начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Моля за помощ!!

Моля за помощ!!

Мнениеот sisipisi03 » 27 Авг 2009, 16:55

Здравейте! Имам нужда от компетенен отговор на един казус, който възникна. Искам предварително да се извиня за моята лична некомпетентност по правните въпроси. Въпросът ми е следният. Аз и моят съпруг живеем с неговите родители и неговият брат в една къща. Днес в къщи дойде частен съдия изпълнител, който изиска определена сума от брата на моят съпруг която се дължи от него по някъкви кредити /така и не разбрахме какви/ и ни съобщи, че срокът за погасяване е 2 седмици. Въпросът ми е следният, ако той не намери тази сума каква е процедурата по нататък? Ще се иземе ли имуществото ни? Интересува ме, тъй като Аз и моят съпруг имаме закупена нова пъкъщнина, защото се местим на друг етаж от къщата, та възможно ли е и нея да я вземят без знячение, че тя е наша /за някои мебели и ел. уреди нямаме фактури, а само касови бележки и квитанции/ а не на брата на моят съпруг? Благодаря предварително!
sisipisi03
Нов потребител

Re: Моля за помощ!!

Мнениеот carolina » 27 Авг 2009, 19:10

Принципно длъжникът отговаря със собственото си имущество. Ако къщата е на негово име или притежава определени идеални части от нея, то съдебния изпълнител има право да я опише и изнесе цялата или идеалните части, които той притежава на публична продан. Зависи и от размера на дълга и дали този дълг е обезпечен с ипотека на въпросната къща. Ако къщата е негова, то и имуществото в нея е с изключение на тази част от него, която с фактури можете да докажете, че е ваша. Но способите за изпълнение за различни и всеки отделен случай е различен. Зависи естествено и взискателя какво ще поиска.
carolina
Нов потребител

Re: Моля за помощ!!

Мнениеот sisipisi03 » 28 Авг 2009, 09:24

По принцип цялата къща е собственост на бащата на моя съпруг брат му и той все още нямат предписана част от нея. Размера на дълга е около 7000лв. Това означава ли, че все пак могат да влязат в моят дом и да вземат моята покъщнина? Извинявам се за въпросите, но много ме вълнува този казус т.к. чакам дете и се надявам докато родя да му осигура дом, в който да го посрещна. Бихте ли ми обяснили и какво имате предвид като казвате "Но способите за изпълнение са различни и всеки отделен случай е различен. Зависи естествено и взискателя какво ще поиска."?
sisipisi03
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство