начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Осъден солидарен длъжник

Осъден солидарен длъжник

Мнениеот vgmihaylova » 25 Фев 2013, 18:42

Здравейте, преди няколко години майка ми стана поръчител на своя близка колежка относно банков кредит. Преди година и нещо получи изпълнителен лист за доброволно погасяване на кредита, тъй като се оказа, че въпросната нейна колежка не е погасявала кредита си. В документа пише, че майка ми в ролята на солидарен длъжник трябва заедно с въпросната колежка да погасят заема. Вследствие на това всеки месец и се удържа част от заплатата за погасяването на заема. Интересуваме възможно ли е майка ми да задължи по някакъв начин въпросната дама да започне да си плаща вноските? Някъде четох, че едва след като сумата бъде изплатена към съответната банка и заема е окончателно погасен едва тогава е възможно майка ми да заведе дело и да я осъди да и изплати сумите, които тя е платила, това вярно ли е ? Също така законно ли е банката да не я уведоми преди да предприеме съдебни искания към нея?
Благодаря предварително!
vgmihaylova
Нов потребител

Re: Осъден солидарен длъжник

Мнениеот p_dyan » 27 Фев 2013, 01:37

Колко е дълга ?
Абсолютно вярно сте чели(чули). Плащате целия дълг и дори няма нужда да я съдите, ами направо съдебния изпълнител с едно постановление ще ви конституира като взискател на основание първоначалния изп.лист, суброгиране в правата на кредитора. Ще имате право на платените суми + законна лихва от датата на плащане.
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство