Здравейте, искам да помоля за разяснение на един казус:
Длъжник има апартамент, в който живее със съпругата си и той е СИО. Отделно притежава 5/6 от друг апартамент, 1/6 има негов роднина (не член на семейството), който живее там.
Въпроса е може ли да се насочи прин. изп. срещу някой от тези апартаменти? Първия попада ли в хипотезата на чл. 444 ГПК при положение че лицето има 5/6 от друг апартамент. А какво е положението с втория?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 14:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Принудително изпълнение върху съсобствен имот
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Принудително изпълнение върху съсобствен имот
Може да се насочи изпълнението към идеалните части собственост на длъжника на единия от посочените апартаменти. Съдебният изпълнител ще покани съсобствениците по Чл. 500. ГПК да изразят становище дали ще се продават идеалните части или целият имот или по Чл. 502. ГПК за съпруга недлъжник. Това, че друго лице живее във втория апартамент не го прави несеквестируем за съжаление, нито апартамента който е СИО. В случая от взискателя зависи към кой от двата имота ще се насочи изпълнението - ако поиска подобно нещо естествено.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Благодаря за бързия отговор! Правилно ли разбирам че съпругата може да спре напълно изпълнението върху имота СИО и да посочи другия имот за принудително изпълнение (502 ГПК)? Обаче ако изпълнителят насочи изпълнението към втория апартамент то не може да бъде осуетено нито от нея нито от роднината съсобственик?
Между другото подобна публична продан на идеални части от апартаменти честа практика ли е? На мен лично ми звучи странно да си купиш идеална част от апартамент. Не завършват ли неуспешно в голямата си част?
Между другото подобна публична продан на идеални части от апартаменти честа практика ли е? На мен лично ми звучи странно да си купиш идеална част от апартамент. Не завършват ли неуспешно в голямата си част?
- lexrex
- Нов потребител
Съпругата може да ползва това си право да. Относно проданта на идеални части да ... - има го и като практика. Странно е, но в повечето случая, които съм виждал самият взискател купува идеалните части или ако не го направи наистина се въртят доста безпредметни публични продани.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|