Здравейте юристи,
Пиша с молба за съдействие по следния казус:
Преди два дни получих Заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 ГПК за сметки към Топлофикация София на обща стойност 450 лв.
Става въпрос за жилище, което не е ползвано, а сметките са натрупани от такси за сградна инсталация.
Нямам претенции за сумата, но имам притеснения за една такса, упомената като "такса за юрисконсулт". Става въпрос за сума в размер на 100 лв., която представлява значителен процент от дължимото вземане. Според мен това е схема да се облагодетелстват определени юрисконсулти, като се използват основното вземане и заплахата като лост.
Обадих се в Топлофикация и ми предоставиха информация за делото, но под друг номер
(различен, от този на заповедта). Цитираха ми дължима сума, близка до тази в заповедта, но без такса за юрисконсулт.
Объркан съм и имам следните въпроси:
1. Ако платя на каса в Топлофикация сумата, която ми бе посочена от информационния център (със 100 лв. по-ниска от тази в заповедта) ще си реша ли проблема и в този случай ще преустанови ли Топлофикация преследването или след години ще получа нова заповед с начислените лихви върху тези 100 лв?
2. Има ли смисъл да възразявам срещу тези 100 лв, но да призная останалия дълг? В този случай ще бъде ли образувано ново дело и за какво би било то, след като вече съм признал дълга за предоставената услуга?
3. Как бих могъл да се споразумея с Топлофикация да платя дължимото, без тази неразумно висока такса, начислена за незнайна услуга?
4. Наистина ли е най-разумен вариантът, в който нареждам цялата сума (с таксата) по-банков път? В този случай трябва ли да изпратя документ за плащането на някого?
Много благодаря за съдействието!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 13:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за Изпълнителна заповед
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за Изпълнителна заповед
От две седмици юрисконсулските са 300 лв., та сте минали тънко. В заповедта за изпълнение вероятно има банкова сметка по която трябва да платите, ако не я има в Заявлението на топлофикация. Платете всичко с точно описание в "основание за плащане" на платежното - дължими суми за месеци....., 100 лв. юристконсулт, 25 лв. ДТ и ако има още нещо, всичко това трябва да го пише и някой да ви сметне рихвите върху главницата от датата на завеждане на иска до датата на плащане+2 лв. отгоре за сигурност, която също описвате. Ако мястото ви е малко пускате няколко платежни.
- ivanov_p
- Активен потребител
Re: Въпрос за Изпълнителна заповед
Благодаря много за отговора.
Ще пратя няколко платежни, щом не е проблем.
Никъде не е упомонета сметка, ще ползвам някоя на Топлофикация.
Иначе за таксите за юрисконсулти - промяната в цената потвърждава подозренията ми, че това е схема. Порових и видях, че не може да се възрази срещу разноските, а въпросната такса се води разноска. Признавайки задължението, признавам и разноските. Много ясно, че някой ще се изкуши да направи пари от това. 300 лв. ?! на дело, като най-вероятно се подават наведнъж няколко десетки....
Отново благодаря!
Ще пратя няколко платежни, щом не е проблем.
Никъде не е упомонета сметка, ще ползвам някоя на Топлофикация.
Иначе за таксите за юрисконсулти - промяната в цената потвърждава подозренията ми, че това е схема. Порових и видях, че не може да се възрази срещу разноските, а въпросната такса се води разноска. Признавайки задължението, признавам и разноските. Много ясно, че някой ще се изкуши да направи пари от това. 300 лв. ?! на дело, като най-вероятно се подават наведнъж няколко десетки....
Отново благодаря!
- yordan78
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|