начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Публична продан на жилище

Публична продан на жилище

Мнениеот arran » 23 Ное 2009, 21:45

Преди две години заложих с нотариален договор апартамента си за 20000 лева на човек, който притежа заложна къща, но залога е към него като частно лице. В договора написахме сумата от 26 000 лева, като 6-те хиляди лева са лихвата за 6 месеца. Успях да му върна 12 000 лева. Той ми е завел дело и съм осъден да му заплатя сумата от 30 000 лева/които включват разноски и такси по делото/.
ЧСИ описа апартамента и го пусна за публична продан. Търга беше от 05.10.2009 до 05.11.2009г. Нямаше нито един желаещ да участва в търга. Сега е назначен нов
търг от 08.12.2009 до 08.01.2010 г. Въпроса ми е следния: тъй като това е единствено жилище на семейството ми/3 души/, възможно ли е да поискам изпълнението да бъде насочено срещу друг имот? Благодаря предварително!
arran
Нов потребител

Re: Публична продан на жилище

Мнениеот hidden » 23 Ное 2009, 21:52

arran написа:тъй като това е единствено жилище на семейството ми/3 души/, възможно ли е да поискам изпълнението да бъде насочено срещу друг имот? Благодаря предварително!

Чл. 444. Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
.........
7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;
Отпадане на несеквестируемостта
Чл. 445. (1) От забраните по чл. 444 не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор.
Можете да искате от кредитора да насочи изпълнението към друг имот, но ако не е съгласен, има пълното право да изнесе на публична продан ипотекирания имот.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот arran » 23 Ное 2009, 22:09

Благодаря за бързия отговор.
arran
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 23 Ное 2009, 23:46

След като си върнал 12 хил.лв, как така те е осъдил за 30 хил.лв. Ти като връща тези 12 хил.лв имаш ли документ ? А защо не си възразил пред съда, че си върнал част от сумата ?
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство