начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)

Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)

Мнениеот rados79 » 19 Дек 2017, 11:25

Здравейте, имам следният въпрос свързан с частта, в която се засяга отговорността при менителнично поръчителство (Авалиране).

Ситуацията е реална. Фирма А ЕООД, с управител B и съдружници C и D теглят фирмен кредит за строителство на бизнес сграда. Управителят и съдружниците подписват и запис на заповед като авалисти за стойността на кредита.

Фирмата А ЕООД, построява сградата, но не успява да обслужва кредита . Следва производство по несъстоятелност, синдик, заличаване на фирмата от търговският регистър (банката е възмездена с въпросната сграда).

Пет години по-късно и три месеца преди изтичането на запис на заповед, банката се позовава на въпросният документ и изпраща нотариална покана към авалистa D (авалист B е починал, авалист C е в чужбина), че в седем дневен срок, трябва да изплати на банката целият размер на кредита. Възражение ще се пусне в законово установеният срок, но...

Въпроса е, имали право банката при така създалата се ситуация да използва запис на заповед срещу единият от авалите при положение, че каузалното правоотношение е погасено по силата на съдебното решение с което издателя на записа на заповед е заличен от ТР и банката е възмездена с въпросната сграда ?

Нядявам се максимално точно да съм задал въпроса си, защото не съм правист, а страната D в този казус.
Ще съм благодарен на всеки коментар и съвет.
rados79
Нов потребител

Re: Oтговорността при менителнично поръчителство (Авал)

Мнениеот ivanov_p » 19 Дек 2017, 13:03

Няма защо да питате, кой е крив и кой е прав ще реши съда. Получили сте покана да платите и на нея няма какво да възразявате, хората имат време, пишат покани. Трябва да изчакате да образуват изпълнително дело и съдебният изпълнител да ви връчи заповед за изпълнение и изпълнителен лист. От този момент ви тече двуседмичен срок за възражение, което може да направите с простото "не дължа" или "възразявам" и да го подадете в съда, издал заповедта за изпълнение. След това ще изчакате да заведат установителен иск и ще получите документите по делото. От този момент ви тече срок за отговор, който вече ще бъде направен от хора, които ще се запознаят с документите и да се надяваме, че ще ви защитят адекватно. Дали обаче ще бъдете осъден или не и за каква сума ще реши съда, никой не може да ви каже със сигурност, а без да е видял документите все ще е гадаене.
По принцип авалиста е отговорен, но може да противопостави направените по каузалното отношение плащания и това, което ще се извлече след запознаване с договора и другите документи.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот rados79 » 19 Дек 2017, 13:35

Благодаря за изказаното мнение г-н Иванов.
Това означавали, че мога да очаквам през следващите десет години (падежа на запис на заповед е Март 2018) по всяко едно време подобна "покана" от страна на банката дори и да не пристъпят към заповед за изпълнение ?
Имали начин да се изиска по съдебен ред да се унищожи въпросната заповед на заповед ?
На мене честно казано ситуацията ми се струва като "сплашване", което може да продължи безконечно докато този документ е в тяхно притежание.
rados79
Нов потребител

Мнениеот bobi9 » 19 Дек 2017, 17:39

Банката не знам има ли време да си играйка. Подозирам, че в записа на заповед не сте посочили казуалното правоотношение? В този смисъл ми е любопитно как ще докажете, че записа на заповед е свързана с вече погасеното првоотношение в рамките на ТН?
bobi9
Потребител

Мнениеот rados79 » 19 Дек 2017, 20:29

Здравейте,
по въпроса за взаимовръзката на запис на заповед и погасеното правоотношение, в нея е вписан като главно задължено лице фирмата, а авалисти физическите лица. Предполагам, че никоя банка не издава подобен документ без да има договорни отношения за отпускане на кредит. Това е доказуемо в обратният ред, ако има дело, при прегледа на цялата документация, нали ще се уточни, защо изначално банката е издала въпросната заповед....във връзка с кредит/договор, който вече е възмезден чрез продаване имуществото на фирмата обявена в несъстоятелност.
Те дори не претендират да кажем, че имуществото не е било достатъчно, за да се удовлетворят и търсят "разликата" от единият авалист.
Те търсят цялата сума, все едно никога не са прибрали ипотекираният обект/сграда.
rados79
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство