Здравейте,
дадох заем от 2500 лв. срещу подписан договор за заем. В него се упоменава,че сумата трябва да се върне в разтояние на няколко дни, но изминаха няколко месеца, а парите не се връщат въпреки многократното напомняне. Преди няколко дни лицето почина,чак тогава разбрах ,че същото лице дължи и на други даже по големи суми. Наследниците отказват да ги изплатят, а същото лице има заем и към банката. Моля Ви споделете какво може да се направи в тази ситуация, имам ли шансове да си получа парите обратно?
Благодаря!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 00:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет относно отпуснат заем между физически лица.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за съвет относно отпуснат заем между физически лица.
Имате възможност да претендирате връщане на дадената от Вас парична сума в заем от наследниците на лицето. Първо трябва да установите кои са те. После, ако можете да се добиете с информация дали те са приели наследството. Не е лошо да ги поканите писмено да Ви върнат сумата да речем в 7/седем/ дневен срок от получаване на поканата, като задължително посочите номер на банкова сметка в нея. Не е нужна нотариална покана- може и с писмо с обратна разписка, в която да отбележете, че сте изпратили покана за доброволно изпълнение. Изчаквате да изтече срока и имате възможност да водите заповедно производство по чл. 410 от ГПК или по чл. 417 от ГПК/ако договора за заем е с нотариална заверка на подписите- по-добрият вариант/. А можете да заведете и дело по общия ред, като същевременно поискате и налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на наследодателя за да си осигурите възможност за реално изпълнение на правата Ви по едно положително за Вас съдебно решение. Успех!
- sainul
- Младши потребител
За да не отварям нова тема,ще пиша тук !
Предстои ми взимане на заем от физическо лице,и искам да му дам документ за сумата,която ще ми заеме.
Какъв трябва да е този документ и как да го направя така,че човекът да е абсолютно сигурен,че парите ще му бъдат върнати,дори и да се случи нещо с мен ?
Срока е около 12 месеца,а сумата около 5 000 лева.
Чувал съм за Запис на заповед ,но дали е достатъчно,за да е сигурен,че сумата ще му бъде върната ?
Предстои ми взимане на заем от физическо лице,и искам да му дам документ за сумата,която ще ми заеме.
Какъв трябва да е този документ и как да го направя така,че човекът да е абсолютно сигурен,че парите ще му бъдат върнати,дори и да се случи нещо с мен ?
Срока е около 12 месеца,а сумата около 5 000 лева.
Чувал съм за Запис на заповед ,но дали е достатъчно,за да е сигурен,че сумата ще му бъде върната ?
- KIBRIT
- Младши потребител
sainul написа:Имате възможност да претендирате връщане на дадената от Вас парична сума в заем от наследниците на лицето. Първо трябва да установите кои са те. После, ако можете да се добиете с информация дали те са приели наследството. Не е лошо да ги поканите писмено да Ви върнат сумата да речем в 7/седем/ дневен срок от получаване на поканата, като задължително посочите номер на банкова сметка в нея. Не е нужна нотариална покана- може и с писмо с обратна разписка, в която да отбележете, че сте изпратили покана за доброволно изпълнение. Изчаквате да изтече срока и имате възможност да водите заповедно производство по чл. 410 от ГПК или по чл. 417 от ГПК/ако договора за заем е с нотариална заверка на подписите- по-добрият вариант/. А можете да заведете и дело по общия ред, като същевременно поискате и налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на наследодателя за да си осигурите възможност за реално изпълнение на правата Ви по едно положително за Вас съдебно решение. Успех!
Благодаря Ви за отговора, само да попитам ако след смъртта на длъжника , наследниците откажат наследството,поради големите заеми които дължи на банки и физически лица, какво може да се направи в този случай.
- rozalia50
- Нов потребител
Така и стана ... отказ от наследство на всички наследници.
При този вариант може ли да се иска унищожение на отказа от наследство в моя полза? Адвоката ми предлага да се откажем, но се допитах до мнението и на друг, който спомена, че все пак има шанс и трябва да се иска унищожение на отказа от наследство.
При този вариант може ли да се иска унищожение на отказа от наследство в моя полза? Адвоката ми предлага да се откажем, но се допитах до мнението и на друг, който спомена, че все пак има шанс и трябва да се иска унищожение на отказа от наследство.
- rozalia50
- Нов потребител
В какъв смисъл наследниците са се отказали? Ако имате предвид наследниците от първи ред (деца и съпруг), то след техния отказ наследници по закон стават тези от втори ред.Ако и те се откажат от наследството - от трети ред и т.н.
Чак когато се откажат наследниците и от последния ред, чак тогава имуществото на починалия преминава в полза на държавата или общината.
Можете да оспорите отказа от наследство, но трябва да докажете, че преди това наследниците са го приели с конклудентни или изрични действия.
Чак когато се откажат наследниците и от последния ред, чак тогава имуществото на починалия преминава в полза на държавата или общината.
Можете да оспорите отказа от наследство, но трябва да докажете, че преди това наследниците са го приели с конклудентни или изрични действия.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Тези изрични действия например са, ако наследниците са ползували това имущество, ако са платили данък за него и други действия с него(отдали са имот под наем или събират наем от даден имот, карат колата на наследодателя, обработват нивата и събират плодовете от нея и други), то може и да се оспори отказът от наследство (както ви е казал втория адвокат).
- p_dyan
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|