, така че - се обърнете към адвокат с факс.
Например адвоката на Киро Японеца.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 02 Апр 2009, 22:52

Вижте дали Ви е присъдена лихва за забава в изпълнителния лист и се консултирайте с адвокат...
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Апр 2009, 22:56

И никога не плащайте доброволно - това е все едно просия.

Има тенденция да ги закриват частните (честните) съдо-изпълнители.

Пак агресирам, което е лошичко.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот p_dyan » 02 Апр 2009, 23:09

Законна лихва следва да ти се начисли , обикновено от датата на исковата молба до съда, с която сте поискали осъждане и издаване на изп.лист.
Това може и да е доста назад във времето.
Имай предвид и реда за плащане (по ЗЗД)- първо разноските, после законната лихва, после договорната/мораторна/ ако има, накрая главницата.
Твърде е възможно да се окаже че длъжника не е погасил нищо от главницата.
Обичайно ЧСИ ангажират вещи лица да изготвят това изчисление, в случаите когато тази сметка не е съвсем проста.
p_dyan
Потребител

Мнениеот slavipetrov » 03 Апр 2009, 12:37

Само да спомена ако има значение че и двата изпълнителни листа са за адвокатски хонорари за дело заведено срещу мен(наказателно от частен характер),но загубено от ищеца.
slavipetrov
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 03 Апр 2009, 19:28

Няма значение от какво е породен дълга. Трябва в изп.лист да пише от коя дата се следва законна лихва. Самата законна лихва е ОЛП+10% и този годишен процент се сменя месечно, защото БНБ обявява на 1-ви всеки месец нова стойност за ОЛП (основен лихв.процент). Ориентировъчно стойността се колебае в границите 12.50 - до 15.00%.
p_dyan
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 03 Апр 2009, 20:03

Съдебният изпълнител събира само сумата, посочена в изп. лист. Ако в изп. лист е посочено "заедно със законната лихва от....до изплащане на задължението...", Д(Ч)СИ ще събере и тази лихва. Ако не е посочено, ще трябва да си вадите отделен лист за лихвата.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот slavipetrov » 09 Апр 2009, 17:33

Благодаря на всички отзовали се, но се оказва че по закон върху адвокатското възнаграждение(каквото е присъдил съда да ми се възстанови) и разходите по изпълнителното дело не се присъждат лихви.То затова и нищо не пише в изпълнителните листове освен сумата кой да я плати и на кого.В смисъл и да искам не мога да си извадя друг лист.
slavipetrov
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 09 Апр 2009, 19:22

slavipetrov написа:но се оказва че по закон върху адвокатското възнаграждение(каквото е присъдил съда да ми се възстанови) и разходите по изпълнителното дело не се присъждат лихви.

Кой е този закон?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот slavipetrov » 15 Апр 2009, 12:59

Това ми го каза ЧСИ(не моя),че върху адвокатски хонорари не се дължат лихви освен ако съда не е присъдил такива.А съда обикновенно присъжда лихви по искове и главници.Така ,че ако имате идея какво да правя слушам.Все пак изпълнителните листове са вадени преди една година и не знам дали не е късно да се моля на съдийката ми по делото да се вади нов изпълнителен лист само за лихвите.Какъв е реда в случая или каузата е изгубена предварително.
slavipetrov
Нов потребител

Мнениеот punisher » 15 Апр 2009, 13:11

Изпълнит.лист съдържа това,което е изпълняемото ви право,което от своя страна трябва да бъде изискуемо и ликвидно.Ако не сте поискали и лихвата,тогава няма как да фигурира в изпълнит.лист.Съдът не може да "изписва" без съответно направено искане лихвите.
punisher
Потребител

Мнениеот slavipetrov » 15 Апр 2009, 13:18

Искате да кажете че адвокатката ми е трябвало да поиска и лихва върху адвокатското възнаграждение?Или аз като съм подавал молбата за издаване на изпълнителния лист е трябвало да поискам и лихви?Не мога да разбера къде е пропуска.Благодаря предварително.
slavipetrov
Нов потребител

Мнениеот donna » 15 Апр 2009, 13:21

В изпълнителния лист пише дължимата се сума с лихви ли е или без такива и от кога се дължат , адвокатския хонорар не се олихвява !
donna
Старши потребител

Мнениеот slavipetrov » 15 Апр 2009, 13:31

Аз имам присъдени само 2 адвокатски хонорара по двете инстанции нищо повече.Един казва дължат се лихви ,друг не.На кой да вярваш.Благодаря много на donna.Явно при нея е истината.Приятен и успешен ден на всички.
slavipetrov
Нов потребител

Мнениеот kemish » 26 Юни 2009, 13:12

http://www.epi.bg/calc_lihva_zakonna.php
Klikni tuk ima kalkulator za iz4islqvane na zakonnata lihva.
W izpylnitelniq list trqbvada da sa ti prisydeni sydebnite razhodi(koeto ne te interesuva v slu4aq) i lihvi ako imash nqkakav dogovor za lihvi s dlyjnika se prisyjdat te ako nqmash ti se prisyjda zakonnata lihva koqto igrae m/u 12 i 15% i vseki mesec se meni.
INTERESNOTO E 4E AKO NQKOI ADVOKAT E PROPUSNAL DA TI GI PRISYDI TO TOGAVA KAKVO STAVA? Nqkoi sydilishta rabotqt s dopylnitelna molba kym syda za prisyjdane na razhodite i lihvi ot datata v koqto dlujnika e izpadnal v zabava.
TOZI VUPROS NAISTINA E INTERESEN I AZ LI4NO NEZNAM KAK SYDA OPREDELQ DALI DA SE NA4ISLQT I DALI DA NE SE NA4ISLQT NO V KRAYNA SMETKA KREDITORA E USHTETEN.
Ako ima kompetenti molq da pishat!
kemish
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 26 Юни 2009, 13:35

donna написа:В изпълнителния лист пише дължимата се сума с лихви ли е или без такива и от кога се дължат , адвокатския хонорар не се олихвява !

Толкова редове... но това е верният отговор.
Гост.
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство