Здравейте, след няколко месеца занимания със съдии изпълнители (частни и държавни), консултации с адвокат и т.н. сме почти отчаяни, че в тази страна осъденият реално не е осъден и няма как да си вземем сумата, на която е осъден. Става въпрос за гражданско дело, което сме спечелили, има си присъда (за нанесен побой над млада жена), изпълнителен лист, всичко както е редно. Осъденият няма намерение да си плати, той си има и стари задължения, вкл. към КАТ (600 лв. глоба от преди 10 г. още), така че му е практика да не си плаща. Не работи, няма никаква собственост на негово име, освен наследствени имоти, които по неизвестна причина съдия изпълнителите не можаха да докажат (увъртат и не ни дават точна причина). Реално осъденият се занимава с дребни кражби и така се издържа - цял град знае този факт, вкл. полицията, но не взимат мерки, защото до 150 лв. били дребни кражби и никой прокурор нямало да даде разрешение за задържане, нито да се сезира за наказателно дело (това бяха думи на няколко служители от полицията). С една дума - оказа се изцяло недосегаем, както срещу многобройните ни жалби преди делото, така и сега, когато го осъдихме.
Доколкото съм чувал, имало някакъв член от НПК, според който, когато някой не иска да заплати доброволно задължението си (сума по присъда), след 1 год. трябва да уведомим прокуратурата и те да се самосезират и да го вкарат в затвора, за да си изработи парите там и да си изплати задължението. Може ли някой да помогне по този въпрос и даде съвет как можем в тази държава (ако още я има) да си вземем това, което ни се дължи и осъденият да си получи заслуженото. Аз лично предпочитам да той да влезе в затвора, за да видим, че има възмездие за кражбите, пиянските изпълнения и силната музика, с които тормозят цялата улица и особено нас, имали щастието да сме им съседи.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 00:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да си вземем парите от осъден?
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да си вземем парите от осъден?
След малко ровене намерих въпросния член, но е претърпял няколко промени през годините, например по едно време наказанието е било до 3 години, сега е до 1 година или пробация, а и вече звучи много интересно поне за мен:
Чл. 293а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, след като
е осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт и в продължение на една година от влизането му в сила не изпълни задължението си към кредитора, въпреки наличие на парични средства или имущество за това, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.
С една дума го разбирам така - ако има пари или имущество, но не иска да заплати (много интересна формулировка - отваря куп вратички за престъпниците и адвокатите им), "може" да бъде наказан с лишаване от свобода или пробация, но НИКЪДЕ не става дума, че ще изплати сумата, която е *уж* длъжен да заплати като загубил делото!!! С една дума битият бит, ... знаете го нататък... Правова държава сме... Просто думи нямам това да стане в Англия или Германия, за други страни не знам от личен опит, но надали са много такива "правови" държави като нашата. То затова я наричаме и правова - дава право на престъпника да се измъкне сух, чак се замислих колко реални права им дава този член (и сума ти нарочно засукани с вградени вратички като този)...
А ако няма пари? Това изобщо не се споменава като вариант, няма и никакъв друг член, който казва какво се прави в този случай. И какво - прекратяваме процедурата, отхвърляме молбата... И крайният резултат е - престъпникът побеждава, не иска и няма да плати.
Ако преди няколко години някой ми беше казал колко корумпирана е съдебната система просто нямаше да разбера напълно, докато не се сблъсках лично с простичкия факт, че дори и осъден, престъпникът е "морален победител" от сблъсъка със съдебната ни система и "държавата" (има ли я???) като цяло...
Няма да коментирам и факта, че в коя да е държава за силна музика независимо от времето и особено за псуване на полицаи в лицето на никого не му се разминава. Нито, че когато престъпниците нагло разбиват 10-на мазета и тавани за 1 ден в 1 вход и даже има свидетели, полицията отвръща: "ние за мазета и тавани не идваме"...
Чл. 293а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, след като
е осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт и в продължение на една година от влизането му в сила не изпълни задължението си към кредитора, въпреки наличие на парични средства или имущество за това, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.
С една дума го разбирам така - ако има пари или имущество, но не иска да заплати (много интересна формулировка - отваря куп вратички за престъпниците и адвокатите им), "може" да бъде наказан с лишаване от свобода или пробация, но НИКЪДЕ не става дума, че ще изплати сумата, която е *уж* длъжен да заплати като загубил делото!!! С една дума битият бит, ... знаете го нататък... Правова държава сме... Просто думи нямам това да стане в Англия или Германия, за други страни не знам от личен опит, но надали са много такива "правови" държави като нашата. То затова я наричаме и правова - дава право на престъпника да се измъкне сух, чак се замислих колко реални права им дава този член (и сума ти нарочно засукани с вградени вратички като този)...
А ако няма пари? Това изобщо не се споменава като вариант, няма и никакъв друг член, който казва какво се прави в този случай. И какво - прекратяваме процедурата, отхвърляме молбата... И крайният резултат е - престъпникът побеждава, не иска и няма да плати.
Ако преди няколко години някой ми беше казал колко корумпирана е съдебната система просто нямаше да разбера напълно, докато не се сблъсках лично с простичкия факт, че дори и осъден, престъпникът е "морален победител" от сблъсъка със съдебната ни система и "държавата" (има ли я???) като цяло...
Няма да коментирам и факта, че в коя да е държава за силна музика независимо от времето и особено за псуване на полицаи в лицето на никого не му се разминава. Нито, че когато престъпниците нагло разбиват 10-на мазета и тавани за 1 ден в 1 вход и даже има свидетели, полицията отвръща: "ние за мазета и тавани не идваме"...
- segstriker
- Нов потребител
Доколкото съм чувал, имало някакъв член от НПК, според който, когато някой не иска да заплати доброволно задължението си (сума по присъда), след 1 год. трябва да уведомим прокуратурата и те да се самосезират и да го вкарат в затвора, за да си изработи парите там и да си изплати задължението
Ох, де да бе така простовато... де да бе. Рай за кредиторите, ад за длъжниците.
Вероятно сте чул, но някак ви е убегнала същината- за да е съставомерно по 293а осъдения длъжник трябва да е разполагал със средства или имущество за това и въпреки наличието им да не е изпълнил своевременно.
Но ви убягва и друго- нямам идея от къде черпите основание да сочите съдебната система за виноват ( може и да си имате мотиви), но в конкретния случай обръщам внимание, че следва да насочите неприязънта си към онези 241 калпачета, който се подвизават на пл." Народно събрание".
Те са правилния адресат на вашия гняв.
В този смисъл- избори наближават, трябва да се мисли сериозно и да се гласува доверие осторожно. Не, че повечето от нас са виждали в реалността избраникът си...но такъв ни е изборния закон, за който пак на тях трябва да се гневим.
- Гост.
- Старши потребител
Не са ми убягнали подробностите, именно това казвам горе. За народното събрание съм съгласен - те "пишат" законите. Но точно този член не е от вчера (освен промените разбира се). Още по комунизма го е имало, при това доста по-справедлив за победителя в делото и по-агресивен към престъпника. А за съдебната система - беззъба е, това мога да кажа, за справедлива - определено не може да бъде, заради многобройните нарочни вратички в законите, които са измислени не случайно. По-лошото е, че не се и опитва да бъде справедлива - дреме му на някой, докато не се окаже лично засегнат... Като всеки здравомислещ и справедлив човек не обичам адвокатите, които защитават някои видове престъпници за пари - имам предвид педофили, едри мошеници, на които дължим сегашното си жалко положение в Европа, както и ниското самочувствие на лъгани 20 години хора. На такива адвокати пожелавам техните деца да изпитат това, което са изпитали жертвите на клиентите им. Аз ако бях адвокат не бих ги защитавал за всичките пари на света, но какво да се прави, повечето хора имат продажни душички...
В момента е точно рай за кредиторите и ад за длъжниците - вижте колко хора загубиха жилищата си заради "лошите кредити". В случая имам предвид друго - не като кредитор, а като човек, спечелил дело и оказал се с пръст в устата, поради беззъбата ни съдебна система, която няма елементарни лостове да накаже действително престъпника, а не само с порицание пред строя. Това е абсурд да се случи в друга страна, виждал съм какво става там с такива, при това за много по-дребни и еднократни провинения, а не за 2 годишни нарушения и кражби в продължение на над 20 години. И после се чудете защо всички разумни хора искат да избягат от страна без закони... И полицията е беззъба - не може да се справи с най-дребните риби, камо ли с едрите. И не само, че не може, а и на самите полицаи също не им пука, освен ако някой се заяде лично с тях. Това е реалното положение.
В момента е точно рай за кредиторите и ад за длъжниците - вижте колко хора загубиха жилищата си заради "лошите кредити". В случая имам предвид друго - не като кредитор, а като човек, спечелил дело и оказал се с пръст в устата, поради беззъбата ни съдебна система, която няма елементарни лостове да накаже действително престъпника, а не само с порицание пред строя. Това е абсурд да се случи в друга страна, виждал съм какво става там с такива, при това за много по-дребни и еднократни провинения, а не за 2 годишни нарушения и кражби в продължение на над 20 години. И после се чудете защо всички разумни хора искат да избягат от страна без закони... И полицията е беззъба - не може да се справи с най-дребните риби, камо ли с едрите. И не само, че не може, а и на самите полицаи също не им пука, освен ако някой се заяде лично с тях. Това е реалното положение.
- segstriker
- Нов потребител
Разбирам категоричността в становището ви.
- Гост.
- Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|