Здравейте!
Заедно с още двама човека, сме поръчители по потребителски заем, за доста висока сума. Земът стана предсрочно изискуем, и после съдебен. Единия поръчител има и друг, още по-голям ипотечен заем. На него му взеха апартамента, и има запор на заплатата, така че не му остава нищо за да му се одържа по този заем.
Тука интересен е другият поръчител. С него работим заедно, но на мен ми запорираха заплатата, а на него не. Ходих да погледна делото в съда, и там всички сме осъдени. Има една особенност, че първоначално той не е осъден (сметнат е за "нищожен" (дано не бъркам термина), поради правописна грешка ), но с по-късно решение, и той е осъден като солидарен длъжник. В кантората на частния съдия изпълнител обаче, не знаят нищо за трети поръчител. Това означава, че от банката, умишлено или неволно, не са изпратили всички документи на ЧСИ.
Въпросът ми е следния: мога ли да имам някакви притенции към банката?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Скрит поръчител
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Скрит поръчител
Вие към банката - не. Но при определени обстоятелства, вие към 3тия поръчител - да.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Други мнения? Аз мисля, че укриването на един от поръчителите е нарушение, и то сериозно. Или законите са така направени, че банката не може да сгази лука
- mitbull
- Нов потребител
Принципно становището е вярно. Претенции можете да имате към всички солидарнии длъжници, в това число и към кредитополучателя.
Принципът е, че кредитора може да насочи изпълнението към когото от солидарните длъжници прецени, без значение имущественото им състояние, както дали са кредитополучатели или поръчители.
По отношение на банката, по-сложно, понякога невъзможно. Следва да се преразгледат всички книжа и процедури.
ПС: вижте лични
Принципът е, че кредитора може да насочи изпълнението към когото от солидарните длъжници прецени, без значение имущественото им състояние, както дали са кредитополучатели или поръчители.
По отношение на банката, по-сложно, понякога невъзможно. Следва да се преразгледат всички книжа и процедури.
ПС: вижте лични
- elgeor
- Младши потребител
Изпуснали ли сте всички срокове за оспорване?
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Изпуснали ли сте всички срокове за оспорване?
Вероятно.
Аз не искам да протакам и оскъпявам процедурата, нито оспорвам действията на ЧСИ. Ясно ми е че той може да си вземе парите от който си реши (който му е най-лесно). Интересува ме мога ли да съдя банката, за това че не е предоставила цялото решение на Русенския съд, на ЧСИ?
- mitbull
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|