начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Имам проблем с частен съдебен изпълнител и

Имам проблем с частен съдебен изпълнител и

Мнениеот like1974 » 03 Апр 2014, 18:05

Здравейте! Имам няколко въпроса и нужда от съвет относно дело при ЧСИ.

В семейната ни фирма (чийто титуляр е баба ми) получихме уведомление за доброволно плащане от ЧСИ за сумата от 2163.59 (от които 1051.65 главница, 374.31 лв. лихва, такси по изпълнението 316.00 лв и такса по т.26 от Тарифите по ЗЧСИ - 192.66 лв.) задължение към Топлофикация.

Длъжникът е майка ми, която беше назначена на работа във фирмата. Оказа се, че на Уведомлението АДРЕСЪТ и ФАМИЛИЯТА са сгрешени (грешката е още при Топлофикация, съответно и при съдията), сумата, която дължи - също. Пуснахме от името на фирмата писмо до ЧСИ, за това, че жена с такова име не работи във фирмата.
Ние междувременно /много преди предприетите действия на ЧСИ/ сме погасили 923 лв. от главницата.

Отидохме при юрист-консулта на Топлофикация. Там той призна писмено, че сумата е сгрешена. Дадоха ни документ за реално дължимата сума, която е 300лв. и се обадиха на ЧСИ, за да си коригира и той цифрата. След това се срещнахме и с Частния съдебен изпълнител. Той също обеща, че корекция ще има и тогава ще връчи на майка ми уведомително писмо с нова изискуема сума.

След известен период видях залепен на пощенската кутия лист - Покана до майка ми /или по-точно до жената с другата, сгрешената фамилия/ да се яви в 2-седмичен срок при ЧСИ, за да си получи Уведомлението...
Уведомлението го получих аз (дъщеря) от ЧСИ, никъде не поискаха да се подпиша, че съм получила документа дори не ме попитаха коя съм - що съм. Оказа се, че сумата въобще не е поправена, името отново беше сгрешено, адресът също.

Срещнахме се с адвокат, който ни посъветва да върна уведомлението с придружително писмо, в което да напиша, че не познавам въпросното лице и поради това не мога да предам уведомлението на длъжника. Исках само да поясня, че сме спазили всички срокове!

От тогава вече 3 месеца няма действия от страна на ЧСИ, или поне ние не знаем за такива.
Въпросите ми са:

1. В такъв случай истинският длъжник - майка ми, смята ли се, че е уведомена според Закона?

2. Може ли съдията да запорира имущество на човек, чието име е различно от осъдения в Изпълнителния лист, адресът също споменах, че е сгрешен.

3. Склонни сме да заплатим дължимата сума, но РЕАЛНАТА такава /300 лв. + таксата на ЧСИ/, затова как бихме могли да изискаме от ЧСИ да преизчисли сумата отново и съответно да намали собствените си разходи (имам съмнение, че доста е надвишил собствените си разноски и такси, дори и да дължим сумата от 1051.65 и 125.64 лв. лихва - дали е така?)

4. И можем ли да изискваме нов срок за доброволно плащане след корекциите, съответно без начислените до този момент лихви, а нови, ако има такива?

5. И малко глупав въпрос, но смятам, че е логичен - и заради това, че името на длъжника е сгрешено /адресът също/, има ли дори минимален шанс, ЧСИ да прекрати действията си срещу нас? (питам, защото според адвоката ни, действия от страна на ЧСИ вече не се очакват и нека си търси парите от другата жена, с другата фамилия. А дали е така?)

Моля, за компетентен отговор. Дано успея да намеря решение на проблема, който имам с Частния съдебен изпълнител...
like1974
Нов потребител

Re: Имам проблем с частен съдебен изпълнител и

Мнениеот ivanov_p » 03 Апр 2014, 20:22

Ех, какви длъжници имат хората, а аз....!!!

1. Майка ви се счита за уведомена, ако живее на този адрес или се е водила на този адрес при подписване на договора с Топлофикация, а в общите условия има нещо в тази насока, напр. тя трябва да уведоми за промяна на адреса.
2. Ако има ЕГН може и да мине, а и да не мине те ще си оправят фактическата грешка и същата работа.
3. Съдия изпълнителят няма отношение към тези суми, той следва написаното в Изп. лист.
4. Няма да има корекции по това дело.
5. Всичко може, но обикновенно става най-лошото.

Според мен, трябва да направите следното:
1. Майка ви си получава писмото с фактурата от Топливо и плаща дължимата до момента сума;
2. Отива в Топливо и иска документ, че не дължи.
3. Отива при ЧСИ с документа, казва му да поиска същия от Топлофикация, ако му отговорят, че не дължите ще му платите таксите и вкъщи.

Може и да мине, може и да искат сумата по изп. дело, но вие ще имате вече документи на които да се позове адвокат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 03 Апр 2014, 21:34

like1974 написа:
Отидохме при юрист-консулта на Топлофикация.
..........
След това се срещнахме и с Частния съдебен изпълнител.

