начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Колеги, помогнете - ГПК, чл.432,ал.2!!!!!

Колеги, помогнете - ГПК, чл.432,ал.2!!!!!

Мнениеот ladycash » 02 Сеп 2009, 20:22

Здравейте, колеги! Моля ако някой се е сблъсквал с проблема да ме ориентира. Постигнахме извънсъдебно споразумение за изплащане на кредит/същия беше изискуем, с изд.изпълнителен лист, наложени запори на МПС-та от ЧСИ, подписахме го два часа преди описа на вещи/ и с това основание взискателят - Сосиете Женерал Експресбанк спря изпълнителното дело/ по искане на взискателя, чл.432, ал.2 ГПК/.Това добре - подписаното споразумение гласи, че длъжникът ще изплаща задължението от около 11000лв. по 400лв. месечно.Касае се както евидно за период на 5г.Как да свалим запорите на МПС-тата, делото не е прекратено, спряно е! Те не могат да стоят запорирани 5-6г. все пак, още повече, че се касае за собствеността на поръчителя по кредита.Ако е прекратено-ясно, но то е спряно! Много моля за съвет. :D :D :D
ladycash
Нов потребител

Re: Колеги, помогнете - ГПК, чл.432,ал.2!!!!!

Мнениеот ladycash » 02 Сеп 2009, 20:24

Не знам дали се изразих ясно споразумението постигнахме и подписахме директно с взискателя. :D :D
ladycash
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 02 Сеп 2009, 20:42

Ами взискателя следва да изостави посочените изп.действия,като депозира молба при съдебния изпълнител.
но дали ще го направи си е божа работа.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Сеп 2009, 20:49

Колега, ако си отговорите на въпроса за какво служи обезпечението.... :) :wink:
Според мен няма да постигнете такава цел.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ladycash » 02 Сеп 2009, 20:54

Да, молбата е депозирана при ЧСИ, изпълнителните действия за вбъдеще/описи, нови запори и тлн/ са спрени,но как следва да се свалят вече наложените запори на МПС-тата? Това е целият талъсъм! :| :|
Яно за какво служи обезпечението, но вече е налице споразумение и подписан нов договор за изплащане на сумата с взискателя.По този договор МПС-тата не са обезпечение и нямат отношение.
ladycash
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 02 Сеп 2009, 21:39

Е, има начин, но нещо ми се губи. Има начин - по-скоро по стария ГПК трябва да се прелиства.

Именно така е и възникнала професията на адвоката - има начин, но нещо ми се губи.

И така нататъка - все нещо си прехапвам езика напоследък, явно от възрастта. На езика.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот p_dyan » 02 Сеп 2009, 22:51

Добре де това вдигане на запорите върху МПС е трябвало да се напише в споразумението, каквото е написано от страните по изп.дело, това ще направи съдебния изпълнител.
От друга страна, аз не виждам проблем тези МПС-та да си стоят възбранени, да се ползват и да се карат по шосетата, но да не се прехвърлят.
Ако евентуално ще се продава някое МПС то тогава парите влизат при ЧСИ и той снема запора и се прехвърля колата (намалява се и дълга).
p_dyan
Потребител

Мнениеот hidden » 02 Сеп 2009, 23:14

p_dyan написа:Ако евентуално ще се продава някое МПС то тогава парите влизат при ЧСИ и той снема запора и се прехвърля колата (намалява се и дълга).

И на какво основание ЧСИ ще вдигне запора???
Иначе съм съгласен, че клаузата за вдигането на запорите е трябало да бъде част от споразумението с взсикателя, затова най-изчистеният за вас начин е да сключите анекс към първото споразумение с банката.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 14 Сеп 2009, 23:15

Основанието е че се заменя един актив с друг (от гледна точка на съдебния изпълнител)- един запор на автомобил се заменя с пари постъпващи по сметка на съд.изпълнител - това се получава когато самия длъжник продаде колата си.Редно е съд.изп. да смъкне тогава запора /всичко следва да е съгласувано- длъжник, купувач, ЧСИ/
Длъжника намира купувач, купувача внася парите при ЧСИ, ЧСИ снема запора от този актив.
p_dyan
Потребител

Мнениеот hidden » 16 Сеп 2009, 01:17

p_dyan написа:Редно е съд.изп. да смъкне тогава запора /всичко следва да е съгласувано- длъжник, купувач, ЧСИ

По искане на взискателя - да, но служебно ЧСИ не може да вдигне запора, без предварителното съгласие на взискателя. Няма такава норма, която да му дава такова право.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство