начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Майка ми е осъдена от Софийска вода

Re: Майка ми е осъдена от Софийска вода

Мнениеот ivanov_p » 08 Апр 2014, 18:00

Не, няма да отпадне. Този срок не засяга длъжника, а взаимоотношенията взискател-бирник. Ако взискателят не поиска изпълнителни действия две години делото се прекратява служебно, но започва да тече нова давност и взискателят пак може да пусне изпълнително дело.
Тази сума трябва да я платите, нищо не може повече да се направи по нея и изпълнителния лист с който е присъдена, затова не губете време с нея, а се насочете където ви казах.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ktamen » 08 Апр 2014, 18:07

В какъв смисъл ще пусне изпълнително дело? Аз ще мога ли да участвам в това ново дело? Ако имам възможност да представя пред съда и моята гледна точка Софийска вода нямат никакви шансове.
ktamen
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Апр 2014, 19:33

Ще заведе ново изпълнително дело при същото или друго ЧСИ, а ти пак ще дължиш. Това го оставяш, свърши се, трябва да плащаш! Давай платежните към СВ, ако наистина си ги плащал, и да им късам трътката, в работата трябва да има и удоволствия, не само зор.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ktamen » 08 Апр 2014, 20:52

Пак не ми стана ясно дали ще имам думата в новото изпълнително дело. Платежните няма начин да ти ги дам защото си мисля, че може пак да ми потрябват. Освен това не съм убеден, че ще ти свършат работа. Все пак СВ не твърдят, че дължа пари за периода 2008 - 2012. Това си е изцяло измислица на съда, а не на СВ.
Не разбрах какво ще стане, ако изтече още една година и СВ не предприемат нищо.
ktamen
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Апр 2014, 10:08

Аз напослезък имах едни спорове и за всеобща изненада се оказа, че било меродавно решението на съда, до там я докара държавата!
Изпълнително дело е това, което се води при съдия-изпълнител и с което ти събират парите. Там единствено плащаш, може да оспорваш нещо по конкретно действие на ЧСИ, напр. взима 100% от пенсията, а не 30%, но не и взаимоотношенията ти със Софийска вода. Изпълнителното дело се прекратява ако СВ не предприеме действия в продължения на две години, т.е. не поиска ЧСИ да извърши такива действия, но това е чисто теоретично и не те ползва, защото след прекратяването на това ИД започва второ. Аз едно съм го изпуснал и тези дни ще го образувам наново.

Тези пари повече не ги мисли, тях трябва да ги платиш и колкото по-рано, толкова по-добре. Дадени са ви две възможности, в заповедното производство две седмици за възражение и след научаване за възражение по чл. 423 ГПК, вие сте ги изтървали и всичко е приключило. В правораздаването срокът е по-важен от правото, което се погасява при неспазен срок. Вие вече нямате права, те са погасани и то по законите на всички държави по света.

При това положение, с решение определящо срок от 2008 до 2012 г. за вашите задължения и осъдило ви върху тях, вие може да искате в отделно производство да ви се върнат платените към СВ суми. От СВ може да се оспорва единствено давностен срок, дали ще е 3 или 5 години назад. От друга страна трябва да внимавате да не ви осъдят отново за задълженията преди 2008 г., защото ако пак изтървете сроковете ще платите и тях.
ivanov_p
Активен потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство