начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/

Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/

Мнениеот alexandar25 » 08 Май 2012, 10:34

Здравейте,
Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/. Поемател е по договор за встъпване в дълг. В договора данните са му от българската лична карта. Не ми е известно да има друга, но ако заведа дело тук в ОС, евентуално получим осъдително решение ми изникват някой въпроси:"

1. Ако имаме Р ще можем ли да искаме признаването му от съда в другата държава по реда на ГПК и съответния Регламент, след като той си е с лични документи издадени от България и няма други от съответната държава в която живее?

2. Има според мен опасност да възрази, след като образуваме производството тук в България, че не е бил редовно призован и да докаже че е бил в чужбина, въпреки, че адресна регистрация има тук?

3. Ако има гражданство и на другата страна членка мога ли пак да си го съдя тук, и по съответния ред да искам признаване на решението?
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/

Мнениеот alexandar25 » 11 Май 2012, 08:21

Благодаря за включването, но съм 100% сигурен, че ще възрази, и не искам да се бавя излишно. По скоро въпросите ми са свързани с това:

1. Кой е компетентния съд ако длъжника има двойно гражданство, и си пребивава постоянно в Чехия? В договора е посочена стандартната фраза, че при спор между страните, се прилагат разпоредбите на българското законодателство.Това обаче, мисля не е избор на съд :oops:

Приятен уикенд ;0
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Длъжникът ми /физ.лице/ живее в чужбина /ЕС/

Мнениеот Pause » 11 Май 2012, 09:27

alexandar25 написа:Здравейте,

2. Има според мен опасност да възрази, след като образуваме производството тук в България, че не е бил редовно призован и да докаже че е бил в чужбина, въпреки, че адресна регистрация има тук?

alexandar25 написа:Благодаря за включването, но съм 100% сигурен, че ще възрази, и не искам да се бавя излишно. По скоро въпросите ми са свързани с това:

1. Кой е компетентния съд ако длъжника има двойно гражданство, и си пребивава постоянно в Чехия? В договора е посочена стандартната фраза, че при спор между страните, се прилагат разпоредбите на българското законодателство.Това обаче, мисля не е избор на съд - точно така:oops:

Имате право да предявите иск и пред български съд Чл.111 ГПК ,като за родовата подсъдност съдът следи служебно при тези факти. :D

Приятен уикенд ;0
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство