Здравейте ,
За много години !
Имам следния проблем и моля за съвет . Между другото ако някой юрист желае съм съгласен да си платя за изготвяне на нужните документи.
Имам задължение към глобул от 2005 г. / колко е реално няма да коментираме /
Дават на С.Г Груп вземането и съответно завеждат дело през 2010 година края .
Явно е станала грешка и са завели две изпълнителни дела по един договор и една и съща сума за събиране .
Изваждат си заповед за изпълнение и я дават за връчване чрез съдия изпълнител .
Изпращат две бележки по пощата , но аз не отивам при съдия изпълнителя . След това подават искане за изпълнителен лист , но съда им указва да ме потърсят пак . Те отново пускат бележки в пощата без да си правят труда да звъннат на звънеца и така явно изпускам срока по чл. 414 и заповедта за изпълнение влиза в сила и след това вадят изпълнителен лист . Изпълнителния лист по едното дело е на дата 1.12.2011 г.
Следва уведомление от съдия изпълнител, вече залепено на вратата за предстоящ опис на вещи на 10.1.2012 г.
Сега въпроса ми е :
Имам ли начин за обжалване на сумата , тъй като е с изтекла 3 годишна давност.
Как мога да прекратя второто изпълнително дело , тъй като то е за същата сума и договор .
Има ли възможност след като не съм получил лично заповедта за изпълнение да обжалвам по чл.414
- Дата и час: 27 Ное 2024, 14:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Две изпълнителни дела за едно вземане
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Две изпълнителни дела за едно вземане
Не е възможно да има едновременно 2 изпълнителни дела за едно и също вземане , защото за да се образува изпълнително дело трябва да се предаде изпълнителния лист на СИ.ИЛ може да бъде само и единствено 1 бр.Тук има някакво усложнение , но трябва да се видят делата.Пишете от кой град сте , за да се свържат колеги с вас на лични или потърсете спешно адвокат , за да се разбере за какво иде реч.Възможно е да се защитите при условията на чл.423 от ГПК.
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Здравейте ,
Простете . Заведени са две дела в съда за едно и също вземане . Съответно има две дела , две заповеди за изпълнение и два изпълнителни листа. Съответно има и две изпълнителни дела .
От София съм .
Простете . Заведени са две дела в съда за едно и също вземане . Съответно има две дела , две заповеди за изпълнение и два изпълнителни листа. Съответно има и две изпълнителни дела .
От София съм .
- kirillex
- Нов потребител
Необходимо е отмяна на заповедта чрез възражение за неправилно връчване и оттам възобновяване висящността.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Имам питане и евентуално ако някой има опит, моля да удари едно рамо. Следният случай - образувано изпълнително дело срещу длъжник. В изпълнителния лист са присъдени главница, лихва и разноски. Образува се изпълнително дело, като длъжникът плаща сумата в поканата веднага. След няколко месеца получава нова покана по ново изпълнително дело - оказва се, че първоначално е образувано изпълнително дело само за главницата и лихвите по изпълнителния лист, а с новото изпълнително дело се претендират разноските от изпълнителния лист, отново адвокатско възнаграждение и нови разноски (ако има - например проучване на длъжник и тн..). Има ли някой опит в такива ситуации и има ли начин на противодействие. Как е образувано второто дело при положение че изпълнителният титул в оригинал следва да е останал в кориците на първото? Това ако е повсеместно и няма начин на противодействие не отваря ли вратички фирмите със свои си адвокати да си разделят вземанията например и да си печелят от адвокатски възнаграждения? Благодаря предварително за всички мнения.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
bludniq_sin написа:Това ако е повсеместно и няма начин на противодействие не отваря ли вратички фирмите със свои си адвокати да си разделят вземанията например и да си печелят от адвокатски възнаграждения?
Хубав въпрос задаваш, но не вярвам някой тук да ти отговори Лично според мен не би трябвало да може да се случва легално, въпросът е дали не можеш да се договориш с някой ЧСИ да го прави. А като се вземе предвид, че и те (ЧСИ-тата) са на далавера от тая работа, ами да, възможно е, ако им стиска
- devva
- Потребител
Ами той въпросът е малко риторичен (или риторически ако питаме някои хора от властта) А има ли рецепта за противодействие? Търсих съдебна практика някаква по тоя въпрос, но не намирам подобен случай. Има случаи в които дела се прекратяват на осн. чл. 433 (перемцията) и после се образуват нови на основание същия изпълнителен титул и в случай на оспорване съдът излиза с мотива, че взискателят се е дезинтересирал само временно и докато има изпълнителен титул който не е отменен ( или актът на съда който го е издал не е отменен) той може винаги да си образува ново изпълнително дело. Не намерих обаче отговор на въпроса до колко и дали това което се е случило в посочения случай е разрешено. А до колко някой ще ми отговори - ами разчитам на тези които имат опит (без значение от коя страна на барикадата) да споделят ако имат желание. ЧСИ-то има интерес, адвокатът има интерес и какво остава - длъжникът дойната крава
- bludniq_sin
- Потребител
Злоупотреба с права, по общите норми на ГПК.
Могъл е да си заведе единично производство. Като санкция - намаляване на разноските. Че то така може да се атомизира изпълнението. Мога на всеки два дни да вадя изпълнителен лист за 2 лева.
Могъл е да си заведе единично производство. Като санкция - намаляване на разноските. Че то така може да се атомизира изпълнението. Мога на всеки два дни да вадя изпълнителен лист за 2 лева.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
bludniq_sin написа:Имам питане и евентуално ако някой има опит, моля да удари едно рамо. Следният случай - образувано изпълнително дело срещу длъжник. В изпълнителния лист са присъдени главница, лихва и разноски. Образува се изпълнително дело, като длъжникът плаща сумата в поканата веднага. След няколко месеца получава нова покана по ново изпълнително дело - оказва се, че първоначално е образувано изпълнително дело само за главницата и лихвите по изпълнителния лист, а с новото изпълнително дело се претендират разноските от изпълнителния лист, отново адвокатско възнаграждение и нови разноски (ако има - например проучване на длъжник и тн..). Има ли някой опит в такива ситуации и има ли начин на противодействие. Как е образувано второто дело при положение че изпълнителният титул в оригинал следва да е останал в кориците на първото? Това ако е повсеместно и няма начин на противодействие не отваря ли вратички фирмите със свои си адвокати да си разделят вземанията например и да си печелят от адвокатски възнаграждения? Благодаря предварително за всички мнения.
Става въпрос за разноски по същия изпълнителен лист или просто взискателя е забравил да си претендира хонората по гражданското дело и си е извадил друг лист за тези разноски?
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
По същия
- bludniq_sin
- Потребител
Виждал съм само веднъж подобен казус. Един адвокат образува ИД като взискатели са 6 ФЛ. Той е пълномощник на 5 от тях и претендира съответно сумите припадащи се на тях и адвокатския си хонорар. След изплащането си изтегля листа /съответно на него си има отбелязани всички изплащания, както си е по закон/ и друг адвокат образува дело за последната 1/6 част припадаща се на последния взискател с др. адвокатски хонорар.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Ако в един изпълнителен лист има присъждане на повече от една сума, не виждам проблем за различните вземания да се образуват рзлични изпълнителни дела. Разноските ще са пропорционални на търсените суми, така, че не виждам особено ощетяване. Отделно от това, няма изискване Взискателят да търси едновременно всички присъдени му суми в едно изпълнително производство, Взиксателят е този, който има право да реши кога и какво ще търси по принудителен ред.
В края на краищата - който не се издължава овреме, рискува да плати всички разноски и лихви, нали ?
В края на краищата - който не се издължава овреме, рискува да плати всички разноски и лихви, нали ?
- rts
- Активен потребител
eee rts рискува да плати разноски и лихви ама един път нали Следния пример - изпълнителен лист въз основа на заповед по 410, сума 1000 лв, законна лихва от ..., юрисконсултско/адвокатско възн. 200 например(не винаги прилагат наредбата правилно). Образува ИД за 1000 лв+лихвите (същия адвокат прибира поне 150 - да не кажа че може и 300 и тн.- зависи от чси-то до голяма степен), след това ново ИД за останалите присъдени 200+ново адвокатско/юрк възн. То така край няма - чак толкова лош не е тоя длъжник все пак.
- bludniq_sin
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|