И двамата имат интерес да си съберат парите, т.е. са ви врагове. Ако искате съвет не ходете при адвокати на противната страна, а намете свои. Щом 4 месеца не са събрали парите, значи имате шансове да се борите. А изложеното от вас /поне част от което е грешно/ изисква подобно запознаване с документите.
ПП. Ако ще плащате, платете всичко, иначе горницата пак ще остане
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот like1974 » 04 Апр 2014, 18:15

Много благодаря за коментарите! Наистина помагате! Аз продължавам с разсъжденията, и извинете ме, но и с въпросите! Дано има кой да отговори

1. Плащанията, които съм направила след ИЛ в топлофикация как мога да си ги върна ако отида сега и погася цялата сума при Частния съдебен изпълнител /щом няма да коригира сумата?!/, тоест ще платя два пъти близо 700лв.?

2. Ако отида в топлофикация и платя остатъка , който дължа, както ме съветвате, тези пари не отиват ли при така наречените ,,лоши плащания" в смисъл съдията няма да признае и тях и ще трябва да ги платя още веднъж при него.

3. Мога ли по закон да изискам съдията да вземе предвид плащанията ми след ИЛ и да извика експерт, който да преизчисли сумата?

4. Отговорът на този въпрос ми е много важен, особено в последната си част: Това, че няма все още действия от страна на Частният съдебен изпълнител, какво трябва да значи, какво да очаквам, какъв е реда - първо запор на заплата, в случая майка ми има болнични изплатени от НОИ, но все още може да ги тегли. Има ли вероятност в един момент след това мълчание да се окаже, че сме със запор на имущество? Къде мога да проверя за евентуални такива и може ли/добре ли ще е майка ми да ги прехвърли сега на някого?

5. Колко време е давността на задължението при ЧСИ, а ако няма какво да конфискува или запорира - какво?

6. след като са минали 4 месеца, колко се очаква да е станала сумата при ЧСИ, само лихви ли текат или ще има още разноски на ЧСИ?
Какъв документ имаме право да поискаме за да видим какви разноски е направил ЧСИ-то и дали са законносъобразни? /знам, че "гарван гарвану око не вади", но все пак, надявам се, че има сред вас някой, който ще отговори на въпроса ми! Много се надявам!/

И последните ми два въпроси, с елементи на разсъждение, дано не ставам много нахална

7. Пак се връщам на въпросът, който е от съществено значение за мен и на който адвоката ми се осланя:
Корекции във фамилията и адреса на майка ми ЧСИ-то може да направи в неговите документи, но в ИЛ не може. ЕГН-то е същото и той го има, има ли право да слага запори в този случай? Само да спомена, че успоредно с това дело в съда имахме и друго, ( пак от Топлофикация, пак със същите грешки в данните ) за друга сума и изходът му беше, че съдът отхвърли искането на Топлофикация и че фирмата не успя да докаже, че се касае за едно и също лице и съответно ние спечелихме делото!

8. Продължавам да расъждавам
Главницата е 1051, ние сми погасили след ИД голяма част от тях, но след това при ЧСИ-то ни е начислена лихва (374лв.) в/у цялата сума, без да се вземат предвид плащанията.
Счита ли се от закона това за опит за неправомерно облагодетелстване?

Сигурна съм, че темата не е много интересна на пишещите и четящите тук, но надявам се, че има някой, който ще отговори на всички зададени от мен въпроси, ще ме насочи на къде да вървя и какво да направя, за да си помогна първо сама, после и адвокатът ми! Искам сърдечно да благодаря на всички отзовали се!
like1974
Нов потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 04 Апр 2014, 19:34

Представете документите за плашането на ЧСИ и той ще ви преизчисли остатъка. Имах предвид да платите на ЧСИ, а не на топлофикация. За давност е рано да се мисли, първата която може да ви послужи изтича най-рано след 2 години. Грешките в личните данни не могат да бъдат преценени толкова лесно, има порцедура по поправка, но може и да не е приложима. Няма последователност в действията на ЧСИ. Обикновено той почва с възбрана на имотите, запор на МПС-та и заплати едновременно. Ако сте имали имущество, вероятно вече е възбранено. Лихвите задължително текат, а нови разноски ще има само ако се стигне до нови изпълнителни действия
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Апр 2014, 20:42

По принцип отиде ли делото при ЧСИ се плаща само при него, но ако вземете документ, че сте погасили задължението, ЧСИ може да иска само неговото възнаграждение. Когато има плащане и към ЧСИ и към взискателят трябва да се гледат документи, кое плащане за какво е, върху кое има лихви и върху кое не и т.н. Ако надплатите последствие може да си търсите парите. Изпаднали сте в неприятна ситуация, защото не сте плащали на ЧСИ, където трябва, а на който ви е паднало.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство