начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Запис на заповед

Запис на заповед

Мнениеот gabi_kr » 17 Дек 2011, 01:04

Здравейте, имам питане към юристите в сайта! Проблема ми е такъв, през 2005г съпругът ми разписа запис на заповед, без да разбира какво подписва, но това вече няма значение! Водихме дела в порядъка на година и половина и беше осъден през май 2007г. През този период докато течеше делото имахме запор върху автомобила и върху заплатата му. От май 2007г не е потърсена стотинка повече от него, интересувам се какъв е периодът на давност и въобще има ли такъв, при положение, че е осъден! Мога ли да смятам, че всичко е приключило поради изтичане на давност и къде трябва да си получа съответния документ за това! Благодаря предварително, просто не знам към кого да се обърна!
gabi_kr
Нов потребител

Re: Запис на заповед

Мнениеот georgiandreev » 18 Дек 2011, 14:47

По принцип Записа на Заповед е редно да има срок на предявяване и ако той е изтекъл вече няма давност. Ако няма срок значи е безсрочен и е валиден до предявяването му. В такъв случай когато на длъжника се предяви за плащане той сумата трябва да се плати. Ако се е стигнало до съд и е влязла в сила присъда предполагам, че вече сте го платили, тогава пазете документите за плащане и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вземете оригинала и го скъсайте!
georgiandreev
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 18 Дек 2011, 15:15

georgiandreev написа:По принцип Записа на Заповед е редно да има срок на предявяване и ако той е изтекъл вече няма давност. Ако няма срок значи е безсрочен и е валиден до предявяването му. В такъв случай когато на длъжника се предяви за плащане той сумата трябва да се плати. Ако се е стигнало до съд и е влязла в сила присъда предполагам, че вече сте го платили, тогава пазете документите за плащане и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вземете оригинала и го скъсайте!

Много се извинявам, но твърденията ви са дълбоко неверни.

gabi_kr написа:Здравейте, имам питане към юристите в сайта! Проблема ми е такъв, през 2005г съпругът ми разписа запис на заповед, без да разбира какво подписва, но това вече няма значение! Водихме дела в порядъка на година и половина и беше осъден през май 2007г. През този период докато течеше делото имахме запор върху автомобила и върху заплатата му. От май 2007г не е потърсена стотинка повече от него, интересувам се какъв е периодът на давност и въобще има ли такъв, при положение, че е осъден! Мога ли да смятам, че всичко е приключило поради изтичане на давност и къде трябва да си получа съответния документ за това! Благодаря предварително, просто не знам към кого да се обърна!

чл. 117, ал.2 ЗЗД- ако вземането е установено със съдебно решение, срокът на новата давност е всякога пет години, които все още не са изтекли в конкретния случай. Да не споменавам, че навярно има образувано изп. дело, където нещата са още по-сложни.
Обърнете се към адвокат( ако не ви е хрумвало) на когото ще занесете цялата бумащина, която имате във връзка с този дълг. Колегата има знания как да открие какво се е случвало през годините и ще ви даде адекватен съвет.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gabi_kr » 19 Дек 2011, 15:49

Благодаря за съвета!
gabi_kr
Нов потребител

Мнениеот jjf » 20 Юни 2012, 19:18

Здравейте,

За да не отварям нова тема, ще попитам в тази. Не ми е ясно ако ЗЗ е на предявяване, но не по късно от 20.10
2011 г например, какво се случва след този срок ако ЗЗ не е предявен? Имам ли право на иск по 531 ТЗ? Ако предявя ЗЗ след датата с нотариална покана, ще мога ли да искам издаване на изпълнителен лист? Не можах да намеря решения по този въпрос.
jjf
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство