Наскоро се сблъсках с един казус, породен от новия ГПК, а именно:
На мой клент бе връчена призовка за доброволно изпълнение на 12.03.2008 г. Самото изпълнително дело е образувано в края на 2007 г. като онование за това образуване е издаден изпълнителен лист от 03.08.2007 г. Причината за издаването на изпълнителния лист е извънсъдебно изпълнително основание по реда на чл.237, б.к от стария ГПК, а именно извлечение от сметките на Топлофикация. Моя клиент възразяваше срещу това дали сумите посочени в изпълнителния лист се дължът, като и за част от сумите бе изтекъл и определения давностен срок. Та въпросът ми е: Как би следвало да се предявят тези възражения, предвид това, че реда посочен в чл.250 от стария ГПК не е възпроизведен в новия ГПК?
Предварително благодаря за помощта!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изпълнително производство по реда на новия ГПК
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Същият казус имаме и с наш клиент. По новия ГПК има унифицирани бланки за възражения по чл. 414 ГПК (нов), като срокът за възражение е 14 дневен.
Възниква обаче невъзможността да се възразява по новия ГПК, тъй като съдебният изпълнител не връчва покана за доброволно изпълнение, а препис от заповед за изпълнение, каквато не е издадена.
Възниква обаче невъзможността да се възразява по новия ГПК, тъй като съдебният изпълнител не връчва покана за доброволно изпълнение, а препис от заповед за изпълнение, каквато не е издадена.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
е затова говорих по горе...Дори подадох възраженията ми по реда на отм.250 от стария ГПК и ми ги отхвърлиха като недопустими..Къде отива зяащита на длъжника в този случай не знам
- mishony
- Младши потребител
В този случай остава само защите по реда на обикновенното исково производство.Отруцателен уст. иск + молба за обезпечението му-спиране на изпълнителното производство.
- REVOLUTION
- Активен потребител
mishony написа:е затова говорих по горе...Дори подадох възраженията ми по реда на отм.250 от стария ГПК и ми ги отхвърлиха като недопустими..Къде отива зяащита на длъжника в този случай не знам
Спиране на изпълнението по искане на длъжника
Чл. 454. (1) Съдебният изпълнител спира изпълнението, ако до предаването на движимата вещ в магазин или борса, съответно преди началото на явния търг с устно наддаване, а за публичната продан на имот - до изтичането на срока за подаване на писмени наддавателни предложения, длъжникът - физическо лице, внесе 30 на сто от вземанията по предявените срещу него изпълнителни листове и се задължи писмено да внася на съдебния изпълнител всеки месец по 10 на сто от тях.
(2) Ако длъжникът не плати някоя от вноските по ал. 1, съдебният изпълнител по молба на всеки от взискателите продължава изпълнението, без длъжникът да може да иска ново спиране.
Защита чрез внесените суми,длъжникът няма основателни причини,след като има задължения ,които е погазил.
Грее се безплатно,пък се укрива,къде дават така,имал е възможност да ипотекира жилището си,да го даде под наем ако е било възможно за да не се стигне до тук.
В случая чл.420 от ГПК.;432,433
- izymena
- Потребител
REVOLUTION написа:В този случай остава само защите по реда на обикновенното исково производство.Отруцателен уст. иск + молба за обезпечението му-спиране на изпълнителното производство.
Може би това е единствения разумен вариант. За съжаление.
- mishony
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|