начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Неравноправни клаузи по ДРЗ.Имам ли шанс?!

Неравноправни клаузи по ДРЗ.Имам ли шанс?!

Мнениеот nobody » 30 Авг 2012, 12:32

Здравейте.Бих искал да ме посъветвате дали въобще има смисъл да си наемам адвокат.Случаят е следния. Солидарен длъжник съм по Договор за Револвиращ Заем (ДРЗ) На 23.08.2012г получих покана за доброволно уреждане на задължението в която пише че съгласно чл.10 от Общите Условия ДРЗ е едностранно прекратен и дългът чиито размер е 18823.78 е незабавно изискуем.Дава ми се възможност за доброволно Извънсъдебно уреждане на дълга чрез разплащане или преструктуриране на задължението.В противен случай ще бъде образувано Изпълнително дело при ЧСИ.Свързах се с кредитора и се срещнах с техен служител.Оказа се че последната вноска която е погасил основният длъжник е от 28.08.09г.Аз не съм уведомяван за това до получаването на горепосочената покана.Поисках да ми дадат копие от договора тъй като аз не притежавам такова.Отговориха ми че се попълва молба след което се заплаща такса от 10лв като основание за превода да впиша номера на ДРЗ-то и има едноседмичен срок за издаване на копието.Оказа се че основният длъжник също няма копие от договора.Попълних молбата но не съм заплащал таксата.Поисках да ми дадат копие на изпълнителният лист - отказаха ми.Поисках да ми дадат извлечени на погасителния план - отказаха ми.При въпрос как се е образувала тази сума ми обясниха че сумата се е образувала като към непогасената сума е е прибавено обезщетени е за неспазване условията на договора в размер на 50% от цялата сума също така заплатени такси за издаването на изпълнителният лист, такси за издаване на арбитражно решение и законна лихва за неизплатени задължения.Също така ми казаха че до 31.08.12г трябва да се се внесе една месечна вноска в размер на 278лв за да се задържат нещата и да не се образува дело при ЧСИ.След това можело да обсъдим нов погасителен план.Осъзнавам добре грешката си че съм бързал да се подпиша без добре да прочета договора и всички клаузи в него и че не съм изискал копие от него но това не ми помага по никакъв начин.Прочетох в сайта на въпросният кредитор общите условия ( http://www.profireal.bg/pdf/General%20conditions.pdf ) които се отнасят за ДРЗ и там има клауза за споменатото обезщетение 50% от цялата сума по кредита.Реших да ви пиша с молба за съвет след като прочетох статия за неравноправни клаузи тук можете да я видите: http://xn--80aafh5ax4a.ws/onlineadvokat ... %82%D0%B8/ .Въпросът ми е може ли да се оспори това обезщетение?Предполагам че ще искате да погледнете договора.Следващият въпрос е да платя ли тази такса от 10лв?Не ме притеснява сумата а това да не се появят някакви последствия от това че съм превел пари по сметката.И разбира се в тази насока да внеса ли сумата от 278лв както ми казаха до края на месеца за да се забавят нещата и да не стигна до ЧСИ?Надявам се че ще ми отговорите за което ви благодаря предварително.
nobody
Нов потребител

Re: Неравноправни клаузи по ДРЗ.Имам ли шанс?!

Мнениеот Гост. » 30 Авг 2012, 12:52

Отговориха ми че се попълва молба след което се заплаща такса от 10лв като основание за превода да впиша номера на ДРЗ-то и има едноседмичен срок за издаване на копието.

Точно това не правете! Без такива преводи, които да поддържат кредита свеж. 8)

Всъщност, няма да ви хареса, но от банката няма да ви дадат нищо, ама нищичко...С нея вече ще комуникирате само писмено, при това с адвокат. Това е най-доброто, което можете да направите за себе си.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nobody » 30 Авг 2012, 12:56

Правилно съм предположил.Благодаря.А нещо за неравноправните клаузи?Признават ли се в нашия съд?
nobody
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 30 Авг 2012, 12:59

В съда могат доста неща да се случат, но за да знаете приблизително, какво ви очаква трябва да говорите със специалист. Последния, уви, ще иска да види книжата( най-вече договора за кредит и поръчителство, за да ги разчете), а вие ги нямате.
Въпреки горното се свържете с такъв- може да измисли начин да се снабдите с копия от кредитното досие по този договор... знам ли.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nobody » 30 Авг 2012, 13:03

А дали някои може да ми препоръча специалист с опит с подобни дела.Защото въобще не знам на къде да се насоча.И какво ще кажете за евентуална жалба в КЗП ?
nobody
Нов потребител

Мнениеот etere_ » 30 Авг 2012, 13:08

Солидарен длъжник какво ще рече? Поръчител ли сте на банката или авалист по запис на заповед?
Има голямо значение за Вашия казус.

Ако сте поръчител и е изтекъл 6-месечния срок по чл. 147 от ЗЗД /а той е изтекъл поне шест пъти, считано от август 2009 до сега/ и банката не е предявила иск срещу основния длъжник, то тогава поръчителя/-ите не носи/-ят отговорност. Банката или каквато и да е там кредитна институция, да не е бездействала толкова години.

Чл. 147 ЗЗД:
"Поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца. Това разпореждане се прилага и в случая, когато поръчителят изрично е ограничил своето поръчителство до срока на главното задължение."

При запис на заповед обаче, 6 месечен срок няма, тъй като там вече се прилагат специалните правила на ТЗ.
Последна промяна etere_ на 30 Авг 2012, 13:42, променена общо 1 път
etere_
Младши потребител

Мнениеот nobody » 30 Авг 2012, 13:42

Солидарен Длъжник - Определение - това е фигура, при която няколко длъжници дължат една и съща престация на един кредитор и кредиторът може да иска изпълнението й от всеки съдлъжник, но точното изпълнение на един съдлъжник освобождава всички.

Правен режим:

Чл. 121-127 ЗЗД

Относно прекратяването на договора можеш да погледнеш точка 10 от общите условия към които съм дал линк в първият си пост.Или най-общо В случаи че КЛ/СД просрочи една месечна вноска с повече от 30 календарни настъпва автоматично прекратяване на ДРЗ без да е необходимо да кредитора да изпраща уведомление покана или други до КЛ/СД.

Друг е въпроса дали и тази клауза също не е неравноправна.Тоест в разрез с закона.

П.П. Мисля че тъй като съм Солидарен Длъжник а не Поръчител Чл. 147 ЗЗД не се отнася за мен.
Последна промяна nobody на 30 Авг 2012, 13:44, променена общо 1 път
nobody
Нов потребител

Мнениеот huukuu » 30 Авг 2012, 13:44

Банките като цяло май са възприели практиката да дерогират 147 в договорите.
huukuu
Младши потребител

Мнениеот etere_ » 30 Авг 2012, 13:45

nobody написа:П.П. Мисля че тъй като съм Солидарен Длъжник а не Поръчител Чл. 147 ЗЗД не се отнася за мен.

Разбира се, че и поръчителят, и авалистът са солидарни длъжници по смисъла на закона :D
Под солидарен длъжник имах предвид въпроса какво точно сте подписали на банката - договор за поръчителство или запис на заповед?
Първият въпрос, който ще Ви зададе адвокатът, с когото ще се консултирате е какво правоотношение стои между Вас и банката. Затова е добре да сте наясно.
etere_
Младши потребител

Мнениеот nobody » 30 Авг 2012, 13:51

Честно да ти кажа нямам представа тъй като не притежавам копие от документите.Но мисля че не съм подписвал договор за поръчителство.
nobody
Нов потребител

Мнениеот nobody » 30 Авг 2012, 13:55

Благодаря за разяснението.При разговор с кредитора ми обясниха че съм солидарен длъжник.Някъде бях чел че това начин на кредитните институции да избегнат чл 147 от ЗЗП който се отнася за поръчителите
nobody
Нов потребител

Мнениеот nobody » 30 Авг 2012, 14:33

А някой нещо за неравноправните клаузи? :(
nobody
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Сеп 2012, 20:38

Няма неравноправни клаузи, но за всяко действие си има съответното противодействие. Тук във Форума едва ли ще намерите решение на проблема. Търсете адвокат, който се занимава с банкови дела. Единственото, което в момента не следва да правите това е да извършвате каквито и да било плащания към банката, щото веднага прекъсвате течащите срокове/давностни, преклузивни и т.н./. От правна страна проблема не е сериозен, но вие с некомпетентни действия може да го усложните. С писане във Форума работата няма да стане.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот nobody » 02 Сеп 2012, 22:25

neutralen Благодаря.Отивам при адвокат. :)
nobody
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство