начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

секвестируемо ли е обезщетението за безработица?

секвестируемо ли е обезщетението за безработица?

Мнениеот darko790 » 23 Ное 2011, 08:31

Възможно ли е ЧСИ да вземе полагащите се помощи за безработни?
От НОИ искат eban на банкова сметка, а ЧСИ е наложил запор.
darko790
Нов потребител

Re: секвестируемо ли е обезщетението за безработица?

Мнениеот narina » 23 Ное 2011, 11:52

Съществува становище, че ако лицето не е използвало /изтеглило от сметката/ в рамките на месеца средствата, които по право са несеквестируеми и тези суми се натрупат/прехвърлят за следващия, то това е "спестяване" и се счита за секвестируем доход, а СИ може да ги усвои.
п.с. ако правилно съм разбрала целта на въпроса.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот darko790 » 24 Ное 2011, 11:48

Благодаря за отговора! Но от банката може ли да откажат да ми дадат тези полагащи ми се помощи за безработни, с презумпцията , че така те ще се натрупат...? ... и бил наложен запор от ЧСИ ...да се обърна към него ....
darko790
Нов потребител

Мнениеот narina » 24 Ное 2011, 13:34

darko790 написа:Но от банката може ли да откажат да ми дадат тези полагащи ми се помощи за безработни, с презумпцията , че така те ще се натрупат...? - на това основание не могат да откажат... и бил наложен запор от ЧСИ - да, на това основание могат да откажат да изплатят ...да се обърна към него ....- Да

За да може за обжалвате действията на ЧСИ относно запора, имате на разположение едноседмичен срок от деня на съобщението за наложения запор, което вероятно сте получил в поканата за доброволно изпълнение. Съветвам Ви да се обърнете към адвокат и то възможно най-скоро - да прегледа документите, с които разполагате и да укаже какво трябва да се направи.
Аватар
narina
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство