начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Запор на обезщетение

Запор на обезщетение

Мнениеот amor_bonito » 01 Фев 2013, 21:31

Здравейте!Имам два въпроса към Вас.
1.Може ли да се налага запор върху обещетение по чл.225,ал.1?
Бившия ми работодател ме осъди да му върна обезщетение за неспазено предизвестие поради възстановяване на работа.В момента водя ново дело за възстановяване на работа.Днес случайно разбрах,че са ме дали на ЧСИ и той от своя страна ми е наложил запор на сметката по която в най-скоро време трябва да ми бъде изплатено обещетение по чл.225,ал 1 (съдията трябваше да се произнесе на 15.01.2013 ).Как да си взема парите,които директно ще отидат при ЧСИ?
2.Нормално ли е при задължение от 800 лв към бившия ми работодател( обещетението и разноските) ЧСИ да си слага такса от 710 лв?
Благодаря предварително!
amor_bonito
Младши потребител

Re: Запор на обещетение

Мнениеот neutralen » 01 Фев 2013, 23:12

:roll: Откровено казано, не ми стана ясно какви точно дела сте водили/водите с работодателя и как така срещу вас е заведено Изп.дело без да разберете. При това положение, в реторичния ви въпрос се съдържа и отговора - няма нищо нормално в тази държава. Спасението е в бягството. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2013, 23:27

amor_bonito написа:2.Нормално ли е при задължение от 800 лв към бившия ми работодател( обещетението и разноските) ЧСИ да си слага такса от 710 лв?

Ако са платени от взискателя - да. Ако не са платени - не. В момента се чака тълкувателно решение на ВКС по този въпрос, за да престанат някои ЧСИ да си начисляват самоволно тези безумни такси. Уви, обаче, за съжаление, на някои от тези ЧСИ родителите им са съдии в същия този ВКС, така че - дерзайте.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 01 Фев 2013, 23:29

До Neutralen
Накратко: През 2010 г ме уволниха,при уволнението ми изплатиха обещетение за неспазено предизвестие и за неизползван платен годишен отпуск.Заведох дело,спечелих го.Възстановиха ме на работа и след 20 дена ме уволниха на ново.Заведох ново дело за незаконосъобразно уволнение.Бившия ми работодател заведе дело срещу мен на осн.чл.55,1,пр.3 ЗЗД за връщане на двете изплатени обещетения при първото уволнение.Съдът постанови,че трябва да върна това за неспазено предизвестие.На 15.01.2013г съдията требваше да се произнесе по делото ми за признаване уволнението ми за незаконосъобразно.Той още се помотва.ЧСИ ми е наложил запор на сметката по която трябва да получа обещетението по чл.225,ал.1 след като излезе решението.
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 01 Фев 2013, 23:40

kalahan2008 написа:
amor_bonito написа:2.Нормално ли е при задължение от 800 лв към бившия ми работодател( обещетението и разноските) ЧСИ да си слага такса от 710 лв?

Ако са платени от взискателя - да. Ако не са платени - не. В момента се чака тълкувателно решение на ВКС по този въпрос, за да престанат някои ЧСИ да си начисляват самоволно тези безумни такси. Уви, обаче, за съжаление, на някои от тези ЧСИ родителите им са съдии в същия този ВКС, така че - дерзайте.

Ами бившия ми работодател е доста стиснат и невярвам да ги е платил,но аз как мога да разбера реално дали ги е платил или не?
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2013, 23:53

Чрез проверка по изпълнителното дело, при ЧСИ.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 02 Фев 2013, 00:02

kalahan2008 написа:Чрез проверка по изпълнителното дело, при ЧСИ.

Единственото което ми връчиха днес е покана за доброволно изпълнение,издадена на 21.01.2013 г в която между впрочем е записано,че на 08.01.2013 г в 13 ч ще се прави опис на движими вещи.Не само,че е издадена 13 дена по късно от предполагаемия опис,но и ми е изпратена на адрес на който от години не живея.Ако не бях се опитала да изтегля едни пари,които днес ми пратиха нямаше и да разбера,че имам запор.Междудругото не разбирам,как съда е издал изпълнителен лист( който не ми е даден) с такъв адрес.В исковата молба на ищеца и в моя писмен отговор фигурира адреса на който аз живея. :?:
amor_bonito
Младши потребител

Re: Запор на обезщетение

Мнениеот amor_bonito » 06 Фев 2013, 15:18

amor_bonito написа:
kalahan2008 написа:Чрез проверка по изпълнителното дело, при ЧСИ.

Днес се запознах с изпълнителното дело.Има приложени три документа:
1.Изпълнителен лист
2.Молбата от взискателя
3.Пълномощно на адвоката

Няма никакви документи от страна на взискателя,които да удостоверяват,че нещо е плащано.
Прави впечатление обаче,че изпълнителния лист липсва какъвто и да е мой адрес,въпреки че по делото има документи от които е видно,какъв е адреса ми.Нормално ли е да се издава така изпълнителен лист?
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Фев 2013, 18:15

Може да обжалвате разноските.

Вие ползвате ли адвокат. Неговият хонорар може да спаси част от разходите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот amor_bonito » 06 Фев 2013, 18:58

ivan_lawyer написа:Може да обжалвате разноските.

Ползвам услугите на адвоката ми само консултативно.Той също ми каза,да обжалвам разноските,но не е споменал,че могат да се предявят и неговите разноски,които да намалят общите разноските.
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 06 Фев 2013, 20:23

amor_bonito написа:
ivan_lawyer написа:Може да обжалвате разноските.

А ако имате предвид разноските ми по делото за което е издаден изпълнителния лист,много мръснишки 5 дена след като са ме дали на ЧСИ,са ми ги превели по банковата сметка.Както разбирате аз не мога да си ги получа.Предполагам,че умишлено в молбата за издаване на изпълнителния лист не са вписали настоящия ми адрес с надеждата аз да не получа тази покана.Разчитали са,че съдията по делото ми за възстановяване на работа ще излезе с решение на 15.01.2013г,както самия той каза,щяха за изчакат решението да влезе в сила и тогава отново тихомълком щяха да ми преведат обещетението и аз да пия студена вода.
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Фев 2013, 20:35

Да, това е съществено, може да са и в пъти повече от дълга, ако са законови.

Минимума е 300 лева (3х100 лв.), + процент от сумата.

Може да се внесат разноските при ЧСИ.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот amor_bonito » 06 Фев 2013, 21:07

ivan_lawyer написа:Да, това е съществено, може да са и в пъти повече от дълга, ако са законови.

Минимума е 300 лева (3х100 лв.), + процент от сумата.

Може да се внесат разноските при ЧСИ.

Благодаря Ви!
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 08 Фев 2013, 10:59

Здравейте!
Искам да попитам нещо.При обжалване на разноските на ЧСИ,мога ли да поискам спиране на изпълнението на осн.чл.454 от ГПК?При това положение как се смятат 30% , само върху вземането или и общо с разноските,който обжалвам?
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 12 Фев 2013, 18:36

Имам ново питане?!
Днес получих съобщение от ЧСИ във връзка с обжалваните от мен завишени негови разноски.В съобщението се казва,че жалбата ми е оставена без движение на основание чл.436,ал.4,във връзка с чл.261,т.2 ГПК.Дава ми се 7 дневен срок за да отстраня нередовността й като заплатя такси в размер на 96 лв съгласно ТТРЗЧСИ,както и да представя квитанция за платена такса по сметка на СГС в размер на 25 лв.
За таксата към СГС разбирам,но не ми става ясно защо трябва да плащам 96 лв съгласно ТТРЗЧСИ?
Ще се радвам ако някой може да ми го поясни. Предварително благодаря!
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот soniia » 12 Фев 2013, 20:31

Съгласно т. 4. За изпращане по пощата на призовка, препис от жалба, уведомление и книжа се събира такса 10 лв.
Съгласно т.5. от ТТРЗЧСИ: За връчване на призовка, препис от жалба, уведомление и книжа, включително за връчване на изявление на взискателя по чл.398б, ал.2 и 3 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), се събира такса 20 лв.
Съгласно т. 8 от ТТРЗЧСИ: За изготвяне на копие от изпълнително дело се събира такса 10 лв.
Забележка. За изготвяне на препис на изпълнително дело и предоставянето му на компетентния съд се събира такса 20 лв.
т. 4. - 10 лева За изпращане по пощата на призовка, препис от жалба, уведомление и книжа.
т. 5. - 20 лева за връчване на препис от жалбата на взискателя, 20 лева за връчване на препис от жалбата на съда.
т. 8. - 20 лева за изготвяне на препис на изпълнителното дело и предоставянето му на съда.
ДДС и 10 лева ми се губят, но така е, таксата е 96 лева.
soniia
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 12 Фев 2013, 20:37

Ясно!
т.4 отпада,взех си я от кантората! :D
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 12 Фев 2013, 21:02

soniia написа:Съгласно т.5. от ТТРЗЧСИ: За връчване на призовка, препис от жалба, уведомление и книжа, включително за връчване на изявление на взискателя по чл.398б, ал.2 и 3 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), се събира такса 20 лв.
Съгласно т. 8 от ТТРЗЧСИ: За изготвяне на копие от изпълнително дело се събира такса 10 лв.
Забележка. За изготвяне на препис на изпълнително дело и предоставянето му на компетентния съд се събира такса 20 лв.
т. 4. - 10 лева За изпращане по пощата на призовка, препис от жалба, уведомление и книжа.
т. 5. - 20 лева за връчване на препис от жалбата на взискателя, 20 лева за връчване на препис от жалбата на съда.
т. 8. - 20 лева за изготвяне на препис на изпълнителното дело и предоставянето му на съда.
ДДС и 10 лева ми се губят, но така е, таксата е 96 лева.
[quote="amor_bonito"]Ясно!

Не ми е много ясно защо трябва да се вземе такса по т.5 до съда? Жалбата до СГС я давам аз,не виждам защо трябва ЧСИ да си слага такса за препис?
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот soniia » 12 Фев 2013, 23:28

Защото действията се обжалват, ЧРЕЗ ЧСИ, той пуска екземпляр от жалбата с препис на делото и становище по жалбата.
soniia
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 13 Фев 2013, 00:58

soniia написа:Защото действията се обжалват, ЧРЕЗ ЧСИ, той пуска екземпляр от жалбата с препис на делото и становище по жалбата.

Разбирам,че действията му се обжалват чрез него.Разбирам,че ще ми вземе такса за препис на делото(цели 3 листа= 20 лв ),но не разбирам защо да му плащам такса за препис по жалбата,като аз съм я подала чрез него до СГС,с копие до него.Т.е той няма на какво да вади препис!
Явно много съм затъпяла щом не разбирам това негово действие! :(
amor_bonito
Младши потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство