начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпълнително дело срещу ООД

Изпълнително дело срещу ООД

Мнениеот kamennikolov » 12 Мар 2014, 20:36

Здравейте,
Днес получих уведомление от частен съдебен съдебен изпълнител насочено срещу някакво ЕООД, за което за първи път чувам. Адреса обаче е адреса на моя апартамент, който имам вече от 7 години. Предполагам, че някой от бившите собственици е регистриал ЕООД на този адрес и дължи някакви пари. На уведомлението пише, че на 28.03. частния съдебен изпълнител ще извърши опис и оценка на движими вещи на фирмата, които се намират на моя адрес, каквито естествено няма. И дори можел да ми свали ключалките и т.н. Имам ли причина да се притеснявам или не и какво бихте ме посъветвали да направя. Нямам никаква връзка с предишните собственици на апартамента.
kamennikolov
Нов потребител

Re: Изпълнително дело срещу ООД

Мнениеот ivanov_p » 13 Мар 2014, 00:27

Имаш!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kamennikolov » 13 Мар 2014, 17:22

Нещо малко по-подробно? Така не ми върши особено много работа.
kamennikolov
Нов потребител

Мнениеот chandra » 13 Мар 2014, 17:40

По-подробно с копия от това което имаш при колега адвокат! :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот kamennikolov » 14 Мар 2014, 17:37

Такъв страхотен отговор само в този форум може да получи човек. Не ми е много ясно каква му е целта на този форум (или поне защо е общодостъпен и отворен за публична регистрация).
kamennikolov
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 14 Мар 2014, 18:08

Ами действително е хубаво да се консултирате с адвокат на място, защото положението може да не е точно такова каквото си го представяте и представяте на нас. И все пак за да бъде законно, изпълнението трябва да бъде насочено върху имущество, което е собственост на длъжника, поради което преди описа е необходимо да бъде извършена проверка дали вещта принадлежи на длъжника, като се използват индиции за собствеността. Тази проверка трябва да се извърши от съдебният изпълнител. Съгласно чл. 69 от ЗС, който държи една вещ, се предполага, че я владее за себе си, а който я владее за себе си, се предполага, че е собственик. Не може да се опише вещ, която в деня на описа се намира в държане на трето лице, което оспорва собствеността на длъжника (вие). Съдебният изпълнител е длъжен за всяко свое действие да състави протокол като там ще впишете и направените от вас възражения.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Мар 2014, 18:43

Всичко което е на адреса на длъжника е негово. СИ няма ангажименти да изследва каквото и да е, той описва всичко, а ти трябва да докажеш, че вещите са твои. Може да правиш и възражения в самия протокол, но релевантно е да обжалваш в седмичен срок от описа чрез СИ до окръжния съд. Ако помещението не се води за адрес на длъжника може да минеш, че ти владееш вещите (владееш, не че си собственик или държател) и взискателят да доказва собственост, но това е негов адрес и ти трябва да докажеш собственост върху вещите. Допускането на обратното обезмисля цялото производство, всеки член от семейството или регистриран на адреса на длъжника ще твърди, че владее вещите и взискателят трябва да даказва чужда собственост.
Ако въобще СИ си мръдне задника за да прави опис и ти се изтресе на вратата така ще се насметеш, че е добре да има човек, който да се разправя.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kamennikolov » 14 Мар 2014, 23:02

Това вече е друго нещо. Благодаря много на отзовалите се. В момента аз съм собственик и владея апартамента, т.е. не е ли по правило да се смята, че каквото се намира на адреса е моя собственост? Аз нямам никакви отношения с въпросното ЕООД и то в момента не се помещава на адреса, т.е. аз не виждам основание само въз основа на адреса по регистрация на ЕООД-то да се смята, че то има някакво имущество на него. В посочения от вас пример все пак лицето живее на дадения адрес, а в моя случай юридическото лице никога не е имало каквито и да било отношения с мен и никога не е владяло имота, откакто аз съм му собственик. Свързах се с адвокат и той ми каза, че е достатъчно ако дойде съдия изпълнителя да му покажа просто нотариалния си акт и да му обясня ситуацията и той няма никакво право да описва имуществото ми. Исках обаче да видя дали има и други мнения по въпроса. btw след като проверих въпросната фирма в търговски регистър се оказа, че наистина е управител и едноличен собственик на капитала на ЕООД-то се води един от синовете на бившата собственичка. Вероятно той все още се води на моя адрес по постоянен адрес и по този начин е регистрирал фирмата си със седалище на адреса. Освен това в уведомлението адреса на апартамента е по старата номерация, а в моята лична карта, домовата книга и нотариалния ми акт е по новата. Не знам дали това също има някакво значение.
kamennikolov
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 17 Мар 2014, 14:11

За всеки случай добавям и мнението на АпС Варна:
Съгласно разпоредбите на чл. 465 от ГПК съдебният изпълнител описва посочената от взискателя движима вещ, само ако се намира във владение на длъжника, освен ако от обстоятелствата е явно, че вещта принадлежи на друго лице. Следователно преди да извърши описа съдебният изпълнител следва да прецени собствеността на движимите вещи, като използва презумпцията на чл. 69 от ЗС – осъществяване на владение. Когато се установи, че имотът, в който се извършва описа, се ползва от длъжника и от трети лица, следва да се отграничи имуществото на длъжника и имуществото на третите лица, живеещи в жилището, съобразно констатациите, които ЧСИ извършва на място относно вида и предназначението на вещите и заявените права.

В случая обстоятелството, че посетеният административен адрес е вписан като адрес на управление на търговското дружество - длъжника към дата на описа, не е достатъчно, за да се приеме, че имотът се ползва като търговски офис, респ. че дружеството осъществява фактическа власт по отношение на движимите вещи в имота. По делото са установени достатъчно данни / посочени по-горе/, от които да се направи обратния извод, а именно че намерените в имота вещи са във владение на трети лица по изпълнителното производство. ЧСИ е констатирал, че имотът се ползва за жилищни нужди, а не като търговски офис, тъй като видът и предназначението на намерените в имота движими вещи като съвкупност не съставляват офис – обзавеждане.
Третите лица не са длъжни да разполагат и да представят писмени документи за собственост за всяка движима вещ, които са придобили, респ. не носят доказателствена тежест за установяване правото си на собственост по отношение на движимите вещи, върху които осъществяват владение, по аргумент от презумпцията на чл. 69 от ЗС и от разпоредбите на чл. 435, ал. 4, изр. 2 от ГПК.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот kamennikolov » 19 Мар 2014, 18:39

Благодаря за изчерпателния отговор. Очевидно става дума за подобен случай (може би с разликата, че частния дом все пак е бил на човек, свързан по някакъв начин с фирмата). Вече знам на кои законови текстове мога да се позова в случай, че съдия-изпълнителя се появи пред вкъщи. Опитах и да се свържа с нея по телефона, но без резултат.
kamennikolov
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство